Lenormand BeginnersGids: Hoe de krachtige Lenormand-kaarten te lezen

Lenormand BeginnersGids: Hoe de krachtige Lenormand-kaarten te lezen

Heb je ooit andere kaarten willen lezen dan tarotkaarten? Of voel je je helemaal niet aangetrokken tot tarotkaarten, maar wil je toch waarzeggerij beoefenen? Dan heb ik goed nieuws voor je! Behalve tarot en orakel kaarten, kunt u ook de Lenormand kaarten.

Veel lezers zijn meer bekend met tarotkaarten dan met Lenormandkaarten. De twee soorten kaartlezen hebben veel overeenkomsten: de praktijk van het stellen van een vraag voordat je kaarten trekt, het interpreteren van symbolen op kaarten en het vinden van patronen in spreads om inzicht te krijgen in je leven.

Lenormandkaarten en tarotkaarten hebben echter verschillende symbolen en nodigen uit tot verschillende benaderingen van waarzeggerij. In dit artikel leer ik je hoe je de eenvoudige maar verleidelijke Lenormand-kaarten kunt lezen.

lenormand kaarten beginners gids

Lenormand Cards Geschiedenis

Laten we het eerst eens hebben over de geschiedenis van het Lenormand-dek. De Lenormand-kaarten dragen de naam van Marie Anne Lenormand, een Franse waarzegster die leiders van de Franse Revolutie zou hebben geadviseerd. Na haar dood brachten spelmakers de Grand Jeu (“Big Game”) en Petit Jeu (“Little Game”) uit, beide geïnspireerd door haar waarzeggerijpraktijken.

lenormand kaarten geschiedenis
Marie Anne Lenormand

De Grand Jeu vereist een volledig deck speelkaarten, maar de Petit Jeu gebruikt slechts 36 kaarten. De Petit Jeu, gebaseerd op een kansspel ontworpen door een Duitse zakenman, leende de naam van Lenormand en werd populair in de jaren 1800.

Wanneer mensen “Lenormand-kaarten” zeggen, verwijzen ze hoogstwaarschijnlijk naar de Petit Jeu, die ik hieronder bespreek.

Lenormand Kaarten Betekenissen

Elk van de 36 kaarten in het Lenormand-deck heeft een goed gedefinieerd symbool. Net als tarotkaarten worden Lenormandkaarten in combinaties geïnterpreteerd. Zoals je zult leren, vertegenwoordigt elke kaart vaak een zelfstandig naamwoord (persoon, plaats of ding) of een bijvoeglijk naamwoord (een beschrijving of modifier).

De onderstaande grafiek geeft belangrijke zelfstandige naamwoorden en bijvoeglijke naamwoorden voor elke kaart. Je zult enige overlap merken met de Grote Arcana van het tarotdeck! De ster, de maan en de zon verschijnen bijvoorbeeld allemaal in het Lenormand-dek en dragen dezelfde basisbetekenis.

En hoewel de meeste symbolen verschillen, zul je ook enkele overeenkomsten vinden met de Grote Arcana in de progressie van kaartbetekenissen.

Kaart Trefwoorden (Zelfstandige naamwoorden) Trefwoorden (Bijvoeglijke naamwoorden)
1. Ruiter Nieuws, Bericht Snel, gepassioneerd, atletisch
2. Klaver Kans, Geluk Hoopvol, optimistisch, opgewonden
3. Verzenden Reizen, Vaarwel Avontuurlijk, Zoeken, Risico’s nemen
4. Huis Home, Traditie Veilig, stabiel, comfortabel
5. Boom Groei, verbinding in het verleden Gezond, geaard, spiritueel
6. Wolken Onbegrip, Geheimen Verward, twijfelachtig, onzeker
7. Slang Verlangen, Misleiding Seksueel, Verleidelijk, Verraden
8. Kist Verdriet, einde Treurig, depressief, transformerend
9. Boeket Sociaal leven, geschenk Mooi, Charmant, Uitnodigend
10. Zeis Waarschuwing, Ongeval Plotseling, gevaarlijk, definitief
11. Zweep Conflict, Discipline Schelden, Argumentatief, Boos
12. Vogels Communicatie, Relatie Rusteloos, Angstig, Roddelend
13. Kind Nieuw Begin, Kinderen Onschuldig, Naïef, Speels
14. Vos Job, Zelfzorg, Leugens Slim, sluw, bedrieglijk
15. Beer Baas, Leider Sterk, dominant, invloedrijk
16. Sterren Dromen, Vooruitgang Hoopvol, inspirerend, optimistisch
17. Ooievaar Transitie, Verhuizing Sierlijk, dynamisch, nieuw
18. Hond Vriend, Huisdier Toegewijd, loyaal, ondersteunend
19. Toren Overheid, Ego Arrogant, eenzaam, gevestigd
20. Tuin Community, Evenement Populair, Performatief, Beschaafd
21. Berg Obstakel, Vertraging Vastzittend, Koppig, Uitdagend
22. Kruispunt Keuze, Reis Aarzelend, Onafhankelijk, Besluiteloos
23. Muizen Verlies, Ziekte Gestrest, duur, beschadigd
24. Hart Liefde, Romantiek Vergevingsgezind, zorgzaam, zachtaardig
25. Bellen Contracten, Huwelijk Betrokken, stabiel, veelbelovend
26. Boek Onderwijs, Onderzoek Geïnformeerd, deskundig, geheim
27. Brief Gesprek, Document Communicatief, Expressief
28. De mens Man in het leven van de Querent Mannelijk
29. Vrouw Vrouw in het leven van de Querent Vrouwelijk
30. Lelie Pensioen, Vrede Wijs, Ouder, Sensueel
31. Zon Succes, erkenning Gelukkig, Gelukkig, Warm
32. Maan Onderbewuste, Verbeelding Artistiek, Emotioneel, Aantrekkelijk
33. Sleutel Resolutie, Spirituele Verbinding Open, bevrijd, voorbestemd
34. Vis Rijkdom, Zaken, Water Overvloedig, Luxueus
35. Anker Stichtingen, Prestatie Trouw, veerkrachtig, veilig
36. Kruis Principes, Religie Plichtsgetrouw, lijdend, belast

Patronen van Lenormand Kaarten

Tarotkaartlezingen hebben de neiging om de innerlijke gevoelens en motivaties van een querent naar voren te halen om gebeurtenissen te voorspellen, maar Lenormand-kaarten vertegenwoordigen vaker concrete of externe dingen.

Neerkijken op een Lenormand-kaartenspread is een beetje alsof je naar beneden kijkt naar een kaart van iemands leven op een specifiek moment.

Waar bevindt die persoon zich? Wie is er om hem of haar heen? Wat of wie beïnvloedt de huidige situatie?

Vergeet niet dat er oneindige kaartcombinaties zijn en dus oneindige interpretaties! Naarmate u ervaring opdoet als kaartlezer, kunnen uw interpretaties ook verschillen van de basisinterpretaties die in de bovenstaande grafiek worden aangeboden.

Terwijl u leert, kunt u naar de grafiek verwijzen terwijl u op zoek bent naar de onderstaande basispatronen.

De Betekenaar

De significator is de kaart die een querent vertegenwoordigt (of jij, als je zelf leest). Een significator is vooral belangrijk in de Grand Tableau-spread, die alle 36 kaarten in het deck gebruikt, hieronder in meer detail beschreven.

Het vinden van de significator is als het vinden van de plek op een kaart die je wilt bestuderen, en de rangschikking van kaarten rond de betekenaar zal je belangrijke informatie vertellen over het leven van een querent.

lenormand kaarten combinaties

De meest basale betekenaars zijn de Man en de Vrouw. Als je je identificeert als een vrouw, vertegenwoordigt de Vrouw jou. Als je je identificeert als een man, vertegenwoordigt de Man jou. Als je inzicht wilt krijgen in een bepaald deel van je leven, kun je een andere betekenaar kiezen.

U kunt bijvoorbeeld het kruispunt kiezen als u op de rand van een grote beslissing staat.

Sommige lezers kiezen graag een geschikte betekenaar voor zichzelf of hun querents voordat ze de lezingen voltooien. Vaker vinden lezers de betekenisgevers in de kaarten die ze trekken, of ze nu drie kaarten of 36 kaarten trekken.

Paren

Om een paar Lenormand-kaarten te interpreteren, noemen veel lezers de eerste kaart een persoon, plaats of ding, en de tweede kaart wordt een woord of zin die dit zelfstandig naamwoord wijzigt. U kunt de grafiek in “Lenormand Card Meanings” gebruiken om de juiste zelfstandige naamwoorden en bijvoeglijke naamwoorden te vinden.

lenormand kaarten betekenissen

Laten we als voorbeeld zeggen dat je de Zon tekent en dan teken je de Letter. Dit paar kan worden geïnterpreteerd als een breed gecommuniceerd of uitgezonden succes omdat de Zon het zelfstandig naamwoord (succes) levert en de Letter ons het bijvoeglijk naamwoord (gecommuniceerd).

Als de kaarten zijn omgedraaid (Letter + Sun), verschilt de interpretatie enigszins. De Brief wordt het zelfstandig naamwoord, wat een gesprek of document zou kunnen zijn.

De Zon staat voor iets succesvols of gelukkigs. Daarom kan de Letter + Sun een succesvol gesprek of zelfs een nieuwe publicatie betekenen!

Mirroring

Spiegelen is een meer geavanceerde techniek voor het koppelen van kaarten die niet naast elkaar liggen in een spread.

Om te spiegelen, stel je voor dat je verticale en horizontale lijnen tekent die de spread precies in tweeën delen. Stel je vervolgens voor dat je de spread langs elke lijn vouwt. Welke kaarten er ook op elkaar zouden worden geplaatst, worden gespiegeld.

In een spread met 3 kaarten doet de horizontale as er niet toe omdat de spread slechts één rij kaarten heeft. De eerste en derde kaart in de spread worden echter gespiegeld langs de verticale as.

lenormand combinaties

In een Grand Tableau dat vier ro bevatws van negen kaarten, je zult de twee kaarten willen vinden die de betekenaar weerspiegelen.

Mirroring geeft u meer informatie over wat de betekenaar beïnvloedt of de scherpstelkaart beïnvloedt.

Laten we zeggen dat je nieuwsgierig bent naar je liefdesleven, dus kies je het Hart als je betekenaar in een Grand Tableau. Langs de verticale as wordt het Hart gespiegeld door de Rider, die je vertelt dat er binnenkort een nieuwe love interest in je leven zal komen.

Langs de horizontale as wordt het Hart gespiegeld door de Tuin, die de aanvullende informatie biedt dat je deze geliefde zou kunnen ontmoeten op een komende bijeenkomst of binnen je gemeenschap.

Ridderschap

Een kaart “riddert” een betekenaar wanneer het een L-vorm creëert met de significator, de manier waarop een ridder beweegt in een schaakspel. Ridderen is een van de meest geavanceerde leestechnieken en wordt meestal gebruikt om verborgen invloeden te onthullen.

Het aantal kaarten dat de significator riddert, hangt af van de plaatsing van de significator in de spread.

In ons bovenstaande voorbeeld spiegelde het Hart de Ruiter en de Tuin, wat een nieuwe liefdesinteresse vertegenwoordigde op een gemeenschapsbijeenkomst.

Als het Hart ook geridderd zou worden door de Slang en de Berg, hebben we nieuwe informatie: obstakels en bedrog. In dit geval kan de love interest iets verbergen, zoals zijn of haar betrokkenheid bij een andere relatie.

Lenormand Spreads

Nu je een aantal van de patronen kent om naar te zoeken, kun je je kennis toepassen op een spread.

Je kunt creatief worden met je spreads en je voelt je misschien al op je gemak bij het vertakken in tarotlezingen.

De drie onderstaande spreads zijn echter gemeenschappelijke fundamenten en je kunt op elke basis voortbouwen om door te gaan naar de volgende.

3-kaart Lenormand Spread

Deze spread is een klassieker voor elke cartomancer.

lenormand verspreiding

Volg deze basisstappen om een meting van 3 kaarten voor uzelf uit te voeren:

 1. Schuif het deck terwijl je denkt aan een vraag, conflict of focusgebied.
 2. Trek drie kaarten, op een rij van links naar rechts geplaatst.
 3. Draai de tweede kaart om, die de focus of het thema van de spread vertegenwoordigt. Als je wilt, kun je deze kaart zien als de betekenaar.
 4. Lees de eerste en tweede kaart als een paar. Lees vervolgens de tweede en derde kaart als een paar. Deze geven je inzicht in wat jou of jouw probleem direct beïnvloedt. Door deze interpretaties te sequencen, kun je een verhaal maken.
 5. Tot slot, om de volgende stappen te bepalen of gebeurtenissen te voorspellen, spiegelt u de eerste en derde kaart. Deze stap vertelt je hoe de mensen, plaatsen en dingen in je leven elkaar kunnen beïnvloeden. Overwegen hoe de twee dingen op elkaar inwerken, kan u helpen belangrijke beslissingen te nemen.

3×3 Lenormand Spread

Deze spread omvat drie rijen van drie kaarten, wat riddering mogelijk maakt voor de meeste kaartposities.

lenormand spreads

Deze spread is niet de beste voor snelle antwoorden, maar biedt meer diepte dan een spread van 3 of 5 kaarten. Probeer deze stappen:

 1. Schuif het deck terwijl je denkt aan een vraag, conflict of focusgebied.
 2. Trek negen kaarten en leg ze in drie rijen van links naar rechts en van boven naar beneden.
 3. Lees de middelste kaart (of vijfde kaart) als de betekenaar.
 4. De eerste kolom vertegenwoordigt het verleden en de derde kolom is de toekomst. Koppel daarom de middelste kaart aan de vierde kaart om meer te weten te komen over recente gebeurtenissen uit het verleden. Combineer met de zesde om te leren over wat er gaat komen.
 5. De bovenste rij vertegenwoordigt mensen, plaatsen en dingen waarvan je je bewust bent en die je momenteel kunt beïnvloeden, en de onderste rij vertegenwoordigt dingen in je onderbewustzijn die nog aan het licht moeten komen. Koppel de middelste kaart met de tweede kaart om meer te weten te komen over uw hoogste potentieel. Combineer met de achtste kaart om te leren wat je motiveert dat je misschien niet volledig begrijpt.
 6. Spiegel de vierde en de zesde kaart om te leren hoe je verleden je toekomst beïnvloedt. Spiegel de tweede en acht kaarten om te zien hoe je onderbewustzijn je grootste potentieel kan helpen of belemmeren.
 7. Let op de algemene toon door te tellen hoeveel positieve en negatieve kaarten er in de spread aanwezig zijn. Als een kaart je opvalt of je in verwarring brengt, ridder hem dan met een andere kaart of kaarten om meer te weten te komen over verborgen invloeden.

Het Grand Tableau Lenormand Spread

Grand Tableau is Frans voor ‘grote plaatje’, en deze spreiding is inderdaad groot. Het zal niet snel zijn, maar door alle 36 kaarten te gebruiken, biedt het de meeste details.

grand tableau lenormand spread

Het Grand Tableau biedt veel interpretatieve mogelijkhedenlities, maar deze stappen schetsen de basis:

 1. Schuif het deck terwijl je denkt aan een vraag, conflict of focusgebied.
 2. Leg alle 36 kaarten in vier rijen van negen kaarten, van links naar rechts en van boven naar beneden.
 3. Zoek de betekenaar. Dit kan de man of vrouw zijn, afhankelijk van hoe u zich identificeert, of u kunt een andere kaart kiezen die uw huidige zorg vertegenwoordigt. Het is handig om je significator te kiezen voordat je kaarten trekt, zodat je niet wordt beïnvloed door het patroon dat je ziet!
 4. Combineer met de kaarten links, rechts, boven en onder de betekenaar, net zoals je zou doen in een 3×3 spread.
 5. Spiegel de betekenaar om de twee kaarten te vinden die directe invloeden op de situatie vertegenwoordigen.
 6. Ridder de betekenaar om de verborgen invloeden te ontdekken.
 7. Bepaal het “huis” van de betekenaar. Om dit te doen, stel je alle 36 kaarten gerangschikt in het Grand Tableau in volgorde voor. Met welke kaart in de oorspronkelijke volgorde komt de significator overeen? Deze bijbehorende kaart is het huis van de betekenaar. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat het Hart (je significator) zich op de zestiende positie bevindt. De zestiende kaart is de Sterren, die je vertelt dat je liefdesleven is afgestemd op je dromen en dat je je hoopvol of optimistisch voelt om dichter bij wat je wilt te komen.

Het Leven van Lenormand

Er is nog zoveel meer te leren over Lenormand, maar ik hoop dat je nu een aantal uitstekende ideeën hebt over waar je moet beginnen! Welke vragen heb je nog? Wat ben je het meest enthousiast om te proberen? Welke tips of trucs heb je geleerd?