Hoe los te komen van slecht nieuws, blijf in contact met de realiteit en vind goed in het dagelijks leven

Search

Een fragment uit het nieuwe boek, U bent hier (voor nu), door Adam J. Kurtz:

Soms raak ik te verstrikt in mijn telefoon en alle vreselijke dingen die in de wereld gebeuren.

Ik open de telefoon en ja, zeker, ik voel me verbonden met mijn vrienden en de specifieke mix van meningen die ik in mijn feed heb uitgenodigd, maar er is een overweldigende hoeveelheid nieuws dat moeilijk te verteren is en een doordringend, laag gevoel van paniek en angst.

Gevouwen blauw papier op een witte achtergrond

Ik voel dit al een paar jaar regelmatig en heb enkele stappen ondernomen om dit te verzachten, zoals het uitschakelen van alle pushmeldingen van nieuwsmedia op mijn telefoon en af en toe het dempen van de informatiebronnen waarvan ik een pauze nodig heb.

De realiteit is niet dat slechte dingen plotseling met alarmerende frequentie zijn gaan gebeuren (hoewel in sommige opzichten de resultaten van onze acties als geheel, zoals het negeren van klimaatwetenschap, ons hier absoluut hebben gebracht).

De waarheid is dat mensen al lang volledig verschrikkelijk voor elkaar zijn, bedrijven hebben winst boven mensen gesteld en sommigen van ons hebben een oogje dichtgeknepen voor het lijden van anderen. Of dit nu een gesprek is dat we allemaal voeren of niet, deze dingen gebeuren. En nu zien we er meer van.

Technologie heeft het vastleggen en verspreiden van informatie ongelooflijk eenvoudig gemaakt, en dus zijn we getuige, soms in realtime, misdaden tegen de menselijkheid.

Gevouwen blauw papier op een witte achtergrond

We zijn getuige van, soms als het gebeurt, mensen die sterven, lijden of anderen schade toebrengen. Er is zoveel van, en het is overal om ons heen, en het kan overweldigend zijn, en dus is op een gegeven moment de impuls om gewoon uit te loggen. De impuls is om los te koppelen en af te sluiten.

Wat op dit moment het meest gezond voor je is en het meest gezond voor ons allemaal op de lange termijn, is misschien niet hetzelfde. Het is mijn gevoel dat het nuttig en soms noodzakelijk is om wat tijd weg te nemen van de eindeloze nieuwscyclus, vooral als je dicht bij het onderwerp bent.

Kortom, als je je bijzonder overweldigd voelt, meld je dan af. Neem de tijd die je nodig hebt en zodra je je weer veilig voelt, kom dan weer binnen.

Gevouwen blauw papier op een witte achtergrond

Voor de meesten van ons is de eindeloze cyclus van “verdriet, verontwaardiging, verlangen om actie te ondernemen, beheersbare actie, blijf in beweging” onhoudbaar. De opgekropte woede, strakke schouders en gebalde kaak helpen niemand en nemen jaren van je eigen leven. Er moet een evenwicht zijn.

“Een ding om te onthouden is dat er goede mensen zijn. Er gebeuren goede dingen. Hoewel verontwaardiging zich sneller verspreidt, bestaat er ook goed nieuws.”

Een ding om te onthouden is dat er goede mensen zijn. Er gebeuren goede dingen. Hoewel verontwaardiging de neiging heeft zich sneller te verspreiden, bestaat er ook goed nieuws.

In feite is het vaak helemaal niet nieuwswaardig, omdat de alledaagse activiteit die altijd om ons heen aanwezig is per definitie geen nieuws is. Er is overweldigend zoveel goedheid in de dagelijkse ervaring van het leven, zoveel positieve interacties en gebeurtenissen in onze gemeenschappen, dat het gewoon niet in dezelfde mate wordt gerapporteerd.

Gevouwen blauw papier op een witte achtergrond

Dus richten we ons op de dingen die moeten veranderen, of de sensationele krantenkoppen die feit met emotie vermengen omwille van shock-entertainment, en vergeten dat gewone mensen alledaagse dingen doen.

Elke dag zegt iemand iets positiefs tegen iemand anders uit vriendelijkheid of dankbaarheid. Elke dag doet iemand een kleine actie die het leven van een ander verbetert, zelfs als ze het niet weten. Elke dag bereiden mensen maaltijden voor degenen van wie ze houden. Elke dag gaan mensen werken, zelfs als ze dat liever niet doen, om voor het leven van andere mensen te zorgen, het te beïnvloeden of te verbeteren. Elke dag doe je wat goeds, zelfs als je er niet op die manier over nadenkt.

Je even afmelden voor de constante stroom van negatief betekent niet dat je doet alsof het niet gebeurt.

Negativiteit biedt context voor positiviteit. *Helaas hebben we beide nodig

Je bubbel voelt misschien een tijdje veilig, maar hij zal altijd, altijd barsten. Bubbels zijn prachtige iriserende zweverige magie, maar ongelooflijk dun en letterlijk leeg. De bubbel is niet houdbaar. Het is een heerlijke plek om te bezoeken, om je tijdelijk kinderlijk te voelen (ervan uitgaande dat je een prettige jeugd hebt gehad) maar er is een houdbaarheidsdatum.

Als je uitstel nodig hebt, sta het dan toe, maar houd één oog open voor de realiteit aan de andere kant van je regenboogomtrek, want zelfs een bubbel moet in de ruimte bestaan en de ruimte is ingewikkeld.

De meest duurzame oplossingop kan ik er een bedenken waar “good vibes” en “bad vibes” en midrange “OK vibes” naast elkaar bestaan. Het is pas wanneer al onze vibes samen kunnen viben dat we ooit echt vibe-evenwicht kunnen bereiken, geen tijdelijke bubbel maar een nieuwigheidsvorm van fruit en room en hoop en angst die voor altijd in rode Jell-O hangt.

Gevouwen blauw papier op een witte achtergrond

Dit ongelukkige dessert komt het dichtst in de buurt van de realiteit zoals we die kennen, een allegaartje van goed en slecht dat evenzeer moet worden erkend omdat er te allen tijde een beetje van alles gebeurt.

Je kunt eerst je favoriete fruit plukken en eten, maar uiteindelijk zul je niets anders overhouden dan een drassige stapel ingeblikte perenschijfjes en die moet je ook eten.

Dit hoofdstuk, Bad News Pears, werd een uittreksel uit You Are Here (For Now) van Adam J. Kurtz.

Wanneer het leven onzeker voelt, of gewoon uit de hand loopt, kan het maken van opzettelijke keuzes ons helpen vooruit te komen en onze weg te vinden. Soms is er alleen een zacht duwtje nodig, maar voor iedereen die wacht op dat grote, voor de hand liggende teken uit het universum: dit is het!

Deze openhartige verzameling essays en kunstwerken zit vol reflecties, aanmoedigingen en inzichten over het thema persoonlijke transformatie – realistische perspectieven om je te helpen van “in leven blijven” naar het koesteren en vieren van de persoon waarvan je weet dat je het echt bent.

Vanuit de genereuze en enigszins afgematte geest van kunstenaar Adam J. Kurtz, verkennen deze pagina’s geestelijke gezondheid, identiteit, omgaan met tegenslagen en het vinden van humor in het onbekende – en zullen een toetssteen zijn voor zoekers, afgestudeerden, creatieven en iedereen die probeert uit te zoeken wat de volgende stap is (en misschien zelfs een beetje hoopvol over zijn).

Zet je exemplaar van You Are Here (For Now) op Amazone, Boekwinkel, Libro.fmof waar je ook boeken koopt.

Het boek, You Are Here (For Now), ligt bovenop een hoop papieren