Het beëindigen van subsidies die de natuur schaden, kan miljoenen groene banen creëren, zegt WWF

Het verplaatsen van overheidssteun voor milieubelastende industrieën naar groene sectoren zoals recycling en duurzaam bosbeheer kan de werkgelegenheid stimuleren, vindt het rapport

KUALA LUMPUR, 19 augustus (Thomson Reuters Foundation) – Tientallen miljoenen groene banen kunnen worden gecreëerd als overheden een jaar lang de subsidies die ecosystemen en dieren in het wild schaden, omleiden naar uitgaven die de natuur beschermen en herstellen, zei milieugroep WWF donderdag.

In een rapport onderzocht WWF de potentiële impact op de werkgelegenheid van het kanaliseren naar groenere activiteiten die de jaarlijkse $ 500 miljard regeringen nu steken in schadelijke subsidies die zaken als fossiele brandstoffen, overbevissing en niet-duurzame landbouw ondersteunen.

“De transformatie van deze sectoren die biodiversiteitsverlies veroorzaken, kan kansen creëren”, zegt Guido Broekhoven, hoofd beleid, onderzoek en ontwikkeling van wwf.

“Het kan kansen creëren voor de natuur, maar ook voor mensen en onze economie”, zei hij tegen de Thomson Reuters Foundation.

Beter behoud en beheer van natuurgebieden, zoals parken, oceanen, bossen en wildernissen, worden als essentieel beschouwd om de natuurlijke systemen te beschermen waarvan de mens afhankelijk is en om doelen te halen voor het verminderen van de uitstoot van de opwarming van de aarde.

Een door de VN gesteund rapport in mei drong er bij regeringen op aan om biodiversiteits- en klimaatmaatregelen te financieren uit pandemiestimuleringspakketten en om subsidies voor fossiele brandstoffen en landbouwchemicaliën om te buigen naar activiteiten die de natuur koesteren.

Uit het WWF-rapport bleek dat het eerlijk verdelen van de jaarlijkse subsidiesom tussen landen op basis van hun bevolkingsomvang 39 miljoen nieuwe banen zou creëren in sectoren die de natuur ten goede komen, grotendeels in Oost-Azië-Pacific, Zuid-Azië en Afrika ten zuiden van de Sahara.

De banen kunnen recycling, duurzaam bosbeheer, kleinschalige landbouw en betere voedselopslag omvatten, zei Broekhoven.

De COVID-19-pandemie heeft aangetoond dat overheden resoluut kunnen optreden om de financiën om te leiden wanneer dat nodig is, zei hij.

Charles Barber, een biodiversiteitsadviseur bij het in de VS gevestigde World Resources Institute, zei dat het verschuiven van enorme bedragen weg van de “plundering van onze bossen en oceanen op korte termijn” om natuurlijke systemen te versterken, miljoenen banen en een duurzamere toekomst zou creëren.

“De economie is duidelijk. Wat we missen is de politieke wil om actie te ondernemen”, zei hij.

Mondiaal Natuurpact

Ongeveer 195 landen zullen naar verwachting instemmen met de tekst van een nieuw wereldwijd pact om de planten, dieren en ecosystemen van de planeet te beschermen – vergelijkbaar met het klimaatakkoord van Parijs – tijdens een tweedelige VN-conferentie die in oktober online van start gaat.

De laatste sessie – drie keer uitgesteld vanwege de COVID-19-pandemie – moet nu worden afgesloten op een persoonlijke top in China van 25 april tot 8 mei volgend jaar.

Het afbouwen van milieubelastende subsidies is een “no-brainer” en zou het absolute minimum moeten zijn dat landen ondertekenen bij de gesprekken, zei Li Shuo, een beleidsadviseur bij Greenpeace China.

Rijke landen zouden ook meer overheidsfinanciering moeten verstrekken aan armere landen om de biodiversiteit te beschermen, in plaats van te beweren dat ze aan hun verplichtingen hebben voldaan door simpelweg de financieringskraan voor vervuilende industrieën dicht te draaien, voegde hij eraan toe.

Met online discussies over het mondiale natuurakkoord die volgende week worden hervat, zei Broekhoven dat het WWF-rapport bedoeld was om regeringen ervan te overtuigen dat het dumpen van schadelijke subsidies noodzakelijk en mogelijk is en kansen kan creëren.

“Het huidige ambitieniveau dat we in die onderhandelingen zien, is veel te laag”, zei hij.

Verslag door Michael Taylor @MickSTaylor; montage door Megan Rowling. Dit verhaal werd gepubliceerd met toestemming van de Thomson Reuters Foundation, de liefdadigheidstak van Thomson Reuters, die het leven van mensen over de hele wereld behandelt die worstelen om vrij of eerlijk te leven. Bezoeken news.trust.org