Hoe voedselverspilling te voorkomen en klimaatverandering te bestrijden

Search

Dit is een artikel in een doorlopende serie waarin we diep zullen duiken in dringende onrechtvaardigheden waarmee onze wereld wordt geconfronteerd. (Je kunt onze vorige bron over kledingarbeiders bekijken!)

Voor elk artikel beginnen we met het uitpakken van de geschiedenis van de probleem (in dit geval voedselverspilling) zodat we kunnen leren van het verleden terwijl we naar oplossingen kijken, dan zullen we de huidige Beleid verbonden met het probleem, praktisch stappen voor individuen om betrokken te raken bij, Plaatsen om te winkelen die onze dollars in een betere richting verschuiven, en volk om van te leren. En we zullen altijd eindigen met Positiviteit.

Voor zover u weet, zijn sommige van de links in dit artikel (zoals die in het gedeelte Plaatsen om te winkelen) gelieerde links, wat betekent dat als u een aankoop doet nadat u op een link hebt geklikt, we een commissie van onze sponsors kunnen verdienen zonder extra kosten voor u. Bedankt!

Probleem

Wat is het probleem met voedselverspilling?

Op een planeet waar momenteel 30% van de bevolking in een staat van voedselonzekerheid leeft, is het wreed ironisch dat elk jaar een derde van de voedselvoorziening in de wereld wordt verspild.

Het probleem is niet alleen een humanitair probleem, het levert ook een belangrijke bijdrage aan de milieucrisis. Alle energie en water die nodig is om voedsel te laten groeien, oogsten, transporteren en verpakken, wordt verspild wanneer het wordt weggegooid.

Om het nog erger te maken, als niet-opgegeten voedsel op een stortplaats rot, produceert het enorme hoeveelheden methaan – een broeikasgas dat minstens 28 keer zo krachtig is als koolstofdioxide.

Om dat in perspectief te plaatsen, ongebruikt voedsel in de VS alleen al genereert het equivalent van 32,6 miljoen auto’s ter waarde van de uitstoot van broeikasgassen.

Misschien een nog verbazingwekkendere vergelijking: de koolstofvoetafdruk van Amerikaanse voedselverspilling is groter dan die van de luchtvaartindustrie.

Er wordt geschat dat 8% van alle door de mens veroorzaakte broeikasgasemissies kan worden vermeden als voedselverspilling wordt beteugeld.

Het probleem van voedselverspilling is net zo complex als de voedselvoorzieningsketen zelf. Hoewel veel van het afval “stroomopwaarts” in het proces plaatsvindt tijdens de productie- en opslagfase, komt een aanzienlijk percentage ook “stroomafwaarts” voor op het consumptieniveau.

Hoe later voedsel langs de keten wordt verspild, hoe groter de impact op het milieu, omdat er meer energie en natuurlijke hulpbronnen zijn besteed aan het verwerken, transporteren, opslaan en koken ervan.

Dus we haten het om het je te vertellen, maar het weggooien van die beschimmelde zak sperziebonen die je bent vergeten te eten, heeft een grotere negatieve impact dan wanneer de bonen werden weggegooid op het moment van de oogst.

Dit moet niet alleen dienen als een ontnuchterende herinnering aan consumenten dat hun acties ertoe doen, maar ook als een empowerend feit. Het veranderen van gewoonten in onze eigen keukens, waar we kunnen controleren wat er gebeurt, heeft net zo’n belangrijke rol in het probleem van voedselverspilling als de grootschalige problemen die we ons misschien machteloos voelen om op systemisch niveau aan te pakken.

Een studie van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties vond een duidelijk patroon dat midden- en hogere inkomensregio’s van de wereld een groter voedselverlies en -verspilling vertoonden tijdens de stroomafwaartse fase – of op het consumptieniveau – terwijl minder rijke landen meer kans hadden om voedsel te verliezen of te verspillen in de stroomopwaartse fase vanwege een gebrek aan goede infrastructuur.

In feite vertegenwoordigt afval dat op het niveau van huishoudens in landen met een hoog inkomen wordt gegenereerd ongeveer de helft van de totale voedselverspilling, waardoor dit niveau een van de grootste bijdragers is.

Dit patroon kan worden toegeschreven aan het feit dat huishoudens in ontwikkelingslanden minder snel voedsel weggooien omdat hun toegang ertoe beperkter is.

Een andere factor is dat veel culturen in het globale zuiden nog steeds inheemse waarden omarmen die prioriteit geven aan respect en een meer gemeenschappelijke benadering van hulpbronnen dan rijke landen in het mondiale noorden, waar voedsel grotendeels is afgevlakt tot een handelswaar die kan worden weggegooid wanneer het aanbod de vraag op individueel niveau overtreft.

Ons huidige lineaire (take-make-dispose) economische model is een raamwerk dat afval zal blijven genereren in voedsel- en andere industrieën totdat het holistisch opnieuw is uitgevonden in een circulaire economie op schaal.

Toch is er zelfs binnen het huidige kader veel dat kan worden gedaan om het probleem van voedselverspilling te verminderen en die destructieve lijn te verschuiven naar een generatieve cirkel. Gemeenschappen in India zetten bijvoorbeeld voedselverspilling om in groene energie en besparen inwoners geld in het proces.

Beleid

Zijn there alle huidige beleidsoplossingen van de overheid voor voedselverspilling?

In 2015 kondigden het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) en het Environmental Protection Agency (EPA) het Amerikaanse 2030 Food Loss and Waste Reduction-doel aan, het eerste officiële binnenlandse doel om voedselverlies en -verspilling te verminderen. Dit doel is om voedselverlies en -verspilling tegen het jaar 2030 te halveren.

Hoewel er een enorme hoeveelheid werk moet worden gedaan om dat doel te bereiken, wordt het zeer serieus genomen.

In 2021 heeft de EPA de doeltermen opnieuw gedefinieerd om het bereik uit te breiden naar nog meer afvalcategorieën dan het oorspronkelijke ontwerp. Vanaf de zomer van 2022 bevindt de Farm Bill van 2023 zich momenteel in de eerste hoorzittingen van de Senaat. Een groot aantal belangrijke beleidsmaatregelen zijn opgenomen in het wetsvoorstel en de vermindering van voedselverspilling op systemisch niveau is een van de belangrijkste componenten.

Een nuttige website gewijd aan de zaak – Actieplan voor voedselverspilling – biedt updates over het wetsvoorstel, evenals een uitsplitsing van specifiek beleid voor burgers om hun steun aan te betuigen.

Het doel van de VS vertegenwoordigt slechts een fractie van hetzelfde doel dat door de Verenigde Naties is uiteengezet: om voedselverspilling wereldwijd tegen 2030 te halveren.

De realiteit is dat de wereld een heel andere plek is dan in 2015 toen dit doel werd gesteld. Niemand had de langdurige tegenslagen kunnen voorspellen die de effecten van COVID-19 zouden hebben toen het onze geglobaliseerde voedselsystemen verwoestte. Deze problemen zijn verergerd door problemen met de toeleveringsketen die zijn veroorzaakt door het conflict in Oekraïne.

Toch staat het doel. Het moet, want miljoenen levens zijn ervan afhankelijk dat eraan wordt voldaan. De VN versterkt het punt dat zo duidelijk wordt gemaakt door elke analyse van voedselverspilling: naast de noodzaak van systeemverandering, zijn huishoudelijke en individuele acties een belangrijk element van deze uitdaging.

Praktische actiestappen

Praktische manieren om voedselverspilling te voorkomen

Plan uw maaltijden

Plan je maaltijden en maak een specifieke boodschappenlijst – en koop alleen wat je zeker weet dat je zult gebruiken. Meerdere studies hebben aangetoond dat mensen die hun maaltijden vooruit plannen in plaats van boodschappen te doen, spontaan aanzienlijk minder voedsel weggooien.

Bewaar uw voedsel op de juiste manier

Zelfs de beste maaltijdplanners kunnen onbedoeld kostbare ingrediënten verspillen als het voedsel niet goed is bewaard. Deze handige gids deelt best practices voor het verlengen van de houdbaarheid (of koelkast) van bijna elk voedsel dat u zich kunt voorstellen.

Omarm minder dan perfecte producten

Ongeveer 20% van alle groenten en fruit wordt elk jaar weggegooid omdat ze “cosmetisch ongewenst” zijn. Klonterige, hobbelige planten smaken net zo goed – soms beter – dan de perfect symmetrische stapels bij conventionele supermarkten.

Zoek naar producten die anderen misschien passeren op uw lokale boerenmarkt of meld u aan voor een boodschappenbezorgdienst die deze huiselijke helden redt.

Maak van restjes een creatieve uitdaging

In plaats van het diner van gisteren in de prullenbak te gooien, gebruik je de ingrediënten om iets nieuws en interessants te maken! Respect Food biedt een gemakkelijk doorzoekbaar online kookboek voor manieren om verouderde ingrediënten, restjes en restjes zoals aardappelschillen te gebruiken.

De kookwedstrijdshow van Netflix, ‘Best Leftovers Ever!’, laat je op dezelfde manier inspireren om creatieve manieren te vinden om van je restjes een meesterwerk te maken.

Meer informatie over schimmel

Hoewel schimmel niet iets is waar je mee wilt rommelen, is het belangrijk om te weten dat niet al het beschimmelde voedsel volledig hoeft te worden weggegooid. De algemene regel is dat schimmel zich gemakkelijker verspreidt in zacht voedsel zoals brood, fruit en zachte kazen, daarom moet je niet alleen het beschimmelde gedeelte afsnijden en de rest eten.

Als u echter schimmels in harder voedsel ziet, kunnen ze nog steeds te redden zijn. Hier is een gids met meer diepgaande informatie.

Mix extra voedsel

Als je overrijp fruit hebt, meng het dan tot een puree om op een later tijdstip aan smoothies toe te voegen. Extra groenten? Gooi ze in de blender, vries ze in en smelt ze in soepen of stoofschotels als de tijd daar is. Ga nog een stap verder door te leren om je eigen voedsel thuis te kunnen gebruiken om de overvloed in het seizoen te behouden.

Vervaldatums begrijpen

Er is een enorme push geweest om vervaldatums te standaardiseren, maar vanaf nu wordt de etikettering nog steeds bepaald door individuele merken.

Dit zorgt voor veel verwarring bij de consument en veel perfect gevonden blikjes voedsel eindigen ongebruikt. Maak uzelf vertrouwd met het verschil tussen veelgebruikte termen voor het verlopen van voedsel.

Composteer waar mogelijk

Als uw stad geen gemeentelijke stoeprand pick-up aanbiedt, zijn er alternatieve optiesIonen. Zelfs als je geen tuin hebt, wordt composteren thuis steeds toegankelijker met innovaties zoals compacte wormcomposters die aantrekkelijk genoeg zijn om in elk huis in het zicht te worden geplaatst. (We raden ook deze kleine, gemakkelijk te reinigen compostbak aan – en enkele andere die hieronder worden vermeld – voor het verzamelen van uw dagelijkse keukenresten.)

Wees mindful tijdens het reizen

Hoewel het proberen van een nieuwe keuken opwindend is, leidt het vaak tot overmatige verspilling wanneer toeristen een hap of twee van een nieuw gerecht nemen en het weggooien als het hen niet aanspreekt.

Een studie in China wees uit dat toeristen een merkbaar groot percentage voedselverspilling in de regio genereerden vanwege hun smaak- en portievoorkeuren die verschillen van de lokale normen.

Als je ergens op bezoek bent met een ander menu dan je gewend bent, overweeg dan om elk gerecht dat je bestelt af te maken – zelfs als het even wennen is.

Maak contact met je community

Van potluck-diners in de buurt tot het lenen van zelden benodigde ingrediënten van een vriend in plaats van een hele doos te kopen, verbonden blijven met de mensen in de buurt is van cruciaal belang voor het bestrijden van zowel voedselverspilling als voedselonzekerheid.

Houd je ogen open voor degenen die misschien honger hebben bij jou in de buurt en deel je eten met waardigheid.

Plaatsen & Producten om te winkelen

Items om te winkelen om voedsel te besparen en voedselverspilling te verminderen

Voor de duidelijkheid, sommige van de links in deze sectie zijn affiliate links, wat betekent dat als u een aankoop doet nadat u op een link hebt geklikt, we een commissie van onze sponsors kunnen verdienen zonder extra kosten voor u. Bedankt!

Misfits Markt

Misfits Market box en tientallen voedselopties
Foto met dank aan Misfits Market

Misfits Market is een online kruidenier die zich inzet om betaalbaar voedsel van hoge kwaliteit toegankelijker te maken en tegelijkertijd de cyclus van voedselverspilling te doorbreken.

Ze werken rechtstreeks samen met boeren en voedselproducenten om biologische producten, vlees van hoge kwaliteit, zeevruchten, plantaardige eiwitten en zuivelproducten, duurzaam geproduceerde voorraadkasten, wijn en andere boodschappen die anders verloren zouden gaan, te kopen en te leveren tegen maximaal 40% korting op supermarktprijzen.

Probeer Misfits Market nu met promotiecode GOOD10 en je krijgt $ 10 korting op je eerste bestelling (onderhevig aan de algemene voorwaarden van Misfits Market).

(En lees onze Misfits Marktbeoordeling!)

Eartheasy Dual Tray Worm Composter

Schattige compostbakken in een kas
Foto met dank aan Eartheasy

Eartheasy is een familiebedrijf dat zich inzet voor het aanbieden van praktische producten en informatie voor duurzaam leven. Geïnspireerd door hun persoonlijke ervaring met off-grid leven, biedt Eartheasy oplossingen in de vorm van milieuvriendelijke producten, uitgebreide gidsen en informatieve artikelen.

Ze werken met op waarden gebaseerde merken die een positieve impact hebben op de wereld, ondersteunen koolstofreductieprojecten en planten een boom voor elke bestelling. Hun wormcomposter met dubbele tray is de perfecte oplossing voor diegenen die thuis willen composteren, maar beperkte ruimte hebben.

De Dual Tray Worm Composter is geweldig voor mensen die geen compostdiensten in de hele stad hebben en zelf willen beginnen met composteren. Het moderne ontwerp maakt dit een stijlvol en milieuvriendelijk item om toe te voegen aan iemands huis.

Vitamix FoodCycler

Vrouw die Vitamix FoodCycler gebruikt, op het aanrecht geplaatst
Foto met dank aan Vitamix

Hoewel het merk vooral bekend staat om zijn populaire blenders en keukenmachines, biedt Vitamix ook een FoodCycler die voedselresten afbreekt tot 90% van hun oorspronkelijke volume en ze omzet in een voedingsrijke meststof die aan de bodem kan worden toegevoegd.

Bee’s Wrap Opbergpapier

Een picknickmaaltijd gewikkeld in Bee's Wrap bijenwaspapier
Foto met dank aan Bee’s Wrap

Bee’s Wrap is een fantastische manier om voor het eten in je koelkast te zorgen. In plaats van wegwerp- of plasticfolies te gebruiken, overweeg dan om herbruikbare (en composteerbare!) materialen te gebruiken om uw voedsel te verzegelen voor versheid.

Van zakjes produceren tot sandwichwraps tot op maat gesneden broodjes, Bee’s Wrap heeft een breed scala aan opties om dingen vers te houden zonder toe te voegen aan het plasticvervuilingsprobleem van de planeet. Bovendien zijn ze een geweldig geschenk of duurzame kousenvuller – en ze zijn op een missie om de bijen te beschermen!

Mensen en organisaties om te volgen en te ondersteunen

Hier zijn de helpers die een verschil maken in voedselverspilling

De controle nemen over je eigen keuken is de gemakkelijkste en beste plek om te beginnen met het maken van een verschil, maar als je zelfs wilt duiken dieper in het voorkomen van voedselverspilling, zijn er fantastische organisaties om bij betrokken te raken, zowel op gemeenschapsniveau als op mondiaal niveau.

Of het nu gaat om het doen van een geldelijke donatie, het vrijwillig doen van je tijd of het starten van een initiatief in je eigen buurt – laat je inspireren door de onderstaande helpers:

Organisaties

Alliantie voor het terugdringen van voedselverspilling

Food Waste Reduction Alliance is een door de industrie geleid initiatief dat zich richt op het verminderen van voedselverspilling door voedseldonaties te verhogen en onvermijdelijk voedselafval naar productief gebruik te sturen, zoals energie en compostering in plaats van stortplaatsen.

De organisatie werkt aan het aanpakken van de onderliggende oorzaken van voedselverspilling binnen operaties en veilige routes om onvermijdelijk voedselafval te doneren of te recyclen.

Te goed om te gaan

Too Good To Go is een eenvoudig te gebruiken app die consumenten verbindt met voedsel van lokale restaurants, bakkerijen en supermarkten om “verrassingstassen” te verkopen tegen een derde van de catalogusprijs.

Deze tassen variëren van $ 4 tot $ 6, aanzienlijk lager dan uw typische dine-in-ervaring. De do-good-app werkt samen met meer dan 87.000 lokale voedselbedrijven over de hele wereld en is ook actief betrokken bij het bevorderen van essentieel beleid om voedselverspilling wereldwijd te voorkomen.

Hotel keuken

Het Wereld Natuur Fonds heeft een uitgebreide bron gecreëerd die volledig gericht is op het bestrijden van voedselverspilling in de horeca, genaamd Hotel Kitchen. De website biedt toolkits voor het verminderen van voedselverspilling die iedereen in het team kan gebruiken – van culinaire teams en keukenmanagers tot HR- en marketingpersoneel.

Andere voedselverspillingsorganisaties om te ondersteunen

De meerderheid van de organisaties die voedselverspilling bestrijden, heeft een meer gelokaliseerde aanpak die zich vaak richt op herverdeling van voedsel aan degenen die honger hebben. Hier zijn slechts een handvol over de hele wereld, maar er zijn honderden anderen die de moeite waard zijn om op te zoeken om er een bij u in de buurt te vinden!

Volk

Andrew Shakman

Andrew Shakman is de mede-oprichter en CEO van LeanPath, een in Oregon gevestigd foodservicetechnologiebedrijf. Hij pleit voor het voorkomen van voedselverspilling en werkt samen met culinaire teams om hun afval te verminderen.

LeanPath maakt gebruik van gespecialiseerde technologie om de gegevens te meten, te analyseren en aanbevelingen te genereren voor het verminderen van voedselverspilling.

JoAnne Berkenkamp

JoAnne Berkenkamp is een senior pleitbezorger in het Food &Agriculture Program bij de NRDC, met veel ervaring in voedselsystemen en voedselverspilling. Berkenkamp pakt voedselverspilling aan door middel van op de industrie gebaseerde benaderingen, consumenteneducatie en beleidsbeïnvloeding.

Laurens Singer

Lauren Singer is de oprichter van Trash is for Tossers en Package Free Shop. Hoewel haar missie breder is om een zero-waste levensstijl voor iedereen toegankelijk te maken, is voedsel een groot deel van haar impact.

Door haar eigen reis te documenteren, heeft ze duizenden geïnspireerd om de manier waarop ze voedsel kopen en consumeren te heroverwegen.

Massimo Bottura

Massimo Bottura is een wereldberoemde chef-kok. In 2016 startte Bottura de non-profitorganisatie Food for Soul. Food for Soul heeft tot doel het dubbele probleem van voedselverspilling en voedselonzekerheid aan te pakken door inclusieve gemeenschapsprojecten te creëren die overtollig voedsel gebruiken.

Deze omvatten innovatieve gemeenschappelijke keukens en wekelijkse eetgelegenheden die worden aangeboden in gemeenschappelijke ruimtes. Hij heeft ook Bread is Gold gemaakt, een receptenboek dat gerechten biedt die kunnen worden gemaakt met eenvoudige en mogelijk verspilde ingrediënten.

Nicholas Lim, Tylor Lang &Jiacai Lau

Nicholas Lim, Tylor Jong en Jiacai Lau richtten samen TreeDots op, Deze drie ondernemers ontwikkelden TreeDots als een uitlaatklep om consumenten te verbinden met onverkocht voedsel. Ze moedigen mensen aan om imperfect voedsel te omarmen en hopen uit te breiden naar andere landen in Azië.

Niyati Parekh

Niyati Parekh en haar collega’s in de onderzoeksgroep Public Health Nutrition van NYU maken een app genaamd “Food2Share”, ontworpen om lokale restaurants te verbinden met voedselonzekere personen.

Zodra de app is gelanceerd, kunnen mensen voedsel claimen van lokale restaurants die bereid zijn om gratis of sterk afgeprijsd voedsel te verstrekken dat door andere klanten is gedoneerd.

Oscar Ekponimo

Oscar Ekponimo ontwikkelde de app Chowberry om de herverdeling van extra voedsel aan de hongerigen in Nigeria te vergemakkelijken.

In supermarkten en supermarkten koppelen barcodes op voedingsproducten aan de cloudgebaseerde app, waarbij de prijs van het artikel daalt naarmate het einde van de houdbaarheid nadert. Deze kortingen zijn zichtbaar voor mensen met een laag inkomen en liefdadigheidsinstellingen, die het voedsel vervolgens herverdelen onder de bevolkingtions in nood.

Rob Greenen

Rob Greenfield is de maker van The Food Waste Fiasco, een campagne die een einde wil maken aan voedselverspilling en honger in de VS.

Hij is in meer dan 2.000 vuilnisbakken in de Verenigde Staten gedoken om aan te tonen hoe bijna de helft van al het voedsel in de VS wordt verspild, terwijl een op de zeven burgers voedselonzeker is.

Selina Juul

Selina Juul is een krachtige pleitbezorger voor duurzaamheid in voedselconsumptie en is erkend voor haar toekomstgerichte activisme om voedselverspilling tegen te gaan.

Ze richtte de in Denemarken gevestigde non-profitorganisatie Stop Wasting Food op en staat bekend om haar TEDx Talk rond dit onderwerp.

Ximena Adriazola Du-Pont

Ximena Adriazola Du-Pont is CEO van de peruaanse startup Bio Natural Solutions. Zij en haar team creëerden de Bio Natural Cover, een kleurloze, geurloze spray die de houdbaarheid van fruit verlengt. De spray is eetbaar en wordt na de oogst op fruit gespoten, waardoor de hoeveelheid voedsel die wordt verspild wordt verminderd.

Positiviteit

Pauzeren voor positiviteit voordat we op weg gaan…

Het kan een uitdaging lijken om positiviteit te vinden in zo’n ontmoedigend probleem, maar er is een grote reden om betrokken en hoopvol te zijn in de beweging om voedselverspilling te verminderen.

Ondanks de tegenslagen die 2020 met zich meebracht, zei UNEP’s expert op het gebied van voedselsystemen Clementine O’Connor in een interview tegen het einde van 2021 dat ze hoopt dat het doel van 2030 kan worden bereikt, omdat 2021 een “… gedenkwaardig jaar met 148 landen die voedselsysteemdialogen houden en nu nationale voedselsysteempaden ontwikkelen onder auspiciën van de VN-voedselsystementop.”

Buiten de regelgeving om nemen sommige bedrijven al initiatief om voedselverspilling in hun eigen toeleveringsketens vrijwillig aan te pakken. Jonge ondernemers lanceren innovatieve bedrijven die volledig zijn gebouwd rond het upcyclen van voedselverspilling tot heerlijke lekkernijen.

Minder verspillen is beter voor bedrijven, naast dat het belangrijk is voor het milieu, dus er wordt verwacht dat meer bedrijven zullen profiteren van de middelen die worden gecreëerd om hun processen te verbeteren.

In 2016 werd Frankrijk het eerste land ooit dat supermarkten verbood om onverkocht voedsel weg te gooien of te vernietigen, en hen in plaats daarvan dwong het te doneren aan liefdadigheidsinstellingen en voedselbanken. Andere landen houden dit nauwlettend in de gaten om te leren van de gedurfde onderneming. Steden zoals Milaan hebben Food Waste Hubs gelanceerd om overtollig voedsel van supermarkten naar mensen in nood te leiden.

Het is een ongelooflijk opwindende tijd om te zien dat individuen, bedrijven en hele landen zich bewust worden van de urgentie van ons collectieve voedselverspillingsprobleem en er iets aan doen.

Om meer te weten te komen over hoop en helpers in de voedingsindustrie, kunt u de pagina van Good Good Good bekijken met goed eten nieuws.