Hoeveel mensen sterven van honger – en hoe honger in de wereld op te lossen

Search

We hebben allemaal de uitdrukking ‘honger in de wereld’ gehoord – en we weten dat het een probleem is. Maar wat is honger in de wereld? Op wie heeft het invloed? En hoe kunnen we het verschil maken?

In de kern wordt honger in de wereld gemeten aan de hand van het aantal mensen dat consequent ondervoed is en niet dagelijks de aanbevolen calorie-inname krijgt.

De cijfers lijken verschrikkelijk, maar het is vermeldenswaard dat we de afgelopen decennia aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt bij het verminderen van het aantal mensen dat chronische voedselgebrek ervaart.

En als we er bewust mee bezig zijn, kunnen we dit aantal blijven verminderen totdat iedereen toegang heeft tot betaalbaar, voedzaam voedsel.

Hoeveel mensen lijden er honger in de wereld?

Voor het derde jaar op rij groeide het aantal hongerige mensen – vanaf 2017 waren er meer dan 821 miljoen mensen met chronische voedselgebrek.

Dat is één op de negen mensen op de planeet.

Zo kampt bijna 21 procent van de mensen op het Afrikaanse continent dagelijks met honger. Azië heeft het hoogste totale aantal mensen met chronische voedselgebrek met meer dan 11 procent, wat neerkomt op meer dan 515 miljoen mensen.

Hoeveel hongerdoden in de wereld zijn er per dag?

Elke dag sterven tussen de 7.750 en 15.345 mensen aan honger en ondervoeding, volgens een rapport uit 2021 van Oxfam.

Dit betekent dat er elke minuut maar liefst 11 mensen sterven van de honger. Volgens het rapport is dit meer dan het huidige wereldwijde sterftecijfer voor COVID, dat in juli 2021 ongeveer 7 mensen per minuut bedroeg.

Deze cijfers zijn hartverscheurend, maar er is een kans om een verschil te maken.

De verergeringsproblemen achter honger in de wereld

Honger is meer dan alleen het hebben van voldoende voedsel om te eten – het gaat erom dat je genoeg voedzaam voedsel hebt om te eten. Een dieet zonder voldoende calorieën, eiwitten, vitaminen en mineralen belemmert de menselijke ontwikkeling op elke leeftijd.

Wanneer kinderen niet de voeding hebben die ze nodig hebben om fysiek en mentaal te groeien, wordt dit soms ‘stunting’ genoemd – en kan dit leiden tot nadelige effecten op de lange termijn.

Dit heeft op zijn beurt een negatieve invloed op de gezondheid, het onderwijs, de economische en sociale ontwikkeling van hele gemeenschappen over de hele wereld.

Bovendien wordt slechte voeding toegeschreven aan 45 procent van de sterfgevallen bij kinderen jonger dan vijf jaar.

Onze planeet produceert genoeg voedsel om de meer dan 7 miljard mensen die er wonen te voeden, maar systemische ongelijkheid en economische ongelijkheid hebben geleid tot onevenwichtige verdeling en ongelijke toegang.

Waarom is honger in de wereld een probleem?
De belangrijkste oorzaak van honger is:

Er zijn een aantal onderliggende redenen voor honger in de wereld – met vier als de belangrijkste oorzaken.

1. Armoede

Miljoenen mensen kunnen het zich eenvoudigweg niet veroorloven om voedzaam voedsel te kopen, of het land of de landbouwbenodigdheden om hun eigen voedsel te verbouwen.

Dit kan een verwoestende cyclus creëren: constante honger leidt tot lage niveaus van energie en verminderd mentaal en fysiek functioneren, waardoor het moeilijk wordt om te werken of te leren.

Aanverwant: Lees de beste citaten over het uitroeien van wereldwijde armoede.

2. Klimaat

Weersvariabiliteit en extremen worden een belangrijke kracht achter de honger in de wereld. Het aantal klimaatgerelateerde rampen is verdubbeld sinds de vroege jaren 1990.

Chronische voedselgebrek is aanzienlijk erger in regio’s met landbouwsystemen die zeer gevoelig zijn voor temperatuur- en neerslagvariabiliteit.

3. Conflict &instabiliteit

Het Global Report on Food Crises 2018 onthulde dat conflict en instabiliteit de belangrijkste boosdoeners zijn achter voedselonzekerheid in 18 landen, goed voor 60 procent van het wereldwijde totaal.

Conflicten hebben gevolgen voor zowel gemeenschappen als individuen – van infrastructuur en beschikbaarheid van land tot verplaatsing en inflatie van voedselprijzen.

4. Economische instabiliteit

Een wereldwijde economische vertraging heeft geleid tot stijgende kosten en lagere uitgaven, wat een negatieve invloed heeft op het vermogen van mensen in veel landen om zichzelf te voeden.

Gelukkig zijn er ook veel oplossingen die kunnen helpen een einde te maken aan de honger in de wereld:

Hoe een einde te maken aan de honger in de wereld:

1. Focus op vrouwen

Vrouwen vormen 45 procent van de agrarische beroepsbevolking in ontwikkelingslanden, maar worden routinematig geconfronteerd met meer extreme armoede, minder onderwijs en hebben minder toegang tot of controle over land en hulpbronnen dan hun mannelijke tegenhangers.

Door de genderkloof te dichten, kunnen vrouwen in staat worden gesteld om hun gezin te voeden, voedzaam voedsel te verbouwen, hun bedrijven uit te breiden en deel te nemen aan landbouwmarkten.

2. Klimaatbestendigheid

We moeten manieren vinden om landbouwsystemen en bestaansmiddelen over de hele wereld te versterken. Met name het helpen van kwetsbare gemeenschappen om veerkracht op te bouwen, zorgt ervoor dat ze het hoofd kunnen bieden wanneer noodsituaties toeslaan.

3. Duurzame landbouw

We moeten de manier waarop we ons voedsel verbouwen, delen en consumeren heroverwegen. Als het goed wordt beheerd, kunnen onze landbouw, bosbouw en visserij voldoende voedzaam voedsel bieden voor iedereen op de planeet – terwijl ze ook duurzame inkomens genereren en het milieu beschermen.

4. Samenwerking

Overheden, niet-gouvernementele organisaties en wereldleiders in alle sectoren moeten samenwerken om nieuwe oplossingen te ontwikkelen om voedselzekerheid voor iedereen te garanderen. En inspanningen om de honger in de wereld te bestrijden moeten hand in hand gaan met die om de wereldvrede te handhaven.

Hier zijn 3 manieren waarop ieder van ons actie kan ondernemen om honger in de wereld op te lossen

1. Winkel & Eet Lokaal

Winkelen op de lokale boerenmarkt of het kweken van je eigen kruiden en groenten is een duurzame, bruikbare stap naar een goede gezondheid en voeding.

2. Streef naar zero food waste

1,3 miljard ton voedsel dat jaarlijks wordt verspild: we kunnen allemaal helpen dat aantal te verlagen. Kook en deel maaltijden met anderen of composteer restjes. Probeer diensten zoals Too Good To Go (en bekijk onze recensie). En ontdek onze hele gids over het probleem van voedselverspilling en hoe u een verschil kunt maken.

3. Doneer aan onmiddellijke en langetermijninspanningen

Wanneer een ramp toeslaat, hebben kwetsbare gemeenschappen over de hele wereld onmiddellijke voedsel- en voedingshulp nodig.

Doneer aan organisaties zoals World Vision die onmiddellijk helpen en werken aan het ontwikkelen van langetermijnoplossingen.

En hoewel het waar is dat mensen over de hele wereld honger ervaren, is het zeer waarschijnlijk dat sommige van die mensen ook gelijk hebben in uw gemeenschap.

Zoek een voedselbank op in uw gemeenschap en maak een eenmalige – of nog beter, terugkerende! — donatie om hun inspanningen te ondersteunen om een einde te maken aan voedselonzekerheid, waar u ook woont.

Is er goed nieuws over honger in de wereld?

USDA voorspelt dat de wereldwijde voedselonzekerheid zal dalen tot 9% van de wereldbevolking, tegen 19% vandaag

World Hunger Statistics Graph: Het aandeel van de bevolking dat voedselonzeker is, zal naar verwachting dalen tegen 2029 / Grafiek met afnames van voedselonzekerheid in Latijns-Amerika, het Caribisch gebied, Sub-Sahara Afrika, Noord-Afrika en Azië
Infographic door Good Good Good, gelieve goodgoodgood.co / Gegevens te vermelden via United States Department of Agriculture International Food Security Assessment, 2019-2029

Een voedselzekerheidsbeoordelingsmodel van het Amerikaanse ministerie van Landbouw voorspelt dat de wereldwijde voedselonzekerheid tegen 2029 met 10 procent zal dalen, van 19,3 procent van de bevolking in 2019 tot 9,2 procent van de bevolking.

Het kader omvat informatie over binnenlandse prijzen, het reactievermogen van de consument op veranderingen in prijzen en inkomens, en verschillen in voedselkwaliteit per inkomensgroep voor 76 lage- en middeninkomenslanden.

De USDA voorspelt dat het aantal voedselonzekere mensen zal dalen van 728 miljoen naar 399 miljoen.

De grootste verbetering van de voedselzekerheid wordt geprojecteerd voor Azië, waar de inkomensgroei sterk is en het aandeel van de voedselonzekere bevolking naar verwachting zal dalen van 13,9 procent van de bevolking in 2019 tot 3,5 procent in 2029.

Opmerking: Voedselzekerheid wordt voor elk land geëvalueerd door het aandeel van de bevolking te schatten dat niet in staat is om een caloriedoel van 2.100 calorieën per persoon per dag te bereiken.

Deze projecties laten potentiële verbeteringen zien, uitgaande van gunstige inkomens- en prijstrends. De projecties omvatten geen voorspellingen van toekomstig weer en door conflicten veroorzaakte crises en voedseltekorten – constante uitdagingen in enkele van de meest voedselonzekere landen.