Hoe thuis te oefenen

Hoe thuis te oefenen
Fiets abs

bodymindspirit / Ben Goldstein


 • Gebruik je lichaamsgewicht
 • Investeer in veelzijdige apparatuur
 • Bouw op natuurlijke wijze beweging in je dag in

Er zijn veel redenen waarom je misschien niet in een sportschool wilt trainen. Sommige mensen voelen zich geïntimideerd in een sportschoolomgeving. Sommigen kunnen worstelen met kinderopvang of andere logistiek. Anderen willen gewoon een trainingsroutine creëren die ze thuis of op reis kunnen doen en zonder toegang tot een sportschool.

Wat moeilijker is, is uitzoeken wat je moet doen, vooral als je niet gewend bent aan regelmatige lichaamsbeweging of niet zeker weet hoe je thuis een effectieve routine kunt samenstellen die je zal helpen je doelen te bereiken. Blijf lezen om strategieën en tips te leren om thuis te trainen.

Gebruik je lichaamsgewicht


bodymindspirit / Ben Goldstein

Je eigen lichaam gebruiken is de eenvoudigste manier om thuis te trainen. Er zijn verschillende effectieve oefeningen die u kunnen helpen kracht en uithoudingsvermogen op te bouwen en calorieën te verbranden. En door circuittraining (van de ene oefening naar de andere gaan, met weinig of geen rust), houd je je hartslag op peil, verbrand je meer calorieën en haal je het meeste uit je trainingstijd.

Wanneer u thuis traint met alleen lichaamsgewicht, kunt u ervoor kiezen om cardio, krachttraining of een combinatie van beide te doen. Voor cardio, focus op oefeningen met verschillende intensiteitsniveaus.

U kunt bijvoorbeeld een oefening met hoge intensiteit (zoals jumping jacks of burpees) afwisselen met een gemakkelijkere beweging (zoals marcheren op zijn plaats). Kies voor krachttraining pushes, pulls, front-of-leg, back-of-leg en core bewegingen, zoals squats, lunges, push-ups en dips.

Beginners kunnen beginnen met 10 tot 30 seconden of 8 tot 16 herhalingen, terwijl gemiddelde of gevorderde sporters 60 tot 90 seconden of 20 of meer herhalingen kunnen doen. Stel een timer in of gebruik een stopwatch, zet wat muziek of je favoriete tv-programma aan en begin met een warming-up. Doe 1 circuit als je een beginner bent of weinig tijd hebt. Doe 2 tot 5 circuits voor een intensievere training.

Voorbeeld Strength Circuit Workout

 • 1 min: Maart ter plaatse om op te warmen
 • Squats: 20 herhalingen
 • Reverse lunges: 12 herhalingen op elk been
 • Push-ups (op de knieën of tenen): 10 tot 12 herhalingen
 • Dips: 10 tot 12 herhalingen
 • Wandelende lunge met armen boven het hoofd: 10 tot 12 herhalingen
 • Laterale beenliften: 10 tot 12 herhalingen
 • Planken: Houd 30 tot 60 seconden vast
 • Glute brug: 10 tot 12 herhalingen
 • Back extensies: 10 tot 12 herhalingen

Investeer in veelzijdige apparatuur

Als u thuis op een consistente basis wilt trainen, overweeg dan om te investeren in fitnessapparatuur. Wat en hoeveel u kiest om toe te voegen aan uw thuisgymnastiek, hangt af van uw budget en ruimtebeperkingen.

Zorg er bij het kiezen van thuistrainingsapparatuur voor dat deze veelzijdig is. Apparaten die alleen zijn ontworpen voor bepaalde bewegingen zijn niet zo nuttig en kunnen een verspilling van ruimte en geld zijn. Kies apparatuur die u kunt gebruiken voor een verscheidenheid aan oefeningen en lichaamsdelen, zoals ophangtrainers, verstelbare dumbbells en kettlebells.

Krachttraining thuis

Beginners kunnen beginnen met minder gewichten, zolang ze tijdens het trainen worden uitgedaagd. Naarmate je sterker wordt, kun je meer gewicht toevoegen. Degenen die minder sterk of zeer nieuw zijn in het heffen van gewichten, kunnen lichaamsgewicht- en weerstandsbanden gebruiken in plaats van andere gewichten en overwegen meer apparatuur toe te voegen naarmate u vordert.

Meer gevorderde sporters willen misschien zwaardere gewichten en extra krachttrainingsapparatuur overwegen om variatie, nieuwigheid en verhoogde uitdaging aan uw training toe te voegen. Deze factoren zijn essentieel om vooruitgang te blijven zien.

Cardio thuis

Als je thuis cardio wilt uitvoeren en lichaamsgewichtbewegingen niet genoeg zijn om je te inspireren, overweeg dan een veelzijdig cardio-apparaat waarvan je weet dat je het consequent zult gebruiken. Loopbanden zijn een uitstekende keuze omdat je kunt rennen, plat lopen of op een helling kunt lopen.

Voor een zeer budgetvriendelijk en gemakkelijk op te slaan cardio-idee thuis, probeer touwtjespringen. Je kunt springtouwen in verschillende soorten vinden, waaronder touwen die zijn ontworpen voor snelheidswerk en verzwaarde touwen voor het opbouwen van spieruithoudingsvermogen. Andere opties zijn mini-trampolines (rebounders) en lichte kettlebells voor schommels en andere cardio-conditietrainingen.

U kunt ook een loopbandbureau gebruiken, zodat u lichaamsbeweging in uw dag kunt inbouwen door te wandelen tijdens het werken, gamen of Browsen. Onder het bureau zijn fietsen of steppers ook handig voor dit doel. U kunt dezelfde apparatuur gebruiken tijdens het tv-kijken of lezen tijdens de daluren.

Bouw op natuurlijke wijze beweging in je dag in

Als gestructureerde trainingen niet ideaal voor u zijn of als u moeite heeft om te oefenen, overweeg dan activiteiten die buiten het bereik van traditionele trainingen vallen. Het stimuleren van uw beweging gedurende de dag kan aanzienlijke gevolgen hebben, vooral als het meer sedentaire activiteiten vervangt.

In feite kan niet-lichaamsbeweging tot 50% van uw dagelijkse calorieverbranding uitmaken als u actief bent. En als calorieverbranding u niet aangaat, zijn er veel andere gezondheidsvoordelen aan bewegen in plaats van zitten, waaronder een verminderd risico op hartfalen en een betere geestelijke gezondheid.

Ideeën voor het inbouwen van meer beweging in je dag zijn onder meer het instellen van timers om op te staan en elk uur te bewegen, wandelen in plaats van rijden om boodschappen in de buurt te doen en ’s avonds wandelingen te maken of naar het park te gaan met je kinderen of hond in plaats van tv te kijken.

Hobby’s zoals tuinieren, koken en activiteiten zoals inspanningen voor huisverbetering en schoonmaken kunnen allemaal helpen uw beweging te vergroten.

Een woord van bodymindspirit

Thuis trainen breidt je opties uit als het gaat om het verhogen van je dagelijkse activiteit. Het is handiger en gemakkelijker toegankelijk dan een sportschool. Je lichaamsgewicht is een geweldige plek om te beginnen wanneer je thuis een training probeert te maken, maar als je meer wilt, overweeg dan om te investeren in veelzijdige apparatuur. En als gestructureerde trainingen niet jouw ding zijn, probeer dan op natuurlijke wijze beweging in je dag op te nemen.

 • 1 min: Maart ter plaatse om op te warmen
 • Squats: 20 herhalingen
 • Reverse lunges: 12 herhalingen op elk been
 • Push-ups (op de knieën of tenen): 10 tot 12 herhalingen
 • Dips: 10 tot 12 herhalingen
 • Wandelende lunge met armen boven het hoofd: 10 tot 12 herhalingen
 • Laterale beenliften: 10 tot 12 herhalingen
 • Planken: Houd 30 tot 60 seconden vast
 • Glute brug: 10 tot 12 herhalingen
 • Back extensies: 10 tot 12 herhalingen