Lijst van glutenvrije tofu-merken

Lijst van glutenvrije tofu-merken
Tofu

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Gewone tofu moeten glutenvrij zijn, maar er is een risico op kruisbesmetting op bedrijfsniveau. Hoewel tofu alleen wordt gemaakt met sojabonen en een chemische stof die een stollingsmiddel wordt genoemd en die het mengsel stremt totdat het de witte gel vormt die we kennen en waar we van houden, moet het zorgvuldig worden ingekocht om ervoor te zorgen dat het glutenvrij is. Hieronder meer over de vraag of tofu glutenvrij is.

Is Tofu glutenvrij?

Tofu wordt niet gemaakt van granen, maar dat betekent niet dat het altijd glutenvrij is. Sojabonen zijn onderhevig aan aanzienlijke glutenkruisbesmetting op bedrijfsniveau. Boeren verbouwen tarwe en soja vaak in een rotatie, met dezelfde apparatuur voor beide. Daarom nemen producenten van tofu vaak extra stappen in de vorm van zorgvuldige inkoop en testen om ervoor te zorgen dat ze hun producten legaal ‘glutenvrij’ kunnen noemen.

Over het algemeen kan tofu een eiwitrijk vegetarisch glutenvrij dieet zijn, vooral voor glutenvrije vegetariërs en veganisten die op zoek zijn naar een betrouwbare bron van niet-dierlijke eiwitten. De veelzijdigheid leent zich goed voor een verscheidenheid aan natuurlijk glutenvrije maaltijden, dus het is vooral belangrijk om een merk te kiezen dat veilig is voor het glutenvrije dieet.

Glutenvrije Tofu Merken

Hier is de lijst met grote nationale en regionale tofu-merken in de VS, samen met hun glutenvrije status.

Azumaya Tofu

Dit tofu merk, gemaakt door Vitasoy USA Inc., is verkrijgbaar in Extra Firm, Lite Extra Firm, Firm en Silken. Volgens een medewerker van de klantenservice wordt de tofu – die op zijn website als “glutenvrij” wordt vermeld – gemaakt in een glutenvrije faciliteit. Houd er echter rekening mee dat Azumaya ook gemarineerde gebakken tofuproducten verkoopt, die sojasaus bevatten. Deze zijn niet glutenvrij.

Huisvoedsel Tofu

House Foods maakt een verscheidenheid aan verschillende premium en biologische tofu, zowel gewoon als gekruid. Volgens een medewerker van de klantenservice worden de producten gemaakt in een glutenvrije faciliteit en minstens één keer per jaar getest met GlutenTox, dat test op ongeveer vijf delen per miljoen gluten.

De doorgewinterde tofu-opties van het bedrijf bevatten geen gluten, dus dit merk kan een goede keuze zijn voor diegenen die de mogelijkheid van glutenkruisbesmetting op fabrieksniveau willen voorkomen.

Morinaga Silken Tofu

Morinaga tofu, gemaakt door Mori-Nu, is non-GMO en is glutenvrij gecertificeerd door de Glutenvrije Certificeringsorganisatie (GFCO). Het is verkrijgbaar in stevige, lichte, zachte en zijdezachte variëteiten. Een medewerker van de Mori-Nu klantenservice zegt dat “we ons aanmelden voor de meest gevoelige glutentest. Onze meest recente analyse door een extern laboratorium wees op een resultaat van minder dan 5 ppm voor alle Morinaga Silken Tofu-producten.” Dit zou ook een goede keuze zijn voor degenen die bijzonder gevoelig zijn voor sporengluten.

Nasoya Tofu

Net als Azumaya’s tofu wordt Nasoya gemaakt door Vitasoy USA Inc. Het wordt geleverd in extra stevig, stevig, licht stevig, zacht, in blokjes gesneden en gekiemd (tofu gemaakt met gekiemde sojabonen). De tofu staat vermeld als glutenvrij op de website van het bedrijf en wordt gemaakt in dezelfde glutenvrije faciliteit als Azumaya-tofu.

Small Planet Organics Tofu

Deze kleine producent produceert alleen tofu – sommige met biologische kruiden en specerijen – in een speciale glutenvrije faciliteit. Small Planet Organics test zijn tofu niet op gluten kruisbesmetting.