Idris Elba’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

De Britse acteur en muzikant Idris Elba werd geboren op 6 september 1972 in de Londense wijk Hackney, Engeland. Hij heette bij zijn geboorte Idrissa Akuna Elba, omdat zijn moeder en vader respectievelijk uit Ghana en Sierra Leona kwamen, maar verkortte het tot Idris tijdens zijn schooljaren toen hij voor het eerst begon met acteren.

Voordat hij fulltime acteur werd, werkte Idris Elba bij het bruilofts-dj-bedrijf van zijn oom, voordat hij zijn eigen dj-bedrijf lanceerde met zijn vrienden. Hij verliet het gezelschap nadat hij in 1988 een plaats had veroverd in het Nationaal Jeugdmuziektheater. Zoals veel acteurs in hun vroegere jaren, werkte Elba in verschillende banen om zichzelf te onderhouden, waaronder optredens als DJ.

Elba acteert professioneel sinds 1994, toen hij verscheen in een tv-show over moord, Crimewatch en later het kinderdrama van de BBC De Boot Street Band. De volgende jaren van Elba’s leven zouden een reeks bijrollen zijn in verschillende Britse televisieseries. Tegen het einde van de jaren 1990 besloot hij naar New York City te verhuizen om andere acteermogelijkheden na te streven en deel te nemen aan toneelproducties.

Nu in de VS, ging Elba te zien op populaire shows zoals Recht & Orde en Het Bureau. In 2002 speelde hij in de dramaserie van HBO. De Draad, een van zijn meest opvallende rollen tot nu toe. Tussen het spelen in verschillende tv-shows, maakte hij ook zijn grote filmdebuut in 2007’s Papa’s kleine meisjes, tegenover Gabrielle Union. Elba’s daaropvolgende filmoptredens waren meestal in het horrorgenre, zoals 28 weken later (2007) en De Ongeborene (2008), met enkele rollen in actie en komedie. Een van zijn meest opvallende rollen was in Kenneth Branagh’s superheldenfilm Thor (2011), een personage dat hij zou hernemen in latere films binnen hetzelfde universum. Hij keerde terug naar de televisie dankzij Showtime’s De Grote C, en was de hoofdrol in de BBC-serie Luther, waarvoor hij in 2012 een Golden Globe Award won. Dit was de eerste van vele nominaties voor Elba, omdat de acteur uiteindelijk werd genomineerd voor zijn werk met Nelson Mandela in een film gebaseerd op de autobiografie van de Zuid-Afrikaanse leider. Elba werd in 2015 opnieuw genomineerd voor zijn rol in de Netflix-film. Beest van geen natie, evenals een BAFTA-nominatie voor een BAFTA-award voor bijrol.

In 2016 nam Elba verschillende stemacteerrollen op zich, zoals Zootopia, Het Jungle Boek en Dory vinden. Hij bleef in 2017 verschijnen in succesvolle films gebaseerd op boeken, zoals de verfilming van Stephen King’s De Donkere Toren, en Charles Martin’s De berg tussen ons in. In 2019 speelde Elba de schurk in Fast &Furious Presenteert: Hobbs &Shaw, een spin-off van de Snel &Furieus franchise. Hij zou later te zien zijn in de verfilming van de beroemde musical. Katten (2019) en schitteren, in 2021, als een huurling genaamd “Bloodsport” in James Gunn’s langverwachte De Zelfmoordcommando, markeert zijn terugkeer naar superheldenfilms.