Helpers 2022: Zorghelpers veranderen de wereld

Search

Het was de iconische Fred Rogers die ons vertelde: “Zoek naar de helpers. Je zult altijd mensen vinden die helpen.”

Bij Good Good Good hebben we dat tot de basis van ons werk gemaakt – om te weten dat er zelfs in tijden van extreme ontberingen altijd mensen zijn die op zoek zijn naar goed doen in de wereld, mensen die klaar zijn om het goede te ontvangen, en de meesten van ons op het snijvlak van actie ondernemen.

Het afgelopen jaar was weer een “ongekend” jaar (ugh), vol overweldigende uitdagingen en grootschalige catastrofes. Maar wat ons vooruit houdt, wat ons overeind houdt te midden van zoveel onbekenden, is het potentieel om te reageren, problemen op te lossen en voor elkaar te zorgen.

2022 luidde geweld en angst in – bedreigingen voor de gezondheidszorg (het Hooggerechtshof vernietigde Roe v. Waden), aanhoudende klimaatverandering (klimaatrampen die gebieden over de hele wereld op zijn grondvesten deden schudden), politieke onrust (Rusland viel Oekraïne binnen en blijft ongeëvenaarde mensenrechtenschendingen toebrengen) – en nog veel meer.

Maar in deze hartverscheurende momenten klampen we ons vast aan hoop. We moeten wel.

Van entertainers die hun platforms gebruiken om anderen te helpen, en demonstranten en activisten die fondsen werven en zich uitspreken om de toekomst te veranderen, tot leden van de gemeenschap die benodigdheden leveren aan hun buren in oorlog, of leiders die vechten om een einde te maken aan wapengeweld – deze kwestie viert slechts een klein deel van het werk in het centrum van alles.

Wat we het leukst vinden aan het delen en vieren van goed nieuws, is dat het rommelig en echt is; het is vol hoop, mislukking, triomf en veerkracht. Het helpt ons een nieuwe dag in te stappen met de onwrikbare overtuiging dat dingen beter worden.

En het zijn helpers als deze die deze hoop verstevigen. Terwijl we weer een jaar ingaan op het navigeren door deze ongeëvenaarde beproevingen – en de blijvende mensheid die ermee gepaard gaat – kijken we naar hen.

Elk jaar lichten we helpers uit in een aantal categorieën – en dit jaar hebben we deze categorieën gekozen:

In dit bericht belichten we zorghelpers en eenvoudige manieren om een verschil te maken:

Zorghelpers om te weten —

Dr Jennifer Lincoln

Dr Jennifer Lincoln
Illustratie door Johnathan Huang voor de Goodnewspaper

Dr. Jennifer Lincoln is ‘niet je gemiddelde OBGYN’. Als arts, moeder en auteur van het boek “Let’s Talk About Down There”, werkt ze aan het demystificeren van seks, zodat mensen hun lichaam kunnen begrijpen en zich gemachtigd voelen om voor zichzelf op te komen.

Lincoln’s populaire sociale mediaplatforms bevatten educatieve bronnen en documenteren haar werk in de ruimte voor abortusbehartiging. Na de beslissing van het Hooggerechtshof om Roe v. Wade te vernietigen, kwam Lincoln in actie.

Ze lanceerde snel de website threeforfreedom.com om mensen te helpen toegang te krijgen tot anticonceptie- en abortuspillen in alle 50 staten, en was mede-oprichter van de belangenbehartigingsgroep Obstetricians for Reproductive Justice, samen met twee andere OBGYN’s (Dr. Jenn Conti en Dr. Heather Irobunda).

“We zien wat er gebeurt,” Lincoln zei tijdens een rally in juni. “Deze politici die deze wetten maken, zijn er niet om 2 uur ’s nachts met de persoon die sterft. Zij kunnen dus ’s nachts slapen, maar wij niet. We moeten terugvechten, want wij zijn hier eigenlijk de experts in, en zij niet.”

Dr. Paul Boer

Dr. Paul Boer
Illustratie door Johnathan Huang voor de Goodnewspaper

Dr. Paul Farmer was een wereldberoemde infectieziekte-expert, humanitaire en rechtvaardige wereldwijde gezondheidsadvocaat die in februari 2022 overleed.

Zijn leven van dienst begon in 1982 toen hij zijn eerste kliniek in Haïti begon, die uitgroeide tot een ziekenhuis met meer dan 150.000 mensen.

Zijn geschriften over mensenrechten en het verband tussen ongelijkheid en infectieziekten nodigen uit tot een sociale rechtvaardigheidsbenadering van de wereldwijde gezondheid en hebben de gezondheidszorg getransformeerd.

Farmer was mede-oprichter van de gezondheids- en rechtvaardigheidsorganisatie Partners in Health, die in 12 landen werkt en zich richt op rechtvaardige zorg voor de gezondheid van moeders, tuberculose, HIV, Ebola en enkele van ’s werelds meest besmettelijke ziekten.

Hoewel Boer niet meer onder ons is, heeft zijn invloed op de zorg onuitwisbaar de toekomst van de zorg gevormd.

“Als je mijn mening vraagt, zou ik willen beweren dat een benadering van sociale rechtvaardigheid centraal moet staan in de geneeskunde en moet worden gebruikt om centraal te staan in de volksgezondheid,” zei Farmer ooit.

“Dit kan heel simpel zijn: de put moet voor de zieken zorgen.”

Lees enkele van de meest iconische en belangrijke citaten van Paul Farmer

Wetenschappers vinden genezingen voor HIV

Wetenschapper die in het laboratorium werkt
Illustratie door Johnadan Huang voor de Goodnewspaper

In 2022 werden nog twee mensen genezen van hiv (van de vijf in totaal in de geschiedenis). Hoewel een universele remedie nog moet worden ontdekt, hebben wetenschappers succes gevonden in specifieke gevallen.

Marshall Glesby, specialist in infectieziekten en co-auteur van een recente hiv-genezingsstudie, vertelde PBS: “Er wordt stapsgewijze vooruitgang geboekt in termen van ons begrip van waar het virus zich in het lichaam verbergt en mogelijke manieren om het van die sites te zuiveren.”

Hier zijn een paar hoogtepunten over hiv-genezingen vanaf 2022:

Lees meer goed nieuws en bronnen over HIV / AIDS

3 manieren om de toegang tot gezondheidszorg te verbreden:

  • Meer informatie over barrières voor de gezondheidszorg.  We raden aan om ‘Bending the Arc’ te streamen op Netflix, de documentaire over Partners in Health. Overweeg ook om te luisteren naar “Abortus, met liefde” en “HIV Hour” waar je je podcasts ook krijgt.
  • Om hulpverleners in de gezondheidszorg en mensen die een behandeling zoeken te ondersteunen, moet u doneren aan het National Network of Abortion Funds (abortionfunds.org), Partners in gezondheid (pih.org), en (RED) (red.org).
  • Wees een zorghulp in je eigen gemeenschap! Word een escort voor uw lokale abortuskliniek, doneer bloed, meld u aan als orgaandonor of doe zelfs vrijwilligerswerk in een ziekenhuis of vaccinatiekliniek bij u in de buurt.