Mag je lopen tijdens een hardloopwedstrijd?

Mag je lopen tijdens een hardloopwedstrijd?
Wandelende vrouw tijdens marathon

Peter van der Sluijs / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0


  • Overzicht
  • Voordelen van wandelen
  • Nadelen van wandelen
  • Etiquette en veiligheid
  • Kies het juiste ras
  • Alternatieven voor Wandelen

Als je erover nadenkt om je aan te melden voor een 5K, een 10K of zelfs een halve marathon, vraag je je misschien af of je wel mag lopen tijdens de race. En wat als je liever het hele parcours loopt? Vereist deelname aan een hardloopevenement dat je de hele tijd moet rennen?

Overzicht

Het goede nieuws is dat geen enkele race deelnemers op een gegeven moment diskwalificeert voor het lopen. Het is niet ongebruikelijk dat deelnemers aan langere races een korte wandelpauze nemen. En kortere races trekken vaak mensen van veel verschillende fitnessniveaus, dus wandelen is ook niet ongebruikelijk in die evenementen.

Maar het is nuttig om de voor- en nadelen van het nemen van een wandelpauze en veiligheidsoverwegingen te overwegen om uw ervaring aangenaam te houden.

Als je tijdens je hardloopevenement moet lopen, kun je dat bij bijna elk evenement doen. Er zijn echter voor- en nadelen om vóór de racedag te overwegen om de beste beslissing te nemen.

Voordelen van wandelen

Er zijn verschillende redenen om te lopen tijdens een hardloopwedstrijd. Je kunt een korte pauze nemen om door een waterstop te lopen of je kunt ervoor kiezen om een heuvel op te lopen. Sommige mensen plannen ook vooruit om een hardloop- / wandelstrategie te gebruiken om de cursus te voltooien.

Wandelen in elk van deze situaties biedt voordelen voor u als racedeelnemer.

Verlichting voor spieren

Het nemen van een wandelpauze tijdens een race kan gunstig zijn voor hardlopers omdat het je hardloopspieren en gewrichten een kans geeft om te rusten en te herstellen. Als je het gevoel hebt dat je niet meer kunt rennen vanwege spiervermoeidheid, is het nemen van een korte pauze om je benen een pauze te geven een betere optie dan volledig te stoppen of te stoppen met het evenement.

Helpt bij hydratatie

Minder ervaren hardlopers kunnen minder comfortabel door waterstops rennen. Als je nog nooit hebt gerend terwijl je uit een kopje drinkt, zul je merken dat dit een uitdagende vaardigheid is. Omdat hydratatie de sleutel is voor het behoud van je energie door hardloopevenementen (vooral in de hitte), is het veel beter om door een waterstop te lopen dan om te rennen en niet de vloeistoffen te krijgen die je nodig hebt.

Verstoort monotonie

Een kort wandelinterval kan ook de eentonigheid tijdens een race doorbreken, wat je kan helpen omgaan met de mentale uitdagingen en eventuele ongemakken die je voelt. Dit voordeel is vooral handig voor mensen die voor het eerst langereafstandsevenementen (zoals een halve of hele marathon) doen.

Kan de vetverbranding verhogen

Je hartslag is lager tijdens het lopen, wat betekent dat je lichaam vet zal gebruiken voor energie in plaats van voornamelijk snel verbrandende koolhydraten.Hierdoor kom je minder snel zonder energie te zitten.

Nadelen van wandelen

Natuurlijk brengt wandelen tijdens een hardloopevenement ook een paar flinke valkuilen met zich mee. Overweeg deze nadelen voor uw evenement, zodat wanneer u in de verleiding komt om te lopen, u een weloverwogen keuze kunt maken.

Verlengt de inspanning

Elke keer dat je stopt om te lopen, vertraag je je snelheid. Bijna elk looptempo is langzamer dan bijna elk wandeltempo. Om deze reden moet je verwachten dat je langer op de renbaan bent als je wandelpauzes opneemt.

Kan de motivatie verminderen

Samen met je mede-racedeelnemers lopen creëert een zekere kameraadschap die je kan helpen om gemotiveerd te blijven tijdens je evenement. Het voelt goed om deel uit te maken van het peloton. Terwijl je nog steeds deelneemt, zelfs als je loopt, kan gepasseerd worden een klap zijn voor je ego of motivatie.

Kan een obstakel creëren

Afhankelijk van waar je je op het parcours bevindt (en het aantal lopers dat deelneemt aan het evenement), kan stoppen om te lopen een obstakel vormen voor de lopers om je heen, vooral achter je.

Doeltijd Teleurstelling

Als je een doeltijd stelt voor het voltooien van je evenement, is het waarschijnlijk dat lopen tijdens de race het bereiken van dat doel in de weg staat. Dit is nog een manier waarop wandelen kan knoeien met je racemotivatie. Het kan moeilijk zijn om door te gaan als je weet dat je je doel niet zult bereiken.

Het afmaken van het evenement is echter (bijna) altijd beter dan niet afmaken en als je moet lopen om te finishen, dan is het logisch om een pauze te nemen.

Stoppen om te lopen tijdens een hardloopwedstrijd kan je motivatie verminderen en kan zelfs betekenen dat je de gewenste eindtijd niet haalt, maar vertragen om te lopen is meestal beter dan helemaal niet finishen.

Leer welk tempo u kunt verwachten met behulp van onze calculator.

Etiquette en veiligheid

Zorg ervoor dat je een hoffelijke en veilige racedeelnemer bent als en wanneer je ervoor kiest om een wandelpauze te nemen.

Zorg er bij waterstops voor dat je je kopje pakt terwijl je nog steeds in een goed tempo jogt. Knijp in de bovenkant van je kopje zodat water of andere vloeistoffen niet morsen terwijl je rent of door het hydratatiegebied loopt. Zodra u uit het watergebied bent, trekt u naar de zijkant voordat u vertraagt, uit de weg van andere racers.

Op andere momenten ga je tijdens het hardlopen naar de zijkant en zorg je ervoor dat niemand achter je loopt voordat je vertraagt tot een wandeling. Sommige hardlopers geven ook aan dat ze stoppen door hun hand op te steken.

Passeer ook niet een langzamere racer en dan plotseling langzaam naar een kruip recht voor hen. Ze kunnen je een vervelend en gevaarlijk obstakel op hun pad vinden. Zelfs als ze lopen, is het waarschijnlijk dat hun tempo sneller is dan je wandeltempo.

Ten slotte, als je een hoek om rent, jog dan naar de buiten van de bocht voordat ze lopen om snellere lopers de tangens (de binnenkant van de bocht) te laten lopen. Deze kleine bewegingen kunnen een groot verschil maken voor een competitieve hardloper. Het is het beste om deze hardlopers de curve te laten omhelzen om hun doelen te bereiken.

Kies het juiste ras

Als je hardlooptempo aan de langzamere kant is of als je van plan bent om het grootste deel van je race te lopen, moet je ervoor zorgen dat de race waarvoor je je aanmeldt wandelvriendelijk is. Er zijn enkele races, van 5K’s tot marathons, die cut-off tijden hebben, een tijdslimiet waarbinnen alle deelnemers de finishlijn moeten hebben overschreden. Je moet er zeker van zijn dat je looppauzes meeneemt in je voorspelde eindtijd.

Mogelijk moet u een bepaald algemeen tempo op de cursus aanhouden. Controleer de cursusinstructies en -regels om te zien wat de cutoff-tijd is voor finishers en of er punten op de baan zijn die je op een bepaald tempo moet bereiken.

Wanneer u de race-instructies scant, ziet u vaak: “deelnemers moeten een tempo van 15:00 minuten per mijl aanhouden” of een vergelijkbare formulering. Als u dat tempo niet aanhoudt, kunt u naar het trottoir worden verplaatst en de straten worden geopend voor autoverkeer, waardoor u bij alle kruisingen moet stoppen en de zebrapaden moet gebruiken.

U zult waarschijnlijk de racemarkeringen tegenkomen en waterstops die worden verwijderd als u doorgaat op de trottoirs. Of ze kunnen je zelfs uit de koers verwijderen in de gevreesde ‘doorgezakte wagen’. In beide gevallen ontvangt u mogelijk geen finishermedaille of andere racebeloningen.

Alternatieven voor Wandelen

Als je de voor- en nadelen van wandelen tijdens een race in overweging neemt en hebt besloten dat wandelen geen optie voor je is, zijn er alternatieven die je kunnen helpen een hardlooptempo aan te houden op je evenement.

Focus op kortere afstanden

Het idee om een marathon te “lopen” klinkt als een indrukwekkende prestatie. Maar als je nog nooit een vergelijkbare afstand hebt afgelegd, is je lichaam misschien niet klaar voor de uitdaging.

Richt je in plaats daarvan op kortere afstandsraces en bouw van daaruit verder. Begin met een 5K en ga geleidelijk naar een 10K-evenement. Zodra je een paar 10K’s onder je riem hebt, ga je de uitdaging van een halve marathon aan. Kijk hoe je je voelt tijdens je helft voordat je de volledige marathonuitdaging aangaat.

Neem meer tijd om te trainen

Sommige marathontrainingsprogramma’s maken je in drie maanden of minder raceklaar. Maar je hebt misschien meer tijd nodig, vooral als je nieuw bent in de verte. Neem enkele maanden de tijd om een sterke basis op te bouwen.

Je hebt misschien zes maanden of zelfs een jaar nodig om je sterk te voelen tijdens het lopen van langere afstanden. Maar geduld kan de sleutel zijn tot een goede race-ervaring.

Langzamer werken

Als je benen pijn doen en je lichaam je vertelt om te stoppen, hoef je niet te lopen. Je kunt gewoon vertragen tot joggen en je tempo verlagen. Vertraag een beetje en kijk hoe je lichaam voelt. Het kan je lichaam en je hersenen de pauze geven die het nodig heeft om door te gaan en je doel te bereiken.

Een woord van bodymindspirit

Als je ervoor kiest om wandelen in je runs op te nemen, zorg er dan voor dat je een goede vorm behoudt. Houd je ellebogen in een hoek van 90 graden (niet naast je) en neem snelle stappen. Dit zal de overgang terug naar hardlopen veel gemakkelijker maken.

Wacht ook niet tot je uitgeput en pijnlijk bent om een wandelpauze te nemen – het is veel moeilijker om weer te beginnen met hardlopen als je loopt als je niet meer kunt rennen.

Als je tijdens je hardloopevenement moet lopen, kun je dat bij bijna elk evenement doen. Er zijn echter voor- en nadelen om vóór de racedag te overwegen om de beste beslissing te nemen.

Stoppen om te lopen tijdens een hardloopwedstrijd kan je motivatie verminderen en kan zelfs betekenen dat je de gewenste eindtijd niet haalt, maar vertragen om te lopen is meestal beter dan helemaal niet finishen.

Op andere momenten ga je tijdens het hardlopen naar de zijkant en zorg je ervoor dat niemand achter je loopt voordat je vertraagt tot een wandeling. Sommige hardlopers geven ook aan dat ze stoppen door hun hand op te steken.

Je hebt misschien zes maanden of zelfs een jaar nodig om je sterk te voelen tijdens het lopen van langere afstanden. Maar geduld kan de sleutel zijn tot een goede race-ervaring.