Jeff Goldblum’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Acteur en muzikant Jeffrey Lynn Goldblum geboren op 22 oktober 1952 in West Homestead, Pennsylvania. Jeff’s vastberadenheid om acteur te worden leidde ertoe dat hij op 17-jarige leeftijd naar New York verhuisde, waar hij acteren studeerde en op het podium werkte bij het bekende professionele conservatorium Neighborhood Playhouse. In 1971 maakte Goldblum zijn debuut op Broadway toen hij in musical speelde. Twee heren van Verona, waar hij piano speelde.

Jeff maakte zijn filmdebuut in de neo-noir actiethriller van 1975. Doodswens. Een jaar later verscheen hij voor het eerst in een televisieserie in Columbo. Gedurende het volgende decennium zou Jeff kleine rollen krijgen in tv-series, zoals De Blauwe Ridder (1976) en Starski &Hok (1977,) en films Nashville (1975,) Speciale levering (1976) en een zeer korte verschijning inWoody Allen’s Annie De Zaal (1977.) Andere opmerkelijke filmoptredens van dit decennium waren Invasie van de Body Snatchers (1978,) Silverado (1985,) en Transsylvanië 6-5000 (1985,) waarin hij toekomstige vrouw en collega-actrice Geena Davis ontmoette.

Na het grootste deel van de jaren 1970 en 1980 bijrollen te hebben gespeeld, kreeg Goldblum echter zijn hoofdrol toen hij werd gecast in de horror / sciencefictionfilm van David Cronenberg De Vlieg in 1986. De film werd genomineerd voor een Academy Award en leverde hem een Saturn Award voor Beste Acteur op. Het succes werd gevolgd door een reeks hoofdrollen in films zoals Voorbij therapie (1987,) Earth Girls zijn gemakkelijk (1988,) Vaders &Zonen (1992,) en Diepe dekking (1992.) In 1993 werd Goldblum gecast in een van zijn meest iconische rollen, die van Dr. Ian Malcom in Jurassic Park, gebaseerd op het gelijknamige boek. De film was wereldwijd een groot succes en heeft een multi-filmfranchise voortgebracht, waarbij Jeff zijn rol in vier van de vervolgen hernam. Een paar jaar later werd hij gecast in weer een andere Hollywood-blockbuster, Onafhankelijkheidsdag (1996.) De sciencefictionfilm was een enorme box office en werd een van de films met de hoogste opbrengst van die tijd. Goldblum maakte ook deel uit van de cast voor de vervolgfilm uit 2016, Onafhankelijkheidsdag: Heropleving.

Sinds de jaren 1980 heeft Jeff gastrollen gehad in een aantal televisieseries, waaronder Vrienden, De Simpsons, Koning van de Heuvel, Wil & Genade, Law &Order: Criminele intentie, Vrolijkheid, Onbreekbare Kimmy Schmidten Wat als…?. Hij is ook de gastheer geweest van De wereld volgens Jeff Goldblum, een documentaire streaming serie, die start in 2019. Onder zijn grote scherm acteerrollen zijn Het Grand Budapest Hotel (2014,) Mortdechai (2015,) en in 2017 trad hij toe tot het Marvel Cinematic Universe, toen hij verscheen in Bewakers van de Melkweg Vol. 2 en Thor: Ragnarok.

Naast acteren heeft Goldblum de korte film geregisseerd. Kleine verrassingen, die werd genomineerd voor de Academy Award voor Beste Live Action Korte Film, en heeft een jazzband, Jeff Goldblum en het Mildred Snitzer Orchestra. In 2018 bracht de band zijn eerste album uit, De Capitol Studios Sessies. Na de hoofdrol in de laatste aflevering van de Jurassic Park franchise in 2022, Goldblum is ingesteld om te verschijnen in romantische komedie-drama, Asteroïde Stad.