Krenten voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Krenten voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Zwarte bessen voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer ze het beste zijn
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Krenten zijn misschien klein, maar ze hebben een grote voedingswaarde. Net als andere bessen zijn ze uitstekende bronnen van vezels, vitamine C en antioxidanten, vooral de flavonoïde anthocyanine. Hoewel ze al lang worden gebruikt in de traditionele geneeskunde, vinden onderzoekers nu wetenschappelijk bewijs voor de ontstekingsremmende, antioxiderende en antimicrobiële krachten van krenten.

Krenten zijn er in zwarte, rode, roze en witte variëteiten. Ze worden voornamelijk gebruikt in jam en gelei, maar ook in vullingen voor taarten en taarten, vanwege hun zure smaak (roze en witte variëteiten zijn zoeter).

Krenten Voedingsfeiten

Een kopje rauwe zwarte bessen (112 g) levert 71 calorieën, 1,6 g eiwit, 17 g koolhydraten en 0,5 g vet. Krenten zijn een uitstekende bron van vitamine C, ijzer en kalium. De volgende voedingswaarde-informatie wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 71
 • Natrium: 2,2 mg
 • Koolhydraten: 17,2 g
 • Eiwit: 1,6 g
 • Ascorbinezuur: 46 mg
 • Kalium: 361 mg
 • Ijzer: 1,7 mg

Koolhydraten

Zwarte bessen hebben ongeveer 17,2 gram koolhydraten per portie. Ze zijn een bron van natuurlijke suiker. Zwarte bessen hebben een glycemische index van 22, die als laag wordt beschouwd.

Vetten

Als bes zijn krenten niet verrassend bijna vetvrij, met minder dan een halve gram vet per portie.

Eiwit

Zwarte bessen zijn ook zeer eiwitarm, met minder dan 2 gram per portie.

Vitaminen en Mineralen

Krenten bevatten veel vitamine C, wat een gezonde immuunfunctie ondersteunt. Ze bevatten ook ijzer, wat bloedarmoede helpt voorkomen; calcium, dat sterke en gezonde botten ondersteunt; en fosfor, dat helpt bij spiercontractie.

Krenten bevatten ook anthocyanen die fungeren als een antioxidant en kunnen helpen schade door vrije radicalen te voorkomen. Donkerder gekleurde (zwarte en rode) krenten hebben meer anthocyanen dan witte en roze variëteiten, maar hebben allemaal ongeveer dezelfde hoeveelheid vitamine C.

Calorieën

Een kopje rauwe zwarte bessen (112 g) levert 71 calorieën, waarvan 86% afkomstig is van koolhydraten, 8% van eiwitten en 6% van vet, afrondend naar boven.

Samenvatting

Krenten zijn een koolhydraatrijke vrucht gevuld met voedingsstoffen zoals vitamine C, ijzer en calcium. Ze zijn van nature vetvrij en bevatten weinig natrium.

Gezondheidsvoordelen

Het consumeren van krenten kan bepaalde gezondheidsvoordelen bieden. De vrucht is gebruikt in de traditionele geneeskunde om aandoeningen te behandelen, waaronder de ziekte van Alzheimer, verkoudheid en griep, maar er is beperkt wetenschappelijk bewijs om deze toepassingen te ondersteunen.

Er zijn echter aanwijzingen dat zwarte bessen ontstekingsremmende, antioxiderende en antimicrobiële voordelen bieden die kunnen helpen bij het beheersen van bepaalde ziekten.

Help glaucoom te behandelen

Verschillende onderzoekers hebben onderzocht hoe de eigenschappen van krenten kunnen helpen bij de behandeling van glaucoom. Een studie wees uit dat het anthocyanine in zwarte bessen een toename van de oculaire bloedstroom bevordert en de progressie van glaucoom kan vertragen.

Ontstekingen bestrijden

Onderzoekers hebben ook oliën en andere supplementen bestudeerd die zijn gemaakt van krenten die gamma-linoleenzuur (GLA) bevatten. GLA kan helpen ontstekingsprocessen in het lichaam te verminderen en de symptomen van verschillende ontstekingsziekten te verbeteren. Onderzoek heeft deze voordelen echter niet ondersteund en er moeten meer hoogwaardige studies worden uitgevoerd om de eigenschappen van GLA te begrijpen.

Lager cholesterolgehalte

Onderzoek heeft aangetoond dat zwarte bessenzaadolie kan helpen om een gezond cholesterolgehalte te behouden. Een studie toonde bijvoorbeeld aan dat het regelmatig consumeren van zwarte bessenzaadolie kan helpen om het totale cholesterolgehalte te verbeteren en triglyceriden te verminderen, wat een soort schadelijk bloedvet is.

Verbetering van de nierfunctie

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het drinken van zwarte bessensap helpt om de urine alkalischer te maken, wat helpt bij de behandeling van nierstenen.

Allergieën

Een paar gevallen van krentenallergie zijn gemeld bij mensen die ook gevoelig waren vooro perziken en frambozen en aan graspollen. Als u symptomen van voedselallergie ervaart, zoals netelroos of piepende ademhaling, of als u weet dat u een fruit- of pollenallergie heeft, bespreek dan uw toestand met uw arts.

Bijwerkingen

Krenten en tal van andere voedingsmiddelen, planten en supplementen kunnen mogelijk interfereren met het bloedverdunnende voorgeschreven medicijn Coumadin (warfarine). Praat met uw arts over dit risico als u deze medicatie.

Variëteiten

Krenten zijn er in rode, roze, witte en zwarte variëteiten. Ze zijn ook verwant aan kruisbessen. In de VS worden zwarte bessen vaak gedroogd geconsumeerd. Zoals met alle vruchten, verandert het drogen van krenten het voedingsprofiel per portie aanzienlijk.

Water wordt verwijderd en het volume wordt verminderd wanneer krenten worden gedroogd, waardoor het gemakkelijker is om meer tegelijk te consumeren dan wanneer ze in hun verse staat zijn. Het is ook belangrijk op te merken dat veel gedroogde vruchten suiker hebben toegevoegd. Per portie van 1 kopje bevatten gedroogde krenten bijvoorbeeld meer dan 11 keer meer suiker dan dezelfde portie verse krenten (respectievelijk 99,6 g versus 8,25 g).

Het product dat u in de winkel vindt, zijn echter vaak Zante-krenten, die eigenlijk gedroogde Korinthische druiven zijn – helemaal geen krenten. Deze gedroogde vruchten zien eruit en smaken als rozijnen en bevatten aanzienlijk meer suiker dan verse krenten. Zogenaamde “pitloze” krenten zijn ook geen krenten maar eerder kleine druiven.

Wanneer ze het beste zijn

Krenten zijn in het seizoen tijdens de zomer op het noordelijk halfrond. Zoek naar stevige, mollige bessen. Ze groeien in trossen, zoals druiven, maar zijn erwtengroot.

Opslag en voedselveiligheid

Bewaar krenten twee of drie dagen in de koelkast, of vries in (verwijder eerst de stelen). Ze zijn ongeveer zes maanden houdbaar in de vriezer.

Hoe zich voor te bereiden

Je kunt krenten rauw eten, maar vooral zwarte bessen zijn behoorlijk scherp. Het toevoegen van een beetje suiker of het koken van de bessen in jam, gelei of sauzen kan helpen de zuurheid te compenseren (maar zal ook hun voedingsprofiel beïnvloeden). Je kunt krenten gebruiken in desserts in plaats van andere bessen.

 • Calorieën: 71
 • Natrium: 2,2 mg
 • Koolhydraten: 17,2 g
 • Eiwit: 1,6 g
 • Ascorbinezuur: 46 mg
 • Kalium: 361 mg
 • Ijzer: 1,7 mg

Krenten zijn een koolhydraatrijke vrucht gevuld met voedingsstoffen zoals vitamine C, ijzer en calcium. Ze zijn van nature vetvrij en bevatten weinig natrium.