Hoe het hongerhormoon Ghreline werkt

Hoe het hongerhormoon Ghreline werkt
Ghreline het hongerhormoon

TommL / E + / Getty Images

Ghreline is een hormoon dat door de maag wordt geproduceerd wanneer het leeg is. Ghreline reist door de bloedbaan naar de hersenen en stimuleert neuronen in de hypothalamus om honger te signaleren. Om deze reden wordt ghreline vaak het “hongerhormoon” genoemd. Maar onderzoekers weten nu dat ghreline veel andere functies in het lichaam heeft.

Wat is Ghreline?

De definitie van ghreline als een hongerhormoon kan zijn rol in het lichaam oversimplificeren. Ghreline stuurt wel hongersignalen naar je hersenen zodat je wilt eten. Maar ghreline heeft ook veel andere functies in je lichaam.

Wanneer er geen voedsel in je maag is, komt het hormoon ghreline vrij. Wetenschappers weten dit omdat ghreline niveaus het hoogste zijn vlak voordat je eet. Ghreline reist door de bloedbaan naar een deel van je hersenen dat de hypothalamus wordt genoemd. De hypothalamus reguleert honger, dorst, stemming en andere fysieke functies. Het werkt ook op de amygdala, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de verwerking van beloningen. Ghreline zorgt ervoor dat de hypofyse groeihormoon afscheidt, dat vetweefsel afbreekt en spieren doet groeien.

Wanneer ghrelinereceptoren in de hypothalamus interageren met het hormoon, stuurt het een sterk signaal naar je lichaam dat de voedselvoorziening laag is en je moet eten. Dan begin je honger te krijgen en treden er andere veranderingen op in je lichaam:

  • Je begint vet te besparen. Onderzoekers weten dat ghreline het lichaam signaleert om bruin vet thermogenese en oxidatie in uw vetcellen te verminderen. Dat betekent dat je lichaam minder verbrandt om energie te besparen in geval van honger.
  • De maag wordt rekbaarder. Wetenschappers weten dat ghreline de “maagmotiliteit” verhoogt om je maag voor te bereiden om voedsel te accepteren en voedsel door het spijsverteringskanaal te duwen.
  • Je eetlust neemt toe. Je hersenen blijven signalen sturen dat je honger hebt totdat je begint te eten. Nadat u hebt gegeten, neemt het ghrelinegehalte gedurende 1-3 uur af.

Recente studies hebben aangetoond dat naast zijn taak als hongersignaal, de ghreline ook helpt om glucose en insuline te reguleren, de gezondheid van het hart te stimuleren, botten en spieren te beschermen en zelfs te helpen beschermen tegen kanker.

Hoe u uw ghrelineniveaus kunt wijzigen

Hoewel ghreline voordelen in je lichaam kan bieden, zijn veel mensen nog steeds gefrustreerd door zeurende hongergevoelens en willen ze ghreline verminderen om zich beter te voelen. Dus is het mogelijk om ghreline te blokkeren zodat je minder eet? Dit is wat het bewijs zegt over je ghreline in je lichaam:

  • Slecht slapen verhoogt ghreline. Wanneer je niet genoeg slaap krijgt, neemt het ghrelinegehalte toe. Zo kun je een goede nachtrust krijgen om ghreline in je lichaam te blokkeren. Slaap kan je ook helpen om meer leptine te produceren – een hormoon dat je helpt om minder te eten. Leptine en ghreline werk samen om u te helpen de juiste hoeveelheid te eten, maar wanneer u probeert af te vallen, willen mensen meestal leptine verhogen.
  • Een lege maag stimuleert ghreline. Omdat de productie van ghreline begint wanneer uw maag leeg is, kunt u ghreline mogelijk beperken door de hele dag door kleine snacks of maaltijden te eten. Maar als gewichtsverlies je doel is, probeer dan dieetvriendelijke snacks te kiezen die je helpen een calorietekort te creëren.
  • Eiwitrijk voedsel kan helpen ghreline te blokkeren. Een kleine studie gepubliceerd in 2008 toonde aan dat voedingsmiddelen hoger in eiwitten ghreline niveaus onderdrukten voor een langere periode. Magere eiwitten zijn een slimme keuze voor mensen die een gespierder, slanker lichaam willen opbouwen.
  • Gewichtsverlies verhoogt ghreline. Mensen die zijn afgevallen hebben hogere ghreline niveaus dan mensen die hetzelfde gewicht hebben gehouden voor jaren. Probeer een stabiel, gezond gewicht te behouden om het ghrelinegehalte onder controle te houden.

Dus moet je een voedingssupplement nemen of ghreline blokker om het hormoon in je lichaam te veranderen? Waarschijnlijk niet. De meeste supplementen zijn gevuld met kruiden om je te helpen je vol te voelen, zodat je niet reageert op hongersignalen en minder voedsel eet. Maar je hebt geen duur supplement nodig om je vol te voelen. Vezelrijke voedingsmiddelen bieden hetzelfde voordeel voor minder geld (en ze smaken ook goed!)

Een woord van bodymindspirit

Dus wat is er in de toekomst voor hongerhormonen zoals ghreline? Onderzoekers blijven de verschillende manieren bestuderen waarop veel hormonen interageren om je gewicht onder controle te houden. Maar de meesten hebben gezegd dat het jaren zal duren voordat de hormonen zullen worden gebruikt om af te slanken. In het ondertussen blijven de meeste experts gezond verstand aanbevelen om af te vallen. Eet gezonde, calorie-gecontroleerde maaltijden gedurende de dag, krijg veel fysieke activiteit en praat met uw arts als traditionele methoden niet werken.

Recente studies hebben aangetoond dat naast zijn taak als hongersignaal, de ghreline ook helpt om glucose en insuline te reguleren, de gezondheid van het hart te stimuleren, botten en spieren te beschermen en zelfs te helpen beschermen tegen kanker.