Microplastics no more: wetenschappers hebben duurzame glitter gemaakt van fruit uitgevonden

Search

– Wetenschappers hebben een duurzaam glitteralternatief bedacht dat is afgeleid van fruit.

— Conventionele glitter bevat schadelijke microplastics die het milieu vervuilen.

— De nieuwe biologisch afbreekbare glitter is vegan, dus iedereen kan weer schuldvrij schitteren.

Het is het seizoen om sprankelend te zijn, maar tegen welke prijs voor het milieu? Het is een bekend feit dat traditionele glitter vaak wordt gemaakt van schadelijke microplastics die de zeeën en onze huizen vervuilen.

Nu de kerstvieringen van start gaan, kunnen ouders, kinderen en knutselliefhebbers ervoor kiezen om een veiliger alternatief te gebruiken.

Wetenschappers van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk hebben een nieuw type glitter ontwikkeld, gemaakt van fruitpulp.

Het is net zo sprankelend, maar het is veganistisch, biologisch afbreekbaar en veel minder schadelijk voor het milieu dan conventionele glitter.

afbeelding van de nieuwe Vegan glitter

Deze vegan glitter is gemaakt door wetenschappers van fruitpulp. / Afbeelding: Cambridge University

De nieuwe glitter is gemaakt van nanokristallen cellulose – het natuurlijke materiaal dat de celwanden van planten, fruit en groenten bouwt.

Het kan op dezelfde manieren worden gebruikt als het oude schadelijke type, van cosmetica tot kerstkaarten, en het is veilig voor kinderen om te gebruiken in knutselprojecten.

“Conventionele pigmenten, zoals je dagelijkse glitter, worden niet duurzaam geproduceerd,” zei professor Silvia Vignolini van de afdeling Chemie van Cambridge, die het team leidde dat de nieuwe glitter ontwikkelde.

“Ze komen in de bodem, de oceaan en dragen bij aan een algemeen niveau van vervuiling. Consumenten beginnen zich te realiseren dat glitters leuk zijn, maar dat ze ook echte milieuschade hebben, “voegde ze eraan toe.

Haar team is er al in geslaagd om kleurrijke materialen uit houtpulp te produceren die kunnen worden gebruikt om giftige pigmenten in producten te vervangen, variërend van verf tot cosmetica.

dit zijn de cellulosevellen die worden gebruikt om de glitter te maken

Cellulose schittering: duurzame glitter komt van deze plantaardige platen. / Afbeelding: Cambridge University

Veiligere, duurzame producten maken

Als het gaat om het maken van glitter, omvat het nieuwe proces, dat veel minder energie gebruikt dan het maken van traditionele glitter, het maken van grote cellulosevellen die vervolgens worden vermalen tot kleine biologisch afbreekbare deeltjes.

Het is een vreselijke ironie dat conventioneel geproduceerde glitter traditioneel is toegepast op sneeuwscènes op kerstkaarten, gezien de microplastics waarvan het is gemaakt, zijn gevonden vervuilende sneeuw en ijs van het Noordpoolgebied tot de Alpen.

Microplastics zijn kleine plastic deeltjes met een doorsnede van minder dan vijf millimeter en ze zijn geïdentificeerd in huizen en in de bredere omgeving.

Experts zeggen dat deze kleine deeltjes, die kanker bij mensen kunnen veroorzaken, zelfs in de diepste delen van de oceaan zijn gevonden.

Naar schatting is 2% van de microplastics in zee afkomstig van producten voor persoonlijke verzorging, zoals cosmetica.

Tegen 2040 zullen er volgens wetenschappers 10 miljoen ton microplastics in het wereldwijde milieu zijn.

een infographic die laat zien waar microplastics vandaan komen

Microplastics, zoals die in conventionele glitter, dragen bij aan milieuvervuiling / Afbeelding: Statista

Terug naar de toekomst

Het World Economic Forum waarschuwt al langer voor het stijgende niveau van microplastics in de zee en de impact ervan op het milieu en onze gezondheid.

In zijn rapport The New Plastics Economy: Rethinking the Future of Plastics uit 2016 riep het Forum op tot innovatie om nieuwe materialen te creëren die het gebruik van plastic kunnen vervangen.

Gif van glitter gemaakt van cellulose nanokristallen aangebracht op hout / Courtesy of University of Cambridge

Biologisch afbreekbare cellulosematerialen, zoals die gebruikt worden in de nieuwe vegan glitter, bestaan al langer.

Cellofaan, uitgevonden in 1908, was een veel gebruikte, heldere celluloseverpakking voor voedsel en andere producten voordat het later in de 20e eeuw grotendeels werd vervangen door pvc op petrochemische basis.

Experts zeggen dat de milieuvriendelijke eigenschappen van Cellofaan – het zal op natuurlijke wijze binnen 30 dagen biologisch afbreekbaar zijn en zelfs als het binnen vier maanden met plastic chemicaliën is bedekt, nog steeds kapot gaan – betekenen dat het een comeback maakt.

Een ding dat waarschijnlijk hetzelfde zal blijven, is echter de rommelige zaak van het hebben van glitterplezier.

Op de vraag of de veganistische glitter minder gedoe zou zijn voor ouders die opruimen na het knutselen met hun kinderen, zei professor Vignoli: “Het zal net zo vervelend zijn – maar het zal de planeet niet schaden en is veilig voor je kleintjes.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door de Economisch Wereldforum op 3 december 2021 – en werd ter beschikking gesteld aan Good Good Good.