Is tarwegras glutenvrij?

Is tarwegras glutenvrij?
Tarwegras voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


  • Is tarwegras glutenvrij?
  • Glutenvrije productetiketten
  • Redenen om Tarwegras over te slaan
  • Andere glutenvrije opties

Tarwegras is een superfood geworden in sapbars en in supplementwinkels in het hele land. Zelfs zijn minder bekende neef, gerstgras, heeft aan populariteit gewonnen in kringen van gezondheidsvoeding.

Als iemand die een glutenvrij dieet volgt, kun je deze modieuze elixers doorgeven omdat, nou ja … tarwegras bevat waarschijnlijk tarwe, toch? Niet bepaald.

Bij het overwegen om tarwegras of gerstgras al dan niet te consumeren op een glutenvrij dieet, zijn er verschillende belangrijke factoren – en mogelijke alternatieven – om rekening mee te houden.

Is tarwegras glutenvrij?

Geloof het of niet, zowel tarwegras als gerstgras zijn (technisch) glutenvrij. Verbaasd? Aangezien tarwe en gerst glutenkorrels zijn, is het zeker eerlijk om te vragen hoe hun grassen mogelijk als glutenvrij kunnen worden beschouwd.

Wanneer zuiver tarwegras en zuiver gerstgras goed worden geoogst, is het zaad (of graan) niet aanwezig in het eindproduct. Tarwe, gerst en roggegrassen produceren granen, maar de grassen zelf bevatten ze niet.

Het is de tarwe of gerstkorrel die gluten bevat – het eiwit waarvan wordt gedacht dat het reacties veroorzaakt bij coeliakie en mogelijk bij niet-coeliakie glutengevoeligheid. Als alleen het tarwe- of gerstgras wordt geoogst met absoluut geen zaden, er mogen geen gluten zijn om zorgen te baren.

Om tarwe of gerstgras te oogsten zonder zaden of granen, is timing echter essentieel. Grassen moeten worden gemaaid wanneer ze oud genoeg zijn om hun volledige voedingspotentieel te hebben ontwikkeld. Maar als je ze te laat snijdt, zijn ze begonnen met het ontwikkelen van eiwitten, ook wel gluten genoemd.

Volgens sommige schattingen varieert een veilig oogstvenster van 10 dagen tot twee weken. Dat laat wel een foutmarge over en daar wordt het lastig.

Inzicht in glutenvrije productetiketten

Verschillende bedrijven verkopen glutenvrije multivitaminen met tarwegras en/of gerstgras als ingrediënten. En er zijn andere verpakte tarwegrasproducten zoals groene smoothies, supplementcapsules en poeders die ook zijn geëtiketteerd of geadverteerd als glutenvrij. Zijn deze producten veilig om te consumeren?

U moet er zeker van zijn dat een leverancier absoluut puur tarwegras en gerstgras om het product als echt glutenvrij te beschouwen. Dit blijkt veel moeilijker dan het klinkt vanwege het hoge risico op gluten kruisbesmetting.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft richtlijnen over glutenvrije labels. In hun definitieve uitspraak zei het bureau dat tarwegras en gerstgras kunnen worden gebruikt om voedingsmiddelen met het label glutenvrij te maken, zolang de eindproducten minder dan 20 delen per miljoen gluten bevatten. Om dat doel te bereiken, moet iedereen in de productieketen ervoor zorgen dat er geen zaden bij de grassen worden opgenomen.

Redenen om tarwegras over te slaan op een glutenvrij dieet

Hoewel het verleidelijk kan zijn om te genieten van de vermeende superfoodvoordelen van tarwegras en gerstgras, zijn er een paar solide argumenten tegen als je een glutenvrij dieet volgt.

Onnauwkeurige oogstpraktijken

De boer die uw tarwegras of gerstgras verbouwt en oogst, heeft misschien de beste bedoelingen om u graanvrije, glutenvrije grassen te bieden. Maar gezien het kleine venster voor een veilige oogst, zou het bijna onmogelijk zijn om ervoor te zorgen dat er geen graan in de uiteindelijke opbrengst terechtkomt.

En als uw lokale sapbar hun eigen tarwegras kweekt, is het heel gemakkelijk om het gras te vroeg of te laat te maaien. Dit stelt je mogelijk bloot aan granen, zelfs als het onbedoeld is. U kunt deze problemen voorkomen door tarwegras helemaal over te slaan.

Problemen met kruisbesmetting

Zelfs als u er zeker van bent dat het gras dat u consumeert volledig vrij is van zaden en granen, is er altijd de mogelijkheid van kruisbesmetting – wat een belangrijke overweging is voor mensen met coeliakie of niet-glutengevoeligheid.

In 2018 werd een belangrijke studie gepubliceerd in de Amerikaans tijdschrift voor klinische voeding. Voor het eerst konden onderzoekers vaststellen dat personen die een glutenvrij dieet volgen regelmatig voldoende gluten consumeren om symptomen te veroorzaken en weefselschade te veroorzaken. De auteurs van de studie zeiden dat besmetting een belangrijke reden was voor de onbedoelde gluteninname.

Some-voedingsmiddelen hebben een lager risico op kruisbesmetting, maar tarwegras is daar niet een van. Als u tarwegras, gerstgrassap of supplementen consumeert en regelmatig spijsverteringsproblemen ervaart, wilt u misschien het product elimineren en kijken of de symptomen verdwijnen.

Sommige diëtisten raden aan om elk glutenvrij gelabeld product dat tarwegras of gerstgras bevat te vermijden, tenzij u kunt controleren of het is getest op glutenkruisbesmetting met een specifiek type test dat de R5 ELISA-test wordt genoemd. Andere vormen van testen leveren mogelijk geen nauwkeurige resultaten op, omdat ze de hoeveelheid tarwe- of gerstgluten in het product kunnen onderschatten.

Andere glutenvrije opties

Als je zeker weet dat je tarwegras vrij is van granen en je ervaart geen symptomen, moet je het dan opgeven? Niet per se. Maar er is misschien een betere optie als u op zoek bent naar voedingsvoordelen.

Ondanks de soms wilde claims over de gezondheidsvoordelen van tarwe en gerstgras, kunnen andere groene groenten u ongeveer dezelfde voedingsstoffen of zelfs meer van bepaalde vitamines en mineralen bieden die nodig zijn voor een optimale gezondheid.

Er zit bijvoorbeeld meer ijzer, kalium, calcium en magnesium in groene bladspinazie dan in tarwegrassap volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Tarwegrassap blijkt een iets betere bron van vitamine E te zijn, maar spinazie biedt aanzienlijk meer vitamine C.

Een woord van bodymindspirit

In theorie zouden tarwegras en gerstgras glutenvrij moeten zijn, omdat het gluteneiwit aanwezig is in de zaden en niet in de grassen. In werkelijkheid zijn de landbouwpraktijken echter niet altijd exact en bestaat er ook het risico van kruisbesmetting in het productieproces. En de regel “minder dan 20 delen per miljoen” is mogelijk niet van toepassing op iemand die overgevoelig is voor gluten.

Het komt erop neer dat er echt niets in het tarwegras of gerstgras zit dat je niet van andere groene planten kunt krijgen. Het is misschien mogelijk om een goed getest glutenvrij supplement te vinden dat een of beide van die grassen bevat, maar u kunt beter vasthouden aan hele voedingsmiddelen of supplementen die geen potentieel risicovolle ingrediënten bevatten.

Volgens sommige schattingen varieert een veilig oogstvenster van 10 dagen tot twee weken. Dat laat wel een foutmarge over en daar wordt het lastig.

Sommige diëtisten raden aan om elk glutenvrij gelabeld product dat tarwegras of gerstgras bevat te vermijden, tenzij u kunt controleren of het is getest op glutenkruisbesmetting met een specifiek type test dat de R5 ELISA-test wordt genoemd. Andere vormen van testen leveren mogelijk geen nauwkeurige resultaten op, omdat ze de hoeveelheid tarwe- of gerstgluten in het product kunnen onderschatten.