Joaquin Phoenix’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Acteur Joaquin Rafael Bottom, professioneel bekend als Joaquin Phoenix, werd geboren op 28 oktober 1974 in San Juan, Puerto Rico. Op het moment van zijn geboorte hadden zijn ouders als zendelingen door Zuid-Amerika en het Caribisch gebied gereisd. Joaquin is de derde van zes kinderen; zijn broers en zussen zijn ook acteurs River en Liberty Phoenix, met wie hij zijn acteercarrière begon. Na terugkeer naar de VS verhuisde de familie van Joaquin naar Los Angeles, zodat Joaquin en zijn broers en zussen in tv-commercials en shows konden verschijnen om het gezin te ondersteunen, omdat zijn vader moest stoppen met werken vanwege een dwarslaesie.

Joaquin’s televisiedebuut vond plaats in 1982, toen hij naast zijn broer verscheen in een aflevering van de serie. Zeven bruiden voor zeven broers. Gedurende de jaren 1980, handelend onder de naam “Leaf Phoenix”, verscheen hij in verschillende televisieshows, zoals The Fall Guy, ABC Afterschool Special, Hill Street Blues, Moord, schreef ze, De nieuwe laat het aan Bever over en Superboy. Hij maakte zijn debuut op het grote scherm in 1985’s Kinderen vertellen het niet, en had ondersteunende rollen in Ruimtekamp (1986) en Ouderschap (1989.) Nadat hij zich in deze tijd als kindacteur had geconsolideerd, werd hij moe en nam hij een pauze van het acteren. Het was zijn broer River die hem overtuigde om terug te keren naar acteren en zijn naam terug te veranderen in zijn echte naam.

Phoenix’s terugkeer in de entertainmentbusiness was in Gus Van Sant’s zwarte komedie Om voor te sterven (1995,) waarvoor hij lovende kritieken kreeg. Na een reeks minder succesvolle films was zijn volgende grote kantoorhit 8 mm (1999,) ondanks slechte recensies. In 2000 speelde Joaquin mee in de kritische en commerciële succesvolle film, Gladiator, wat hem nominaties opleverde voor een Academy Award, een Golden Globe Award en een BAFTA Award. Hij speelde dat jaar ook in twee andere films, Stekels en De werven, waarin zijn prestaties zeer geprezen werden ondanks slechte box office rendementen. Phoenix ging verder met het vinden van succes met de thrillerfilms Tekenen (2002) en Het dorp (2004,) Disney’s animatiefilm Broer Beer (2003,) en drama Hotel Rwanda (2004.) In 2005 speelde hij muzikant Johnny Cash in de biopic. Loop de lijn, wat hem een Golden Globe, een Grammy en een nominatie voor de Academy Award voor Beste Acteur opleverde.

Latere projecten gedurende deze periode omvatten Aardbewoners (2005,) Wij bezitten de nacht (2007,) Twee geliefden (2008,) Ik ben er nog steeds (2010,) en De Meester (2012.) Voor zijn optreden op De Meester, ontving hij zijn derde Academy Award, BAFTA en Golden Globe nominaties. In 2013 speelde Joaquin in romantisch sciencefictiondrama Haar. Hoewel de film het matig goed deed aan de box office, werd Phoenix geprezen door de pers en ontving hij zijn vierde Golden Globe-nominatie. Joaquin bleef kritisch succes boeken met de films Inherente ondeugd (2014,) Eenheid (2015,) Irrationele mens (2015,) en Je was hier nooit echt (2017.)

In 2019 speelde Phoenix als het titulaire personage in Grappenmaker, een oorsprongsverhaal van een populaire DC Comics’s schurk. De film werd een kaskraker en Joaquin’s acteerwerk kreeg extreem positieve recensies, waardoor hij opnieuw nominaties kreeg voor Academy, BAFTA, Golden Globe, een SAG en Critic’s Choice Awards voor beste acteur, en uiteindelijk de Academy Award won in 2020. Vanaf 2022 is er ook een vervolg in de maak, waarbij Phoenix zijn rol als de Joker moet hernemen.