Koken met suikeralternatieven

Koken met suikeralternatieven
Suiker alternatieven

Getty Afbeeldingen


Voordat je je zelfs maar zorgen maakt over een suikercrash, kan het navigeren door de voedingsaanbevelingen rond suiker voldoende zijn om je een schreeuwende hoofdpijn te geven. Wat meer is – met zoveel suikeralternatieven op de markt, kan het begrijpen van het gebruik van toegevoegde zoetstoffen in plaats van witte suiker een oefening in geduld en culinaire bekwaamheid zijn.

Afgezien van calorievrije kunstmatige zoetstoffen, zijn er een overvloed aan calorie-producerende zoetstoffen afgeleid van een breed scala aan bronnen om mee te experimenteren in de keuken. Om te helpen begrijpen welke zoete optie je moet bereiken, is hier een overzicht van de nieuwste en beste suikeralternatieven. Omdat voeding ook een factor kan zijn, laten we ook onderzoeken hoe deze zoetstoffen zich opstapelen tot gewone oude tafelsuiker en best practices voor het opnemen ervan in recepten.

Aantal calorieën

Het is zeker vermeldenswaard dat zowat alle calorische zoetstoffen, inclusief suiker, ongeveer 15 tot 20 calorieën per theelepel bevatten, maar dat is waar de overeenkomsten eindigen. Deze suikeralternatieven ondergaan een zekere mate van verwerking, maar over het algemeen worden ze minder verwerkt dan traditionele witte suiker. Omdat elke optie een ander smaakprofiel heeft, kunnen in sommige gevallen kleinere porties voldoende zijn om uw verlangen naar zoet te bevredigen.

Veel alternatieven voor suiker bevatten ook sporenhoeveelheden van verschillende vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, vitamine E, vitamine K, B-vitamines, ijzer, kalium, magnesium, zink en calcium.Maar omdat ze met mate moeten worden geconsumeerd, kunt u niet vertrouwen op deze zoetstoffen als een betrouwbare bron van gezonde voedingsstoffen.

Honing

Zowat iedereen is bekend met deze dikke, gouden siroop. Omdat het kan worden gekweekt uit verschillende soorten bloemen, zijn de smaken vrij divers. Milde acaciahoning is een eenvoudige en zoete variëteit, maar klaverhoning heeft meer diepte en complexiteit. Een nog extremere gearomatiseerde honing zou donkere boekweithoning zijn, dus het is duidelijk geen one-size-fits-all zoetstof. Honing heeft een indrukwekkend mineraalgehalte en ontvangt ook lofbetuigingen voor zijn ruime aanbod van celbeschermende antioxidanten. Over het algemeen geldt dat hoe donkerder de tint, hoe meer antioxidanten het bezit.

Vloeibare zoetstoffen zoals honing kunnen worden gebruikt in gebakken goederen, maar zullen de textuur veranderen, vooral voor dingen zoals koekjes, die de neiging hebben om minder knapperig en meer cakeachtig uit te komen. De aangenaam dikke en kleverige textuur van honing maakt het ideaal voor kleverige sauzen. Het is ook zwijmelwaardig besprenkeld met volkoren toast of vers gebakken koekjes.

Honing is ook gekoppeld aan tal van gezondheidsclaims, maar sommige hebben meer gewicht dan anderen. Terwijl de jury er nog steeds niet over uit is of het consumeren van lokaal geleverde honing kan helpen bij het bestrijden van seizoensgebonden allergieën, het lijkt geen kwaad te kunnen. Deskundigen raden echter aan dat ouders pasgeborenen tot de leeftijd van 1 jaar geen honing geven om mogelijke blootstelling aan botulismesporen te voorkomen.

Aanbevolen toepassingen: Glazuren voor vlees, groenten en gebak, sauzen, gearomatiseerde thee

Kokossuiker

Kokossuiker
bodymindspirit / Alexandra Shytsman

Deze lichtbruine suikerachtige kristallen zijn gemaakt van het sap van een kokosnootboom. Kokossuiker is aanzienlijk minder zoet dan witte suiker en heeft karamelondertonen die lijken op bruine suiker. Het heeft een vrij aardse smaak, zodat het bestand is tegen sterke smaken, waardoor het een goede keuze is voor marinades of koffiedranken. U betaalt een premie voor deze zoetstof, omdat online winkels zakken verkopen voor $ 0,30 per ounce, wat 10 keer meer is dan witte suiker.

Aanbevolen toepassingen: Koekjes, dry rubs voor vlees of vis, cappuccino

Dadelsuiker

Deze optie is gemaakt van gedroogde ontpitte dadels die zijn vermalen tot een grof en licht korrelig poeder. Dadelsuiker kan worden gebruikt als vervanging voor bruine suiker en sommige merken bevatten ook havermeel of andere granen om klonteren te voorkomen. Dadels hebben een hoog vezelgehalte, maar wanneer ze tot suiker worden vermalen, voorkomt hun korrelige textuur dat de suiker goed oplost.

Gebruik deze eigenschap in je voordeel door dadelsuiker te gebruiken in recepten die zouden profiteren van de extra textuur en lichte crunch. Dadelsuiker is ook een kostbare zoetstof. Het is moeilijk te vinden bij veel fysieke winkels en het is online geprijsd op ongeveer $ 0,65 per ounce.

Aanbevolen toepassingen: Koekjes, havermout, muesli

Ahornsiroop

Een vingerlikkende toevoeging aan elke ontbijttafel, ahornsiroop kan ook overal in de keuken gebruikt. Sommige variëteiten kunnen dik en rokerig zijn, terwijl andere dunner, knapperiger en zoet zijn. Maar alsjeblieft, grijp naar legitieme 100% ahornsiroop, want het is de enige respectabele vorm. Lady-vormige flessen “pannenkoekensiroop” bevatten eigenlijk helemaal geen esdoorn. In plaats daarvan zijn het flessen gekleurde glucosestroop met esdoornsmaak. Echte ahornsiroop is goddelijk om te bakken. Vervang suiker door gelijke hoeveelheden ahornsiroop of gebruik een 50/50 combinatie van ahornsiroop en honing voor een balans tussen smaak en textuur.

Aanbevolen toepassingen: Muffins, vla’ s, pudding, havermout

Agave

Agave
bodymindspirit / Alexandra Shytsman

Agave is zoet… erg zoet, en daarom wil je misschien kleinere porties gebruiken bij het ruilen voor suiker. Het is wateriger dan honing en lost veel beter op. Wanneer u een vervanging in gebakken goederen maakt, wisselt u 2/3 kopje agave in voor elke 1 kopje suiker en vermindert u andere vloeistoffen in het recept met in totaal 1/4 kopje.

Agaveliefhebbers moeten worden gewaarschuwd dat deze zoetstof zeer veel fructose bevat en sommige mensen vinden het moeilijker te verteren. Agave krijgt lof voor het hebben van een lage glycemische index, een schaal van hoe snel koolhydraatrijk voedsel de bloedsuikerspiegel beïnvloedt. Ondanks de gezondheidshalo geassocieerd met lage glycemische voedingsmiddelen, moet agave nog steeds worden geconsumeerd met dezelfde discretie als andere zoetstoffen. Besprenkel een scheutje agave in koude dranken of combineer met fruit in jam of fruitsalade.

Aanbevolen toepassingen: Smoothies, thee, fruitleer

Sorghum Siroop

Een dikke en kleverige siroop afgeleid van een steeds populairder wordend oud graan, sorghumsiroop heeft een zoete en licht verkoolde smaak die vergelijkbaar is met melasse, alleen meer afgerond en boterachtig. Het kan worden gebruikt bij het bakken, maar het wordt aanbevolen om iets te bezuinigen op de andere vloeibare ingrediënten. Experimenteer ook met sorghumsiroop in koude sauzen, besprenkeld over verse bessen, of om geroosterde groenten te karamelliseren. Het is niet nodig om deze zoete siroop te overdrijven. Een beetje gaat een lange weg.

Aanbevolen toepassingen: Saladedressings, geroosterde pompoen, marinades voor vis en gevogelte

Veel alternatieven voor suiker bevatten ook sporenhoeveelheden van verschillende vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, vitamine E, vitamine K, B-vitamines, ijzer, kalium, magnesium, zink en calcium.Maar omdat ze met mate moeten worden geconsumeerd, kunt u niet vertrouwen op deze zoetstoffen als een betrouwbare bron van gezonde voedingsstoffen.