Het verhaal achter de ‘Don’t Give Up’-werfborden die buren over de hele wereld aanmoedigen

Deze vrouw zette positieve tekenen op in yards rond haar gemeenschap – en startte een wereldwijde beweging

Over de hele wereld duiken mysterieuze tekens op. Ze zeggen boodschappen als: “Geef niet op.” “Je bent liefde waard.” “Je fouten definiëren je niet.”

De vrouw achter de mysterieuze tekens, Amy Wolff, is een moeder die in Oregon woont, die een kans zag om een verschil te maken en deze aangreep.

Ze wist niet dat hun project zou uitgroeien tot een wereldwijde beweging op Good Morning America, Yahoo, de Washington Post, NowThis en talloze andere media.

Ilustig bord met de tekst Don't Give Up
Don’t Give Up sign / Geïllustreerd door Carra Sykes voor de Goodnewspaper

Op een weekend in 2017 staken Amy en haar familie anoniem in werven in hun kleine stadje Newberg, Oregon. Ze hadden net gehoord van zelfmoordcijfers in hun stad en wilden een manier vinden om leden van de gemeenschap aan te moedigen.

Al snel begonnen de borden een buzz te maken in de stad – en begonnen ze tot op zekere hoogte viraal te gaan binnen lokale gemeenschapsgroepen op Facebook. Mensen vroegen waar ze vandaan kwamen en hoe ze er zelf een paar konden ophangen.

Binnen enkele dagen heeft Amy Don’t Give Up opgenomen als een non-profitorganisatie en producten (die de organisatie tegen kostprijs verkoopt, wat betekent dat ze geen geld verdient met de verkoop) zijn verzonden naar alle 50 Amerikaanse staten en 26 landen, waaronder de Filippijnen, Rwanda, Costa Rica en Zambia.

Ze wil gewoon producten maken die haar gemeenschap aanmoedigen.

Vrouw staat met haar familie voor verschillende witte borden die dingen zeggen als Don't Give Up, You Are Worthy of Love, You Are Not Alone, Vales Mucho, Your Mistakes Do Not Define You, You Matter, It's Not Too Late
Amy Wolff en haar familie, staande achter haar “Don’t Give Up” borden / Foto met dank aan Find Your Voice

Naast andere producten maakt de organisatie naast werfborden ook autostickers, potloden, tijdelijke tatoeages en stickers.

Nu dient de Don’t Give Up-beweging meer dan als een reactie op zelfmoord – het is ook een troostende kankerpatiënt, degenen die het verlies van een geliefde doorstaan en degenen die herstellen van seksueel geweld en mensen inspireren om de moed te hebben om gewelddadige relaties te verlaten of verslaving te overwinnen.

Instagram van sharon_m_lee: Witte borden met de tekst: Geef niet op, je fouten definiëren je niet, het is niet te laat, je bent genoeg, Vales Mucho, we zitten hier samen in en je bent liefde waard

“Ik heb net een vrouw op mijn deur laten kloppen”, schrijft een vrouw op de website van de organisatie. “Ze begon te huilen en bedankte me voor de borden in mijn tuin. Ze woont verderop en zei dat haar zoon een zelfmoordpoging had gedaan en dat deze borden in de tuin stonden op de dag dat ze thuiskwamen uit het ziekenhuis. Ze rijdt elke dag langs en voor haar, haar zoon en haar dochter – de herinnering is diep.”

Waar kan ik een Don’t Give Up-teken krijgen?

Don’t Give Up bewegingsborden zijn verkrijgbaar tegen kostprijs bij dontgiveupsigns.com. Je kunt het klassieke Don’t Give Up-teken, mini Don’t Give Up-borden kopen, evenals stickers, t-shirts en bumperstickers.

Je kunt luisteren naar onze podcastaflevering met Amy Wolff over Don’t Give Up – en over drie mythes over het veranderen van de wereld.

Je kunt Amy’s boek Signs of Hope: How Small Acts of Love Can Change the World bestellen op Boekwinkel en Amazone.