Inheemse activisten in Borneo claimen winst als houtkapbedrijf apparatuur uit betwist gebied verwijdert

Search

Nadat NGO’s satelliet- en dronebeelden hadden vastgelegd die volgens hen houtbedrijf Samling toonden die opereerde in diep bos en cultureel gevoelige locaties in de Maleisisch-Borneose staat Sarawak, dienden inheemse activisten een politierapport in en waren van plan om op 16 juli een blokkade op te werpen.

Volgens de inheemse organisatie Keruan van Penan heeft het bedrijf zijn apparatuur op 15 juli verwijderd, een stap die de organisatie beschouwt als een overwinning voor het behoud van het bos.

— Het gebied is gepland voor opname in het Upper Baram Forest Area (UBFA), een nieuw instandhoudingsproject onder leiding van de overheid en goedgekeurd door de Internationale Organisatie voor Tropisch Hout.

Samling ontkent inbreuk te maken op erkend inheems land en zei dat de UBFA niet is goedgekeurd door de regering of is besproken met het bedrijf, dat de houtconcessie bezit voor het grootste deel van het bos dat in het projectgebied is opgenomen.

De Maleisische houtgigant Samling heeft houtkapapparatuur verwijderd uit een lang betwist gebied in het Upper Baram Forest Area van de staat Sarawak, in wat de inheemse Gemeenschap van Penan een overwinning voor bosbescherming noemt.

In mei en juni hebben organisaties die een deel van het laatste ongerepte bos in de Borneose staat monitoren satelliet- en dronebeelden vastgelegd waarvan ze zeggen dat Samling Timber diep bos en cultureel gevoelige gebieden in de buurt van de Batu Siman-berg binnengaat, volgens een gezamenlijk persbericht van de Penan Inheemse organisatie Keruan, het Bruno Manser Fund en het Borneo Project.

In reactie daarop dienden leden van de Penan-gemeenschap op 9 juli een politieklacht in tegen Samling, een gigantische concessiehouder gevestigd in de stad Miri in Sarawak, en waren van plan om op 16 juli te beginnen met het blokkeren van de site. Komeok Joe, het hoofd van Keruan, zei echter dat groepsleden zagen dat Samling-werknemers op 15 juli apparatuur uit het gebied hadden ontmanteld en verplaatst.

Joe zei dat hij niet zeker wist waarom apparatuur werd verplaatst, maar dat hij blij was dat de operatie werd gestopt en geen vijandigheid koestert jegens het bedrijf zolang het geen inbreuk maakt op het land van de gemeenschap.

“We zijn bereid om samen te werken, zelfs met Samling en de regering, om dit gebied te beschermen, omdat dit gebied voor iedereen is” om te waarderen, zei hij, eraan toevoegend dat inheemse activisten nog steeds blokkades hadden opgericht om hun toewijding aan het beschermen van het bos te bevestigen.

Een infographic met uitleg over de houtkapactiviteiten bij Bateu Siman tussen mei-juli 2022
Satellietbeelden tonen wat lijkt op nieuwe houtkapwegen in het Batu Siman-gebied.

Annina Aeberli, een in Zwitserland gevestigde campagnevoerder voor het Bruno Manser Fonds, zei dat de drie Penan-gemeenschappen die langs de grens van dit gebied van diep bos wonen – de Long Ajeng, Long Lamam en Long Murung – vorig jaar soortgelijke acties ondernamen tegen de aantasting van Samling, begin maart een politierapport indienden en in september een blokkade oprichtten.

Joe merkte op dat hen een ontmoeting met een manager was beloofd, maar die werd vertraagd en uiteindelijk nam Samling de blokkade rond november 2021 op.

Aeberli zei dat ze niet weet waarom Samling vorige maand zijn apparatuur heeft verwijderd, maar speculeerde dat de Sarawak- en Maleisische regeringen mogelijk een nieuwe reden hebben om het bos rond Batu Siman te beschermen: het gebied is gepland voor opname in het Upper Baram Forest Area (UBFA), een nieuw instandhoudingsproject onder leiding van de overheid en goedgekeurd door de Internationale Tropische Houtorganisatie.

De UBFA, die een uitvloeisel is van een natuurbeschermingsinitiatief dat begon als het “Penan Peace Park” en later werd omgedoopt tot het “Baram Peace Park”, heeft ook financiële steun bevestigd van Japan, de Zwitserse stad Basel en het Bruno Manser Fund.

Een groep Penan-activisten bouwt een blokkadehuis
Penan-activisten bouwen een blokkadehuis aan de overkant van een weg in het Upper Baram Forest Area. Figuur met dank aan Annina Aeberli/Bruno Manser Fonds.

Samling reageerde niet op vragen van Mongabay, maar het bedrijf plaatste publiekelijk een reactie nadat NGO’s hadden aangekondigd dat ze op 13 juli beelden hadden van boskap in het Upper Baram Forest Area.

In die verklaring ontkende Samling dat hij inbreuk maakte op een officieel erkend inheems land en zei dat de UBFA niet was geratificeerd door de overheidsinstanties of met het bedrijf was besproken.

Aeberli zei echter dat het project gedeeltelijk door de Maleisische regering bij de ITTO was ingediend en dat met de goedkeuring van ITTO binnenkort de bestemmings- en instandhoudingsplannen zullen worden vastgesteld.

Hoewel het project duurzame houtoogst mogelijk maakt in een natuurlijke bosomgeving, zou de stijl van houtkap die Samling nastreeft contraproductief zijn, zei Aeberli, vooral in kernzones. “Omdat het project nog steeds ontwikkelen, moet je een moratorium doen op [logging] de gebieden die u wilt beschermen.”

Joe, het hoofd van Keruan, zei dat de gemeenschap sinds 1991 blokkades heeft gehouden tegen de activiteiten van Samling in verschillende delen van hetzelfde gebied. “Samling zei dat ze de licentie hebben. [for timber harvesting] op dit gebied, maar zonder ooit de gemeenschappen in te vullen,” zei hij.

“Dit is het gebied dat de 18 [Penan Indigenous] gemeenschappen verdedigen allemaal. We proberen dit gebied te beschermen tegen elke aantasting van houtkap en we zijn toegewijd aan het beschermen van dit gebied.”

In zijn verklaring van juli zei Samling dat het toestemming heeft om hout te oogsten van de Long Selaan-gemeenschap. Joe zei echter dat het gebied voornamelijk het grondgebied is van de Long Ajeng-, Long Lamam- en Long Murung-gemeenschappen, terwijl Aerberli opmerkte dat de inheemse landclaims gecompliceerd waren en daarom alle gemeenschappen daarom door Samling hadden moeten worden geraadpleegd.

Joe zei dat de Long Selaan-gemeenschap misschien akkoord was gegaan met de houtpraktijken van Samling omdat het land niet van hen is, maar dat bos was belangrijk om intact te houden voor andere Penan-gemeenschappen. Hij zei dat verschillende gemeenschappen al land aan Samling hadden gegeven, eraan toevoegend dat hij hoopt dat het bedrijf het dichte bos en cultureel belangrijke gebieden zal blijven respecteren.

“We hopen dat Samling [continue to] blijf uit dit gebied”, zei hij. “Als er geen aantasting is, is er geen conflict.”

Bannerafbeelding: de barricade van 16 juli 2022, met dank aan Komeok Joe.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Mongabay.