Meer vrouwen worden ondernemer dan ooit

Search
Dit nummer van de Goodnewspaper wordt gepresenteerd door PLANOLY

De vroege jaren 2000 zijn een welvarend moment in de tijd geweest, vooral voor vrouwen. Ondanks een steeds hardnekkiger loonkloof nemen bedrijven die eigendom zijn van vrouwen toe.

Uit een rapport in opdracht van American Express bleek dat tussen 2014 en 2019 het aantal bedrijven in handen van vrouwen met 21 procent steeg tot een totaal van bijna 13 miljoen.

Uit hetzelfde rapport bleek dat bedrijven die eigendom zijn van zwarte vrouwen het hoogste groeipercentage vertegenwoordigen in het aantal totale bedrijven dat eigendom is van vrouwen.

Ondanks de prevalentie van seksisme op de werkplek in de loop van de geschiedenis, beginnen meer vrouwen hun eigen bedrijf dan ooit.

2014-2019 Groeipercentages voor bedrijven die eigendom zijn van vrouwen versus alle bedrijven
De groeicijfers van verschillende belangrijke statistieken voor bedrijven die eigendom zijn van vrouwen lieten een voortdurende vooruitgang zien in vergelijking met alle bedrijven in de afgelopen vijf jaar:
• Het aantal bedrijven dat eigendom is van vrouwen steeg met 21%, terwijl alle bedrijven slechts met 9% stegen.
• De totale werkgelegenheid van bedrijven die eigendom zijn van vrouwen steeg met 8%, terwijl voor alle bedrijven de stijging 1,8% bedroeg.
• De totale omzetgroei van bedrijven die eigendom zijn van vrouwen was ongeveer hetzelfde als voor alle bedrijven: respectievelijk 21% en 20%.
/ Grafisch en gegevens met dank aan American Express

Toch is niet alles roze getint. Ondanks de vooruitgang die werkende vrouwen in de 21e eeuw hebben geboekt, zijn bedrijven die eigendom zijn van vrouwen nog steeds in de minderheid.

Volgens Third Way zijn er nog steeds ongeveer twee mannelijke ondernemers voor elke vrouwelijke ondernemer in de Verenigde Staten.

De discrepantie tussen mannen en vrouwen in de wereld van ondernemerschap is te wijten aan een aantal factoren, zoals ongelijkheid in onderwijs en netwerken, evenals een gebrek aan toegang tot financieel kapitaal.

Toen Karen Hartman voor het eerst droomde van haar idee om een ethische juwelierszaak op te richten, was het in een productiebureau in Shanghai, China, waar ze werkte. Ze werkte samen met de Amerikaanse beeldhouwer Tomas Wittlesbach, die een 3D-beeldhouwtechniek gebruikt om kunst te maken.

Karen wilde een sieradenlijn creëren die ethisch was gemaakt en gaf terug aan haar gemeenschap in een of andere hoedanigheid. Geboren was Astor+Orion, een kleine sieradenlijn gemaakt met gerecyclede metalen.

Het bedrijf is ontstaan vanuit Hartmans overtuiging dat vrouwen meer ruimte nodig hebben om te bestaan binnen de ondernemersbranche. Karen gelooft ook in de verantwoordelijkheid die bedrijven hebben om terug te geven aan hun gemeenschappen.

Omdat vrouwen voortdurend worden geïnspireerd om hun platforms te gebruiken om goed te doen, stuurt Astor + Orion een deel van hun opbrengst naar de alma mater van Tomas, het California Institute of the Arts. CalArts gebruikt deze fondsen voor hun jeugdgerichte, kunstgerichte naschoolse programma’s.

“Het eigen vermogen in het bedrijfsleven zou tegen 2025 oplopen tot $ 28 biljoen, of 26 procent, tot het jaarlijkse wereldwijde bbp.”

Er zijn aanwijzingen dat in “full potential” -scenario’s – waarin vrouwen op dezelfde manier deelnemen aan de economie als mannen – het eigen vermogen in het bedrijfsleven tegen 2025 zou oplopen tot $ 28 biljoen, of 26 procent, tot het jaarlijkse wereldwijde bbp.

Als elk land de vooruitgang in de richting van gendergelijkheid van zijn snelst verbeterende buurland zou evenaren, zou het wereldwijde bbp in 2025 met maximaal $ 12 biljoen kunnen stijgen.
Grafisch en data met dank aan McKinsey &Company

Ander onderzoek toont aan dat raden van bestuur van gemengd geslacht beter presteren dan alle mannelijke raden van bestuur en dat de Fortune 500-bedrijven met het hoogste percentage vrouwen in hun raden van bestuur significant beter presteerden dan bedrijven met het laagste percentage, volgens een PIIE-studie.

Het is historisch bewezen dat het creëren van een diverse werkplek bedrijven aanmoedigt om racisme en seksisme van hun werkplek te verwijderen, door middel van trainingen zoals antiracisme- en antiseksismeworkshops.

De voordelen van het hebben van vrouwelijke vertegenwoordiging in posities van macht en invloed zijn eenvoudigweg onmiskenbaar.

Wanneer vrouwen in staat zijn om glazen plafonds te doorbreken en meer ondernemende rollen op zich te nemen, maakt dit de wereld eigenlijk een betere plek voor iedereen.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in The Small Business Edition van de Goodnewspaper – en was ondersteund door PLANOLY.

Bijna elke dag horen we over weer een ander klein bedrijf dat een verschil maakt en een positieve impact heeft in hun gemeenschap en voor hun klanten en werknemers.

PLANOLY ziet ook hun positieve impact – en hun tools helpen sociale marketing voor eigenaren van kleine bedrijven te vereenvoudigen, zodat ze meer tijd hebben om zich te concentreren op de belangrijke dingen – zoals goed werk doen en hun bedrijf laten groeien!

Gebruik de code ‘goed krantenpapier’ voor 2 maanden gratis PLANOLY.
(Verloopt: 31-12-2021)

The Good Newspaper - Small Business Good News Edition - Met een illustratie van een schattige etalage op de cover