Kun je je lichaam echt versterken met alleen maar oefening?

Kun je je lichaam echt versterken met alleen maar oefening?
Vrouw gewichtheffen

John Lund / Marc Romanelli / Getty Images


 • Wat toning echt betekent
 • Spieren hebben grenzen
 • Spot Training
 • Waarom gewichtheffen belangrijk is
 • Voordelen van krachttraining
 • Meer definitie krijgen
 • Daag jezelf uit met zware gewichten

De meeste mensen denken dat het verstevigen van je lichaam betekent dat je meer definitie en stevigere spieren krijgt door meer herhalingen te doen met een lichter gewicht. Wat je misschien niet weet, is dat dit idee van het verstevigen van de spieren een mythe is.

Wat toning echt betekent

Het woord toon beschrijft eenvoudig de toestand van je spieren. In rust zijn je spieren in een constante staat van gedeeltelijke samentrekking om klaar te zijn voor actie. De tonus van je spieren is onvrijwillig, dus je kunt het niet veranderen door gewichten op een bepaalde manier te heffen.

In de loop der jaren hebben mensen het woord aangenomen toon en herdefinieerde het om te betekenen hoe slank we zijn en hoe gedefinieerd onze spieren eruit zien. Het is zelfs een genderspecifiek woord. Vrouwen gaan naar de sportschool om zich te versterken, terwijl mannen naar de sportschool gaan om gewichten te heffen en spieren op te bouwen. De waarheid is dat ze precies hetzelfde zijn. Slank worden en spieren opbouwen vereist gewichtheffen. Het verschil zit hem in hoeveel je tilt.

Spieren hebben grenzen

Hoewel je gewichten kunt heffen om je lichaam te veranderen, ben je beperkt in wat je echt kunt veranderen aan je spieren. In een notendop is dit wat je spieren kunnen doen:

 • Groter en/of sterker worden
 • Krimpen en/of zwakker worden

Je kunt een spier niet langer maken zonder operatie en je kunt hem niet in een bepaalde vorm of look etsen. Als je doel is om je spieren te zien, is je doel niet toning, het is eigenlijk het verliezen van lichaamsvet.

Of je nu een man of vrouw bent, wilt bulken of afslanken, je zult dezelfde soort oefeningen en trainingsmethoden doen. Het verschil ligt in de gewichten, herhalingen en sets die je zult doen, evenals hoeveel calorieën je binnenkrijgt (meer als je spieren opbouwt, minder als je vet probeert te verliezen).

Je vraagt je misschien af waarom het belangrijk is of je in toning gelooft of niet. Het probleem met het idee van toning is dat het leidt tot een andere hardnekkige mythe genaamd spottraining.

Spot Training

De mythe van toning is vaak verstrikt in de mythe van spottraining. Iemand zou kunnen zeggen: “Ik wil de achterkanten van mijn armen versterken, dus ik ga triceps-oefeningen doen.” Je kunt en moet je triceps-spieren trainen, maar dat zal het vet rond je triceps niet verwijderen, wat je ervan weerhoudt om die spier te zien. Als u uw calorieën vermindert, gewichten heft en wat cardio doet, kunt u lichaamsvet verliezen. Kun je het verliezen over je triceps? Natuurlijk kun je dat, maar alleen je lichaam zal beslissen wanneer, of als, het vet over dat specifieke gebied zal verdwijnen.

Waarom gewichtheffen belangrijk is

Als je ervan overtuigd bent dat toning niet bestaat en dat je de trein niet kunt herkennen, vraag je je misschien af waarom je zelfs de moeite zou moeten nemen om gewichten op te heffen. Als een bicep curl je biceps niet zichtbaarder gaat maken, waarom zou je het dan doen? Dit is waar een verschuiving in perspectief moet plaatsvinden. In plaats van je te concentreren op individuele lichaamsdelen, zoals meer gedefinieerde schouders, moet je je concentreren op je hele lichaam en het trainen met cardio en gewichten.

Voordelen van krachttraining

Om deze verschuiving in perspectief te maken van het trainen van bepaalde gebieden naar het trainen van je hele lichaam, helpt het om te begrijpen wat krachttraining voor je zal doen:

 • Spieropbouw, die vet verbrandt. Je bouwt spieren op, wat helpt bij vetverlies op de lange termijn. Spierweefsel is actiever dan vet en verbrandt ongeveer 6 calorieën per pond per dag in vergelijking met de 2 calorieën van vet.Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je de hele dag verbrandt.
 • Sterkere spieren. Je versterkt spieren en bindweefsels die je helpen beter te presteren, of het nu gaat om dagelijkse activiteiten of fysieke activiteiten en vermindert je risico op letsel.
 • Houd spiermassa. Je behoudt spiermassa naarmate je ouder wordt. We verliezen van nature spieren na verloop van tijd, tenzij we gewichten heffen.
 • Sterkere botten. Naarmate je ouder wordt, is dit vooral belangrijk omdat botten zwakker en kwetsbaarder worden.
 • Algemene voordelen. Je verbetert je flexibiliteit, stabiliteit en balans.
 • Vergroot het gevoel van eigenwaarde. Je zult je beter voelen over jezelf.

Meer definitie krijgen

Na wat je hier hebt gelezen, vraag je je misschien af wat precies iste doen om meer definitie in je lichaam te krijgen. Het antwoord is simpel: verlies lichaamsvet. Om lichaamsvet te verliezen heb je drie belangrijke elementen nodig:

 • Regelmatige cardio-oefeningen
 • Consistente krachttraining voor al je spiergroepen
 • Een gezond, caloriearm dieet

Daag jezelf uit met zware gewichten

Wat je doel of geslacht ook is, wees niet bang voor zware gewichten. Het kost veel hard werk om te bulken – zowel mannen als vrouwen kunnen het moeilijk vinden, hoewel vrouwen niet genoeg testosteron hebben om enorme spieren te krijgen.

Je vraagt je misschien af waarom het belangrijk is of je in toning gelooft of niet. Het probleem met het idee van toning is dat het leidt tot een andere hardnekkige mythe genaamd spottraining.