https://www.verywellfit.com/everything-you-need-to-know-about-cycling-6751426

https://www.verywellfit.com/everything-you-need-to-know-about-cycling-6751426

Vier ochtenden per week word ik wakker voordat de zon opkomt. Het huis is rustig, mijn kinderen slapen en de lichten zijn uit in onze vrolijke kleine doodlopende straat. Ik trek een sportbeha en korte broek aan die ik de avond ervoor heb uitgezet en beklim langzaam de trap naar mijn thuisgymnastiek (aka omgebouwde opslagruimte), waarbij ik de laatste, extra piepende stap oversla. Ik klem mijn fiets vast, zet mijn koptelefoon op en rijd.

Soms is het 20 minuten – als ik geluk heb, is het 45 – maar hoeveel tijd ik ook heb, mijn ochtend beginnen met zweet is een game-changer voor mij. Ik ben niet de enige: de wetenschap toont aan dat degenen die ’s ochtends sporten, eerder geneigd zijn zich aan een routine te houden. Bovendien bereidt fysieke activiteit, zoals fietsen, je voor op een geweldige dag. Het kan je humeur verbeteren, stress verminderen en de productiviteit verbeteren.

Als hardloper die fietst voor crosstraining, ben ik snel gefrustreerd dat ik zoveel tijd op een fiets doorbreng ‘nergens heen gaan’. Ik hunker naar het gevoel van de wind op mijn gezicht en het geluid van het wiel dat tegen de stoep dwarrelt. Ik dagdroom van mijn favoriete plek om te rijden: een vlak, rustig stuk weg in Long Island dat kronkelt en draait, met het strand aan de ene kant en de baai aan de andere kant. Deze out-and-back is een snelle tien-miler die schommelt tussen gemakkelijk en super uitdagend, afhankelijk van de tegenwind.

Mijn ochtendritten brengen me misschien niet buiten de muren van mijn huis, maar de fiets vervoert me elke dag naar een betere ruimte.

Het is op deze weg dat ik voor het eerst de geneugten van het wielrennen ontdekte, op een hybride Trek die me werd geschonken voor het afstuderen van de middelbare school. Het lijkt een vreemd cadeau om te vragen, maar terugkijkend is die fiets gebouwd op mijn scherpe waardering voor het buitenleven en eindeloze nieuwsgierigheid naar nieuwe (en leuke) vormen van fysieke activiteit. Die fiets heeft de tand des tijds doorstaan en wacht op meer grote avonturen.

Slechts een paar straten verderop reed mijn driejarige dochter onlangs op haar eerste fiets met trainingswielen. Het beeld van haar die op haar glimmende, roze Schwinn over de weg loopt, streamers van het stuur die haar achtervolgen en een glimlach op haar gezicht geplakt, zit in mijn geheugen gegrift. Het brengt me vreugde om te denken dat ze het ongelooflijke gevoel van vrijheid en opwinding ontdekte dat gepaard gaat met het duwen en trekken van elke pedaalslag.

Of je nu een kind coacht, een weekendstrijder, een eeuw lang traint of deel uitmaakt van mijn thuisfietspakket, onthoud dat het die aangeboren vreugde en het gevoel van vrijheid is dat misschien wel het beste voordeel van fietsen is. Mijn ochtendritten brengen me misschien niet buiten de muren van mijn huis, maar de fiets vervoert me elke dag naar een betere ruimte.

De redactie van bodymindspirit Fit hoopt dat deze compilatie van artikelen je inspireert om te gaan (of door te gaan) met fietsen. Onze deskundige schrijvers behandelen alles wat u moet weten, van het kiezen en aanpassen van een fiets tot veiligheidstips en blessurepreventie. Geniet van de rit.

Eliza Savage, MS, RD

Associate Editorial Director, bodymindspirit Fit