Hoe koffie beschermt tegen leverziekte

Hoe koffie beschermt tegen leverziekte
Koffie

simarik / Getty Afbeeldingen


 • Wat is chronische leverziekte
 • Wat het onderzoek zegt
 • Waarom koffie heilzaam is
 • Voedingsmiddelen ter ondersteuning van de gezondheid van de lever

Koffie bevat meer dan 1.000 natuurlijke chemicaliën, waarvan er vele gunstig zijn voor de menselijke gezondheid. Maar nu is in verband gebracht met een lager risico op het ontwikkelen van chronische leverziekte. In feite, een studie gepubliceerd in BMC Volksgezondheid onderzocht welke soorten koffie – instant, gemalen of decaf – kunnen helpen het risico op chronische leverziekte (CLD) te verlagen. Het is goed nieuws voor alle soorten koffie – de studie toonde aan dat alles beschermend kan zijn.

Wat is chronische leverziekte

CLD is een proces van aanhoudende ontsteking, die vernietiging en regeneratie van leverweefsel veroorzaakt, wat leidt tot de ontwikkeling van littekenweefsel (fibrose) en cirrose. In sommige gevallen kan cirrose leiden tot leverkanker.

De CDC schat dat ongeveer 4,5 miljoen Amerikanen CLD hebben. Soorten CLD omvatten alcoholische leverziekte, niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) en chronische virale hepatitis. CLD kan ook voortkomen uit genetische oorzaken of auto-immuunoorzaken.

Eerdere observationele en laboratoriumstudies hebben aangetoond dat koffie kan beschermen tegen het ontwikkelen van CLD, waaronder cirrose en leverkanker. In een nieuwe studie wilden onderzoekers specifiek zien of gemalen, instant of cafeïnevrije koffie effectiever was in het beschermen van de gezondheid van de lever.

Wat het onderzoek zegt

De onderzoekers gebruikten gegevens van de UK Biobank, een prospectieve longitudinale studiedataset van meer dan 500.000 inwoners van het Verenigd Koninkrijk. UK Biobank-deelnemers beantwoordden vragen over medische geschiedenis en levensstijl, ondergingen lichamelijk onderzoek en gaven urine- en bloedmonsters.

Gegevens over het koffieverbruik werden verzameld via een touchscreen-vragenlijst. Deelnemers werd gevraagd hoeveel kopjes koffie ze elke dag dronken en wat voor soort koffie ze meestal dronken van deze keuzes:

 • Cafeïnevrij
 • Oogwenk
 • Gemalen (inclusief espresso)
 • Ander

Na enkele uitsluitingen (mensen die hun toestemming introkken of CLD hadden bij baseline), waren er 494.585 deelnemers opgenomen in deze studie. Ze werden gevolgd gedurende een mediaan van 10,7 jaar.

Over het algemeen bleek uit de studie dat koffiedrinkers (alle soorten koffie gecombineerd) lagere risico’s hadden dan niet-koffiedrinkers van CLD en overlijden door CLD. Tijdens de follow-up waren er 9.039 gevallen van CLD of steatose (leververvetting), 184 gevallen van leverkanker en 301 sterfgevallen door CLD.

De mediane koffieconsumptie was 2 kopjes per dag. Onder deelnemers die koffie dronken:

 • 19% dronk cafeïnevrije koffie
 • 55% dronk oploskoffie
 • 23% dronk gemalen (inclusief espresso) koffie

Dr. Jonathan Fallowfield

Over het algemeen hadden koffiedrinkers 21% minder kans om chronische leverziekte te ontwikkelen, 20% minder kans om chronische of vette leverziekte te ontwikkelen en 49% minder kans om te sterven aan chronische leverziekte dan niet-koffiedrinkers.

– Jonathan Fallowfield, PhD

“We toonden aan dat de consumptie van ALLE koffiesoorten (inclusief cafeïnevrije, instant en gemalen koffie) geassocieerd was met een verminderd risico op leverziekte-uitkomsten,” zegt professor Jonathan Fallowfield, PhD, voorzitter van Translational Liver Research &Principal Investigator bij de University of Edinburgh Centre for Inflammation Research in Schotland, en een van de auteurs van deze studie.

“Over het algemeen hadden koffiedrinkers 21% minder kans om chronische leverziekte te ontwikkelen, 20% minder kans om chronische of vette leverziekte te ontwikkelen en 49% minder kans om te sterven aan chronische leverziekte dan niet-koffiedrinkers,” zegt Dr. Fallowfield.

De onderzoekers merken op dat de grootste risicoreductie voor verschillende gezondheidsresultaten leek te pieken op 3-4 kopjes koffie per dag.

“Wat onze huidige studie aantoont, is dat cafeïnevrije koffie ook beschermende effecten lijkt te hebben,” zegt Dr. Fallowfield.

Dat is goed nieuws als je gevoelig bent voor de stimulerende effecten van cafeïnehoudende koffie – je kunt waarschijnlijk decaf drinken en vergelijkbare resultaten krijgen.

Waarom koffie heilzaam is

“Koffie bevat meer dan 1.000 chemicaliën, waaronder de alkaloïden cafeïne en trigonelline, fenolzuren zoals chlorogeenzuren en de olieachtige diterpenes cafestol en kahweol,” zegt Dr. Fallowfield.

Van sommige van deze antioxidanten en chemicaliën wordt gedacht dat ze gunstig zijn voor de menselijke gezondheid, waaronder cafeïne, chlorogeenzuur, kahweol en caféStol.

Natuurlijk mist cafeïnevrije koffie cafeïne en gefilterde en oploskoffie heeft slechts minimale hoeveelheden kahweol en cafestol, maar ze lijken allemaal effectief te zijn in het verminderen van cld-risico.

“Van veel van de stoffen in koffie is in het laboratorium aangetoond dat ze antioxiderende, ontstekingsremmende of zelfs anti-kanker eigenschappen hebben,” zegt Dr. Fallowfield. “Er is waarschijnlijk niet één magisch ingrediënt!”

Voedingsmiddelen ter ondersteuning van de gezondheid van de lever

Welke andere voedingsmiddelen en dranken ondersteunen naast koffie een gezonde lever? Diana Mager, PhD, MSc, RD, hoogleraar klinische voeding aan de afdeling Landbouw-, Voedings- en Voedingswetenschappen aan de Universiteit van Alberta gaf enkele antwoorden.

“Diëten met veel antioxidanten, vitamine E en D en omega-3-vetzuren hebben aangetoond dat ze geassocieerd zijn met vermindering van ontstekingen en oxidatieve stress, vooral bij volwassenen met niet-alcoholische leververvetting,” zegt Dr. Mager.

Wat betreft algemene voedingspatronen, legt Dr. Mager uit dat er enige controverse is over dit punt, maar de meeste gegevens suggereren dat een voedingspatroon in mediterrane stijl belangrijk is om een gezonde leverfunctie te ondersteunen.

Diana Mager PhD, MSc, RD

Diëten met veel antioxidanten, vitamine E en D en omega-3-vetzuren blijken geassocieerd te zijn met vermindering van ontstekingen en oxidatieve stress, vooral bij volwassenen met niet-alcoholische leververvetting.

– Diana Mager PhD, MSc, RD

Voorbeelden van voedingsmiddelen om te kiezen zijn groenten, fruit, volle granen, noten, zaden en vette vis. Het is ook belangrijk om minder voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan suikers en verzadigde vetten, zoals gebakken goederen, fastfood en andere ultrabewerkte opties.

Voedingsmiddelen met een hoog fructose-glucosestroop (met suiker gezoete dranken, met suiker gezoete snacks) en verzadigd vet (fastfood) zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op ontsteking, oxidatieve stress en steatose bij volwassenen met een verscheidenheid aan leverziekten, “zegt Dr. Mager. “De aanbeveling is om deze voedingsmiddelen in het dieet te beperken of te vermijden.”

Dr. Mager legt uit dat alcohol (wanneer overmatig geconsumeerd) ook gerelateerd is aan een verhoogde prevalentie van door alcohol geïnduceerde leverziekte en het risico op cirrose.

Een woord van bodymindspirit

Als je koffiedrinker bent, is dit onderzoek goed nieuws. Dat gezegd hebbende, je wilt nog steeds weten hoeveel koffie je op een dag drinkt. Er bestaat zoiets als te veel van het goede. Evenzo, als een zorgverlener heeft afgeraden om koffie te drinken, moet u niet beginnen met het drinken ervan zonder eerst een gesprek te hebben over de voor- en nadelen. Iedereen is anders, dus het is belangrijk om te doen wat het beste is voor jouw individuele situatie.

Over het algemeen hadden koffiedrinkers 21% minder kans om chronische leverziekte te ontwikkelen, 20% minder kans om chronische of vette leverziekte te ontwikkelen en 49% minder kans om te sterven aan chronische leverziekte dan niet-koffiedrinkers.

Diëten met veel antioxidanten, vitamine E en D en omega-3-vetzuren blijken geassocieerd te zijn met vermindering van ontstekingen en oxidatieve stress, vooral bij volwassenen met niet-alcoholische leververvetting.