Helpers 2022: activisten en leiders die een einde zullen maken aan wapengeweld

Search

Het was de iconische Fred Rogers die ons vertelde: “Zoek naar de helpers. Je zult altijd mensen vinden die helpen.”

Bij Good Good Good hebben we dat tot de basis van ons werk gemaakt – om te weten dat er zelfs in tijden van extreme ontberingen altijd mensen zijn die op zoek zijn naar goed doen in de wereld, mensen die klaar zijn om het goede te ontvangen, en de meesten van ons op het snijvlak van actie ondernemen.

Het afgelopen jaar was weer een “ongekend” jaar (ugh), vol overweldigende uitdagingen en grootschalige catastrofes. Maar wat ons vooruit houdt, wat ons overeind houdt te midden van zoveel onbekenden, is het potentieel om te reageren, problemen op te lossen en voor elkaar te zorgen.

2022 luidde geweld en angst in – bedreigingen voor de gezondheidszorg (het Hooggerechtshof vernietigde Roe v. Waden), aanhoudende klimaatverandering (klimaatrampen die gebieden over de hele wereld op zijn grondvesten deden schudden), politieke onrust (Rusland viel Oekraïne binnen en blijft ongeëvenaarde mensenrechtenschendingen toebrengen) – en nog veel meer.

Maar in deze hartverscheurende momenten klampen we ons vast aan hoop. We moeten wel.

Van entertainers die hun platforms gebruiken om anderen te helpen, en demonstranten en activisten die fondsen werven en zich uitspreken om de toekomst te veranderen, tot leden van de gemeenschap die benodigdheden leveren aan hun buren in oorlog, of leiders die vechten om een einde te maken aan wapengeweld – deze kwestie viert slechts een klein deel van het werk in het centrum van alles.

Wat we het leukst vinden aan het delen en vieren van goed nieuws, is dat het rommelig en echt is; het is vol hoop, mislukking, triomf en veerkracht. Het helpt ons een nieuwe dag in te stappen met de onwrikbare overtuiging dat dingen beter worden.

En het zijn helpers als deze die deze hoop verstevigen. Terwijl we weer een jaar ingaan op het navigeren door deze ongeëvenaarde beproevingen – en de blijvende mensheid die ermee gepaard gaat – kijken we naar hen.

Elk jaar lichten we helpers uit in een aantal categorieën – en dit jaar hebben we deze categorieën gekozen:

In dit bericht benadrukken we Gun Control Helpers en eenvoudige manieren om een verschil te maken:

Gun Safety Helpers om te weten —

Manuel en Patricia Oliver

Patricia en Manuel Oliver
Illustratie door Johnathan Huang voor de Goodnewspaper

In 2018 verloren Manuel en Patricia Oliver hun zoon, Joaquin, in de massale schietpartij op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida.

In hun genezingsproces startte het paar een non-profitorganisatie genaamd Change the Ref (CTR), met de missie om het bewustzijn van massale schietpartijen te vergroten en de publieke invloed van Amerika’s grootste wapenlobbygroep, de National Rifle Association (NRA), te verminderen.

In de loop der jaren heeft CTR gewerkt aan het versterken van jonge leiders door stedelijke kunst en geweldloze creatieve confrontaties te gebruiken om de effecten van massale schietpartijen in Amerika bloot te leggen en strengere wapenwetten te eisen.

Het nieuwste initiatief van CTR is The Yellow Bus Project – een mobiel museum gemaakt van 52 lege schoolbussen ter ere van de 4.368 kinderen van wie het leven sinds 2020 verloren is gegaan door wapengeweld.

Hoewel het hartverscheurend is dat demonstraties als deze moeten plaatsvinden, is wat de familie Oliver doet een moedige en creatieve daad van verzet die gevierd moet worden – letterlijk laten zien dat mensen bereid zijn om te mobiliseren voor verandering.

Lees meer over het stoppen van schietpartijen op scholen

Fatima Morrell, Ph.D.

Fatima Morrell, Ph.D.
Illustratie door Johnathan Huang voor de Goodnewspaper

Nadat 10 mensen werden gedood in een massale schietpartij in een Buffalo, NYN.Y., supermarkt door een blanke supremacistische schutter, hielp Buffalo public school associate superintendent Fatima Morrell, Ph.D. haar studenten te verwerken door het curriculum rond racisme uit te breiden.

Dit omvatte principes zoals empathie, diversiteit en herstelrecht.

“Voor al onze kinderen moeten we witte suprematie uitpakken, hoe moeilijk dat ook is om over te praten,” deelde Morrell met TIME.

“Het is belangrijk dat elk kind een antiracistisch curriculum krijgt in de openbare scholen van Buffalo, en ik zal dat blijven pushen.”

Haar doel is om studenten te betrekken en te empoweren door lessen te geven over de historische bijdragen van zwarte, Latino en inheemse gemeenschappen.

Morrellbegan implementeerde antiracisme-educatie tijdens de nasleep van de moord op George Floyd. Ze leidde de leiding bij het trainen van ouders, leden van de gemeenschap en meer dan 3.500 leraren over de doelen, strategieën en best practices voor het onderwijzen en ondersteunen van studenten met verschillende achtergronden.

Ze wordt nationaal erkend voor haar antiracismewerk.

Angeli Roos Gomez

Toen het bericht zich verspreidde door de kleine gemeenschap van Uvalde, Texas dat er een actieve schutter was op de Robb Elementary School, was Angeli Rose Gomez een van de vele bezorgde ouders die zich naar de scène haastten.

De moeder van twee zei dat hoewel ze geweerschoten kon horen, ze getuige was van minimale wetshandhavingsinspanningen om hun kinderen te dienen en te beschermen.

Haar overweldigende frustratie deed haar even in de boeien slaan. Toen ze werd vrijgelaten, slaagde Gomez erin om over een nabijgelegen hek en de school in te springen.

Binnen enkele minuten kon ze haar oudste zoon en zijn klasgenoten in veiligheid brengen en een tweede keer terug naar binnen rennen om hetzelfde te doen voor haar jongste zoon en klasgenoten.

Terwijl het gebrek aan snelle, gecoördineerde communicatie (om nog maar te zwijgen van het gebrek aan verstandige wapenwetten in Texas) leidde tot de gruwelijke tragedie die resulteerde in het verlies van 19 elementaire studenten en twee leraren, was er één vastberaden moeder die haar leven in gevaar bracht – twee keer – om ervoor te zorgen dat haar kinderen en hun klasgenoten snel in veiligheid kwamen.

3 manieren om wapengeweld te bestrijden:

  • Lees meer over de uiteenlopende problemen rond wapengeweld, met name hoe een gebrek aan verantwoordelijkheid de wapenindustrie in staat stelt om de verantwoordelijkheid voor zijn rol in wapengeweld te vermijden. everytown.org
  • Sms het woord READY naar 64433 om betrokken te raken bij wapenhervormingswerkzaamheden waar je woont, bezoek de nationale of staatsspecifieke Facebook-pagina’s van Moms Demand Action of volg ze op Twitter en Instagram (@momsdemand).
  • Onderneem actie. Bel uw senatoren en congresleden. We hebben een eenvoudig, duidelijk script (samen met 18 andere manieren om je te helpen wapengeweld te bestrijden), bezoek ggg.news/articles/how-to-stop-gun-geweld voor meer!