Het tegenovergestelde van empath en de empathische narcistische relatie uitgelegd

Het tegenovergestelde van empath en de empathische narcistische relatie uitgelegd

Het heeft me vele jaren gekost om te beseffen dat ik meer was dan alleen een ‘gevoelig’ persoon. Als je dit artikel leest, dan is het waarschijnlijk dat jij ook contact maakt met het zijn van een empath. Hoewel ik mijn empathische vermogens nu zie als een soort superkracht, is er een keerzijde aan het zo gemakkelijk kunnen verbinden met de emoties van anderen. Dit vermogen trekt vaak de tegenover empath:narcist.

empath meisje met tegenover

Empath narcistische relaties komen helaas maar al te vaak voor. Dit komt omdat empaten en narcisten aan weerszijden van dezelfde medaille staan. Voor sommigen is deze verklaring een beetje moeilijk te accepteren. Empaten en narcisten zijn immers zo verschillend.

Maar blijf lezen en tegen het einde van het artikel zul je meer begrijpen over de aantrekkingskracht, empathische narcistische relaties en hoe je je kunt bevrijden van narcistische verbindingen die je ervan weerhouden je beste leven te leiden.

Wat is het tegenovergestelde van Empath: een narcist

Een narcist AKA ‘narc’ is een persoon die is gediagnosticeerd (of zou moeten worden) met narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS).

Omdat het zeer zeldzaam is voor een narcist om hulp te zoeken, is een overgrote meerderheid van degenen die narcistische eigenschappen hebben niet gediagnosticeerd. Dat betekent echter niet dat ze geen schade aanrichten aan het leven van anderen.

narcist tegenover empath

Het betekent ook niet dat je een narcist niet kunt aanwijzen op basis van zijn persoonlijkheidskenmerken / gedrag. Net zoals tijgers strepen hebben, delen narcisten vergelijkbare markers die je kunnen helpen hen en hun giftige gedrag te identificeren.

Een patroon van grootsheid

Volgens het boek dat professionals gebruiken om NPS te diagnosticeren, wordt deze aandoening gekenmerkt door een patroon van grootsheid dat aanwezig is door de vroege volwassenheid. Dit is een larger-than-life gevoel van superioriteit en onkwetsbaarheid. Dit presenteert zich meestal op negen specifieke manieren:

 • Het tegenovergestelde van een Empath heeft een overdreven gevoel van eigendunk en verwacht erkend te worden als superieur. Narcisten liegen vaak over prestaties en verwachten dat anderen ze als uitzonderlijk en zonder gebreken of fouten zien.
 • Heeft fantasieën over en is vaak geobsedeerd door het idee ‘de beste’ te zijn. D.w.z. almachtig, super succesvol, de meest briljante, mooiste, etc. En vaak lukt dat ook. Helaas omvat hun route het bulldozeren van anderen.
 • Gelooft dat hij/zij uniek en bijzonder is op zo’n manier dat alleen anderen met een vergelijkbare status ze konden begrijpen. Dit maakt het moeilijk voor hen om solide vriendschappen en relaties te creëren en te onderhouden. Ze hebben immers het gevoel dat ze beter zijn dan alle anderen.
 • Heeft een arrogante houding. Vanwege de hierboven genoemde eigenschappen komen narcisten bij de eerste ontmoeting vaak erg zelfverzekerd over. Meestal verandert dit in arrogantie naarmate je ze beter leert kennen.

  Dit moet niet worden verward met vertrouwen, wat een positieve eigenschap is die is opgebouwd uit het bewust zijn van sterke en zwakke punten. Narcisten hebben het gevoel dat ze geen fouten hebben en moeten opscheppen en kleineren om te laten zien hoe waardig ze zijn.

 • Vereist buitensporige hoeveelheden bewondering van anderen. Dit is wat bekend staat als ‘narcistisch aanbod’. Als hun partner, vriend, kind, etc. niet langer oneindig veel lof krijgt, vervelen ze zich vaak en gaan ze naar de volgende.
 • Bezit een gevoel van recht en verwachting van anderen is dat totaal onrealistisch. De narcist in een empathische narcistische relatie zal bijvoorbeeld vaak totale perfectie en automatische volgzaamheid van zijn of haar partner verwachten. “Waarom?” vraag je je misschien af. Nou omdat de narcist vindt dat hij het verdient, natuurlijk.
 • Een neiging om anderen uit te buiten en te misbruiken. Narcisten hebben de neiging om mensen niet als gelijken te zien, maar als dingen om in hun voordeel te gebruiken. Ze voelen zich immers superieur en daarom is iedereen, zelfs hun eigen kinderen, vervangbaar.

  Dit is de reden waarom narcisten beroemd zijn om het ‘weggooien’ van degenen die van hen houden op een manier die vergelijkbaar is met het weggooien van het afval. Zodra ze niets aan je hebben, ben je vergeten.

 • Gebrek aan empathie. Dit is degene die de narcist het tegenovergestelde maakt van een empaat. Terwijl empaten in staat zijn om de gevoelens van anderen op een diep en diepgaand niveau te begrijpen, zijn narcisten niet in staat om dit te doen. In feite is zelfs het überhaupt betrekking hebben op de emoties van een ander vreemd.

  Laat me niet wringenong, tegenpolen van empaten/narcisten zijn in het begin goed in het ‘faken’. Maar dit is slechts een act en is vergelijkbaar met de manier waarop een acteur een buitenlands accent kan veinzen terwijl hij in karakter is.

  Diep van binnen kan een narcist dat niet en wil niet Aan bedenk hoe je je voelt of wat je nodig hebt. Ze zullen altijd terugkeren naar hun ware aard.

 • Afgunst is een veel voorkomende emotie. Dit gebeurt op twee verschillende manieren. Ten eerste zijn narcisten diep van binnen echt onzeker en jaloers op iedereen. Ze weten dat er iets ‘niet klopt’ en verafschuwen zichzelf. Natuurlijk is dit iets dat ze nooit zouden toegeven. Ze zijn ook erg paranoïde en geloven dat anderen erop uit zijn om hen te pakken of jaloers op hen zijn.

  Het is belangrijk om te onthouden dat een persoon die lijdt aan NPD enkele of alle van de volgende kenmerken kan hebben. Misschien zie je zelfs wat in je eigen gedrag. We hebben allemaal gebreken. Maar het ware tegenovergestelde van empathische narcist zal er minstens vijf laten zien.

De Empath Narcist Relatie

Narcisten worden niet geboren, ze worden gemaakt. Hetzelfde geldt voor de meeste empaten. Een groot percentage van de empaten ervaart trauma’s in hun jeugd.

tegenovergestelde van empath narcist

Dit gebeurt vaak in de vorm van fysieke of emotionele mishandeling door een ouder met problemen. Deze ouder kan depressief/geestesziek zijn geweest, alcoholist/verslaafde of narcist.

Waarom empaten een perfecte match zijn voor narcisten

Sommige kinderen herrijzen uit de as van trauma als een gevoelig, empathisch persoon die het goede aan de wereld wil brengen en anderen wil helpen. Dat is een goede zaak, maar het brengt moeilijkheden met zich mee.

empath tegenover

Empaten zijn vaak overweldigd, hebben moeite om los te laten en worstelen met grenzen. We kunnen ook naïef zijn (denk aan roodkapje in het bos.) Dit maakt ons een perfecte match voor het tegenovergestelde van een empaat: een narcist.

Waarom narcisten zich richten op empaten

Zie je, narcisten werden ook beïnvloed door jeugdtrauma’s. Ze gebruikten echter andere coping-mechanismen om met hun misbruik om te gaan dan de empath.

Het ongelukkige resultaat is een pathologische egocentrisme die in de loop van de tijd nooit van nature is afgenomen, zoals bij de meeste kinderen gebeurt.

tegenover empath

In plaats daarvan gebruikten ze deze patronen als een manier om zichzelf te beschermen en voor zichzelf te zorgen. Dit leidt tot een persoonlijkheid die door Psychology Today als volgt wordt beschreven:

Narcisten maken anderen ellendig en worden agressief tegen mensen die hen niet de overeenkomst, bewondering en respect geven waar ze recht op voelen, in de verwachting van automatische naleving …

Een narcist is giftig voor situaties en mensen, behalve misschien voor een binnenste cirkel van supporters – tenminste zolang ze de agenda van de narcist blijven ondersteunen.

Wie kan er beter zijn dan zo iemand te steunen en te bewonderen dan een empaat die liefdevol en zorgzaam is en het goede in iedereen ziet? Dit geldt vooral voor empaten met co-afhankelijke neigingen.

Waarom een empathische narcistische relatie giftig kan zijn

Zie je, empaten zijn precies wat een narcist nodig heeft. We geven veel liefde, aandacht, tijd en moeite. Ze halen energie als een vampier uit zijn prooi.

Maar we krijgen er ook iets voor terug. We voelen ons nodig en we mogen geven (wat we van nature doen.) Totdat de prijs te hoog is en een harde waarheid onder ogen moet zien:

We kunnen er niet voor zorgen dat iemand van ons houdt. We kunnen ook niet het interne probleem van iemand anders ‘genezen’ of oplossen.

empath narcistische relatie

Veel mensen (vooral psychologen) geloven dat er geen manier is voor een narcist om te veranderen. En de waarheid is dat de NPD-herstelpercentages extreem laag zijn.

Ik geloof niet in onmogelijkheden. Het is voor iedereen mogelijk om negatieve programmering te overwinnen. Dat kan echter alleen worden bereikt door het eigen doen. En anderen moeten niet blijven hangen om te ‘helpen’.

Hoe empathische narcistische patronen te doorbreken en te vermijden?

Niet elke empaat zal het slachtoffer worden van de empathische narcistendans, maar velen, velen wel. En als het een keer gebeurt, kun je bijna garanderen dat het opnieuw zal gebeuren.

Dit komt omdat een persoon die zich aangetrokken voelt tot een persoon met een ernstige persoonlijkheidsstoornis zoals NPD meestal wat genezing te doen heeft.

Sterker nog, ik zal je een geheim vertellen. Hoe graag we een narcist ook zouden willen zien als het tegenovergestelde van een empaat, ze zijn meestal onze perfecte match.

narcistische jongen met empathisch meisje

Als ik dit tegen mensen zeg, krijg ik vaak een puverbijsterde of walgelijke blik. Maar we moeten niet vergeten dat de mensen die in ons leven komen, dit niet toevallig doen.

Als je bent getroffen door narcistisch misbruik, kan dit dienen als een waarschuwingssignaal dat er iets diepers zich net onder de oppervlakte kan verbergen, iets dat moet worden genezen. Dit geldt vooral als je moeite hebt om de verbinding los te laten, ook al schaadt het je duidelijk.

Hier zijn een paar suggesties over manieren om te breken / genezen van zo’n traumatische band:

1. Leer zoveel als je kunt over het tegenovergestelde van een empaat

Er is zoveel informatie over de empathische narcistische connectie. Door alles te leren wat je kunt over deze persoonlijkheden, stel je jezelf in staat om een oprechte verandering aan te brengen. Artikelen lezen, boeken lezen en bekijk Youtube video’s. Kennis is macht.

Maar onthoud, voor elke 1 ding dat je leest over narcistische eigenschappen en misbruik, moet je er nog 5 lezen over genezing. Je moet je vooral op jezelf richten.

2. Herken en accepteer je rol

Narcistisch misbruik is nooit oké. Het slachtoffer is niet schuldig. Er zijn echter delen van de persoonlijkheid of het verleden van een slachtoffer die hen vatbaarder maken voor een dergelijke verbinding. Hier zijn enkele vragen die je jezelf zou kunnen stellen:

 • Was een van mijn vroege verzorgers een narcist, een alcoholist of emotioneel afwezig?
 • Heeft de narcist in mijn leven overeenkomsten met deze mantelzorger?
 • Herhaal ik een patroon uit mijn kindertijd?
 • Ben ik een betrouwbaar persoon die er altijd voor anderen is, zelfs als het niet in mijn belang is?
 • Heb ik moeite met het stellen of houden van grenzen?
 • Worstel ik met zelfvertrouwen of zelfrespect?
 • Ben ik een empaat of een hoogsensitief persoon?
 • Heb ik de neiging om mensen die in de problemen zitten te willen redden of helpen?

Het inventariseren van deze eigenschappen / ervaringen uit het verleden kan je helpen om meer verantwoordelijk te worden voor je leven en toekomstige keuzes.

3. Focus op Healing

Als je ja hebt geantwoord op een van de bovenstaande vragen, moet je misschien werken aan het helen van innerlijke problemen. Je kunt dit werk alleen doen, maar meestal kan de hulp van een gekwalificeerde counselor / therapeut het proces een stuk soepeler maken.

empath narcistische relatie verbroken

Meditatie en het helen van je chakra’s zijn ook goede startpunten omdat ze je in contact brengen met je hogere zelf. Je hogere zelf zal altijd het beste met je voor hebben en kan je begeleiden naar de juiste beslissingen en gezonde relaties (misschien vind je zelfs je tweelingziel).

4. Kies Geen contact met het tegenovergestelde van empaths

Hippocrates, een Griekse arts die 400 jaar voor Christus werd geboren, is een tijdloze figuur van de geneeskunde. Zijn naam is de wortel van de “Eed van Hippocrates” die door artsen werd afgelegd en hij was zowel wijs als briljant.

Ik weet niet zeker of Hippocrates narcisten of empaten kende, maar ik weet dat hij werd geciteerd als zeggende:

“Voordat je iemand geneest, vraag hem of hij bereid is om de dingen op te geven die hem ziek maken.” – Hippocrates

De enige manier om te genezen van giftige relaties is door ze volledig op te geven. Hoe moeilijk het ook is om weg te lopen, we moeten dat doen als we ooit heel en in vrede willen zijn.

empath meisje

Dit komt in de vorm van geen contact. En als ik geen zeg, bedoel ik nul, zilch. Als je kinderen hebt, kun je in plaats daarvan de “grijze rots” -methode volgen, die is gebouwd op beperkt contact.

Voor mij is dit de moeilijkste strijd van mijn leven geweest. Het is er een waar ik keer op keer mee geconfronteerd word, soms dagelijks. Toch kies ik voor geen contact omdat ik weet dat het de liefdevolle voor mij is. En alle genezing valt terug op zelfliefde.