Maak kennis met de acrobaten die Parkour gebruiken om lichtvervuiling te bestrijden

Search

Velen van ons zijn trots op onze bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering. We gebruiken onze metalen rietjes, sparen voor elektrische auto’s en zonnepanelen en nemen contact op met onze vertegenwoordigers om belangrijke wetgeving aan te nemen om de planeet te beschermen. We hebben allemaal een rol te spelen.

Het is echter eerlijk om te zeggen dat weinigen van ons er zo cool uitzien als de Wizzy Gang in onze inspanningen om ons energieverbruik te verminderen.

De Wizzy Gang is een groep van negen parkour atleten gevestigd in Frankrijk. Hun sociale media-pagina’s tonen dood tartende prestaties, de acrobaten die tussen gebouwen springen (Tom Holland’s Spiderman-kostuum is verouderd, denk ik?), of netjes een backflip uitvoeren over een waterval.

Wat de groep echter viraal deed gaan, was hun doel om meer goeds te doen.

Een parkour-acrobaat beklimt een bord om een lichtschakelaar op een gebouw om te draaien
Foto met dank aan Wizzy Gang

Na het zien van een video van iemand die een straatlantaarn uitzet met een houten stok, grapten Wizzy Gang-leden over hun vermogen om naar hoge gebieden te springen om zelf lichten uit te schakelen.

In Rennes, Frankrijk, waar de groep oefent, hebben verlichte borden kleine onderbrekingsschakelaars aan de buitenkant van gebouwen (meestal winkelpuien). De atleten begonnen deze lichten in 2019 uit te doen en plaatsten in december 2020 hun eerste compilatievideo op Instagram.

Ze noemen het Opération Luciole, wat zich in het Engels vertaalt naar Operation Firefly. Terwijl hun buren slapen en de zon ondergaat, gaat de groep de stad in en doet het licht uit.

“Als de Parkour-training klaar is, is de zon onder. Dus, het was ’s nachts in de stad, we lopen rond en zien verschillende lichten van veel winkels. En we zeggen, ‘oh, deze, deze’, en we zullen het licht van deze uitdoen en het was als een klein spel,” vertelde Wizzy Gang-lid Mathieu Brulard aan Insider. “Het was cool omdat de lichtvervuiling een groot probleem is hier in de stad en andere steden. We willen laten zien dat het verbeteren van ecologische dingen ook best leuk is.”

De Wizzy Gang hoopt door Europa te reizen voor soortgelijke stunts en demonstraties. Hun parkour-initiatieven tot nu toe hebben duizenden geïnspireerd om ook lichtvervuiling in eigen hand te nemen.

Waarom is lichtvervuiling een probleem?

Hoewel deze vorm van guerrilla-activisme een onschuldige en opwindende manier is om klimaatverandering te bestrijden, komt de Wizzy Gang winkeleigenaren tegen die willen dat hun lichten blijven branden. Brulard vertelde Insider dat de groep altijd probeert bedrijven voor te lichten over waarom deze stunts het milieu helpen.

Lichtvervuiling is het overmatige gebruik van kunstlicht – meestal in stedelijke gebieden, waar gebouwen, straatlantaarns, elektrische auto’s, buitenreclame en fabrieken op alle uren van de dag worden ingeschakeld.

Dit heeft invloed op de menselijke gezondheid, het gedrag van dieren in het wild en zelfs ons vermogen om naar de sterren te kijken.

Volgens National Geographic kan kunstlicht de natuurlijke lichaamsritmes van zowel mensen als dieren verwarren. Nachtelijk licht verwart onze circadiane ritmes en interfereert met onze slaap, waardoor de melatonineproductie wordt verlaagd. Dit kan leiden tot verhoogde hoofdpijn, vermoeidheid, angst – en zelfs een hoger risico op kanker.

Dieren worden ook sterk beïnvloed door lichtvervuiling, die migratiepatronen, slaapgewoonten en habitatvorming kan beïnvloeden. National Geographic meldt dat zeeschildpadden en vogels geleid door maanlicht vanwege lichtvervuiling vaak in de war raken en de weg kwijtraken, wat zelfs tot de dood leidt. Vogels kunnen ook sterven bij contact met lichtbronnen, omdat ze worden aangetrokken door insecten die in de buurt van kunstlicht vliegen.

Natuurlijk kost het ook veel energie om grote verlichtingsarmaturen van stroom te voorzien. Traditionele straatverlichting is een enorme energieverslinding voor steden. Uit een onderzoek van Visual Capitalist uit 2019 bleek zelfs dat verlichting in steden alleen al goed was voor 19% van het totale elektriciteitsverbruik van de wereld.

Veel grote stedelijke gebieden zijn echter overgestapt op inductie- of LED-lampen. Slimme technologie maakt steeds meer opzettelijke energiebeslissingen mogelijk, maar de beste manier om energie te besparen is om de hoeveelheid lampen die ’s nachts blijven branden in de eerste plaats te verminderen.

De Wizzy Gang is niet de enige groep die zich zorgen maakt over hoe lichtvervuiling mensen en dieren in Europa beïnvloedt. Frankrijk heeft zelfs een wet die winkeliers verplicht om hun lichten binnen een uur na vertrek van werknemers uit te doen. Deze wet wordt echter zelden gehandhaafd, aldus de Guardian.

Bovendien meldde Politico begin augustus van dit jaar dat een aantal steden in Europa vergelijkbare protocollen zullen implementeren om energie te besparen, waaronder steden in steden in Oostenrijk, Spanje, Italië en Duitsland.

Waarom is dit goed nieuws?

Een parkour-atleet beklimt een muur om een lichtschakelaar uit te schakelen

De Wizzy Gang deelt op hun website dat ze weten dat deze kleine acties de toenemende dreiging van klimaatverandering niet elimineren, maar ze weten wel dat hun werk mensen bereikt en het bewustzijn over lichtvervuiling wereldwijd verhoogt.

“We zijn zo blij dat zovelen van jullie zich bij ons hebben aangesloten voor een actie als deze”, deelt de Wizzy Gang op hun blog (die we van het Frans naar het Engels hebben vertaald). “Wij geloven dat dit initiatief een nieuwe generatie weerspiegelt die de opwarming van de aarde heeft geërfd zonder er verantwoordelijk voor te zijn, een generatie die niet langer verwacht dat beslissingen van de staat komen. Een generatie die durft te handelen voordat het te laat is.”

Hoe kan ik helpen lichtvervuiling te verminderen?

Allereerst kunt u de eenvoudige schakelaar maken van het uitschakelen van lichten in uw huis om te besparen op energiekosten – en uw ecologische voetafdruk te verkleinen.

De belangrijkste lampen die je uitdoet zijn echter buitenverlichting. Zorg ervoor dat u alleen buitenverlichting gebruikt wanneer dat nodig is en dat ze goed afgeschermd zijn, waardoor het licht naar beneden wordt geleid in plaats van omhoog in de lucht, waar vogels en andere dieren minder snel worden beïnvloed.

De International Dark Sky Association (IDA) moedigt mensen ook aan om dimmers, bewegingssensoren en timers op hun lichten te gebruiken om de verlichting ’s nachts te verminderen. De organisatie heeft ook een keurmerk voor bepaalde verlichtingsarmaturen om u te helpen oplettend te zijn bij het selecteren van verlichtingsopties.

Ten slotte moedigt de IDA mensen aan om actie te ondernemen, zoals het bezoeken van een Dark Sky Place of het pleiten voor een verlichtingsverordening in hun stad. Bekijk hun handige bronpagina om uw community op weg te helpen.

En natuurlijk, als je bedreven bent in parkour … je weet wat je moet doen.