De druk om de “perfecte” milieuvriendelijke levensstijl te moeten leven is overweldigend en, eerlijk gezegd, weerhoudt veel mensen ervan om het zelfs maar te proberen.

De waarheid is dat het nagelen van elke marker van duurzaam of anderszins groen leven voor de meeste mensen onbereikbaar is.

Om een veelheid aan redenen is de realiteit voor de meeste mensen dat het gewoon niet mogelijk is om in een afvalvrij, zelfvoorzienend huis te leven, helemaal te stoppen met rijden of elk voedselrest te composteren.

Maar het onvermogen om alles te doen, mag je er niet van weerhouden om iets te doen.

Glimlachende gelukkige aarde

Je persoonlijke gewoonten doen ertoe. De kleine dingen tellen op – omdat individuele actie leidt tot collectieve actie. Er zal altijd iemand groener zijn dan jij, maar laat dat je er niet van weerhouden om veranderingen in je levensstijl aan te brengen die de Aarde ook op je eigen kleine manier zullen helpen genezen.

Als milieubewustzijn nieuw voor je is, betekent dat waarschijnlijk dat je onlangs een moment hebt gehad om rekening te houden met de huidige toestand van onze planeet. Je hebt misschien een moment gehad waarop je je realiseerde hoe nijpend de situatie is en dat je op het bord wilt stappen en de problemen van de wereld wilt oplossen.

Heb niet het gevoel dat je meteen groot moet worden. We willen dat je voor de lange termijn met ons meedoet. Je moet veranderingen aanbrengen die duurzaam zijn over een lange periode, niet noodzakelijkerwijs radicale veranderingen die je snel naar een burn-out kunnen leiden (hoewel een radicale verandering ook geweldig is, als je er klaar voor bent!)

Het is verleidelijk om al je bezittingen te willen verkopen, naar een klein huis te willen verhuizen en al je eigen voedsel te gaan verbouwen. Hoewel dat geweldig klinkt, kun je ook proberen kleine veranderingen in je routine op te nemen, misschien een of twee per maand. En bewust proberen duurzaamheidsschulden te bestrijden.

Het doel hier is om je gewoonten te veranderen die de grootste impact hebben.

Er zijn veel, veel kleine veranderingen die u kunt aanbrengen om het milieu te helpen, zoals het aannemen van een minimalistische mindset, recycling en investeren in herbruikbare producten.

Als je er klaar voor bent, neem dan wat grotere veranderingen aan, maar vergeet niet dat iedereen klein begint.