Is boekweit glutenvrij?

Is boekweit glutenvrij?
Boekweit

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Boekweit klinkt waarschijnlijk eng als je op het glutenvrije dieet zit. Maar ondanks de naam is boekweit geen tarwe. Het is een zaadje in plaats van een graan, wat betekent dat het glutenvrij en veilig is voor mensen met coeliakie en niet-coeliakie glutengevoeligheid.Geroosterde boekweitgrutten, ook bekend als kasha, zijn ook glutenvrij.

Feiten over boekweit en gluten

Boekweit en tarwe zijn niet nauw verwant. In feite komen ze uit totaal verschillende botanische families. Boekweitzaden zijn technisch gezien de vrucht van een plant die Fagopyrum esculentum terwijl tarwebessen de rijpe zaden zijn van planten in het geslacht Triticum.

Boekweit is het nauwst verwant aan rabarber, die wordt gekweekt voor zijn roze stengels.

In tegenstelling tot rabarber wordt boekweit gekweekt voor zijn zaden. Hoewel boekweit geen graan is, wordt het soms een ‘pseudocereal’ genoemd. Voor verwerking tot voedsel moeten boekweitzaden eerst worden onthuld. Het resterende zaadmateriaal, groats genaamd, kan tot meel worden vermalen.

Waarom boekweit misschien niet glutenvrij is

Omdat boekweit op dezelfde manier wordt verwerkt als de glutenbevattende granen tarwe, gerst en rogge, kan het worden verwerkt in dezelfde faciliteit en op dezelfde apparatuur als glutenkorrels. Daarom, hoewel boekweit van nature glutenvrij is, moet je vasthouden aan een merk boekweitmeel of boekweitgrutten die het label “glutenvrij” hebben; op die manier weet je zeker dat je boekweit niet kruisbesmet is met gluten tijdens de verwerking.

Bovendien, hoewel boekweit een populair ingrediënt is in glutenvrije granen, gebak en andere producten, is niet elk product dat boekweit bevat glutenvrij.

Daarom moet u altijd ingrediëntenetiketten lezen op elk boekweitbevattend product dat u koopt en overwegen om alleen producten te gebruiken die specifiek zijn gelabeld als ‘glutenvrij’. Soba noedels worden traditioneel gemaakt van boekweitmeel.

Je moet hier echter voorzichtig mee zijn, omdat veel merken soba-noedels niet glutenvrij zijn – ze bevatten tarwebloem samen met boekweitmeel. King Soba noedels zijn een algemeen verkrijgbaar merk van soba noedels die glutenvrij zijn.

Glutenvrije boekweitmerken

Er zijn verschillende merken boekweit en kasha op de markt. Niet alle boekweitproducten worden als glutenvrij beschouwd. Hoewel boekweit van nature glutenvrij is, kan het onderhevig zijn aan aanzienlijke glutenkruisbesmetting terwijl het wordt gekweekt en verwerkt.Deze drie merken zouden echter veilig moeten zijn voor degenen die glutenvrij eten:

Arrowhead Mills Boekweitgrutten en meel

Deze zijn gecertificeerd glutenvrij, wat betekent dat ze minder dan 10 delen per miljoen gluten moeten bevatten (minder is beter). Ze stellen voor om het meel te gebruiken voor het maken van soba-noedels en pannenkoeken. Arrowhead Mills biedt ook een op boekweit gebaseerde glutenvrije ontbijtgranen, Organic Maple Buckwheat Flakes.

Birkett Mills/Pocono Boekweit Producten

Birkett Mills biedt een verscheidenheid aan boekweitproducten, variërend van hele gries tot pannenkoekenmix en crème van boekweitgranen. Hoewel het bedrijf ook tarwe verwerkt, wordt de boekweit verwerkt op speciale apparatuur in een zelfstandige molen. De graanzendingen worden ook voorafgaand aan de verwerking gereinigd om eventuele verdwaalde glutenkorrels te verwijderen. Birkett Mills zegt dat het test om ervoor te zorgen dat boekweitproducten minder dan 20 delen per miljoen gluten bevatten (de wettelijke limiet).

Bob’s Red Mill Boekweit groats / Biologische Volkoren Kasha

Je vindt deze producten online en in winkels met een volledig assortiment glutenvrije producten van Bob. Het bedrijf verwerkt zijn glutenvrije producten in een aparte faciliteit die ook glutenvrije haver verwerkt en test de producten om ervoor te zorgen dat ze minder dan 20 delen per miljoen gluten bevatten.

Lees het etiket echter met zorg, omdat sommige van hun boekweitproducten niet glutenvrij zijn. Zorg ervoor dat je op zoek gaat naar het glutenvrije merk. Hun boekweitmeel is niet glutenvrij.

Een woord van bodymindspirit

Er zijn genoeg goede redenen om boekweit te eten. Het is rijk aan eiwitten en B-vitamines en rijk aan fosfor, kalium, ijzer, calcium en lysine.

Boekweit is ook een goede bron van vezels: een portie gekookte boekweitgrutten van één kopje levert 17 gram voedingsvezels op (je zou elke dag 25 tot 35 gram vezels moeten krijgen). Het bevat ook 22 gram eiwit.

Omdat het krijgen van voldoende vezels wanneer je geen gluten kunt eten problematisch kan zijn, kan boekweit problematisch zijn Help. Er is zelfs voorlopig bewijs dat boekweit kan helpen om het cholesterolgehalte te verlagen.

Je kunt boekweitmeel gebruiken bij het koken. Boekweitgrutten kunnen worden gebruikt als warme ontbijtgranen; probeer bijvoorbeeld deze heerlijke esdoorn pompoentaart boekweitgrutten in plaats van havermout. Boekweit kan ook worden gebruikt als vervanging voor rijst of pasta in sommige gerechten.

Boekweit is het nauwst verwant aan rabarber, die wordt gekweekt voor zijn roze stengels.

Bovendien, hoewel boekweit een populair ingrediënt is in glutenvrije granen, gebak en andere producten, is niet elk product dat boekweit bevat glutenvrij.