Heeft sojamelk invloed op oestrogeenspiegels?

Heeft sojamelk invloed op oestrogeenspiegels?
Sojamelk

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Achtergrond
 • Oestrogenen vs. Fyto-oestrogenen
 • Lichaam oestrogeen niveaus
 • Mannen
 • Risico op kanker
 • Andere zorgen
 • Voordelen

Geruchten over sojamelk en oestrogeen kunnen ervoor zorgen dat u de veiligheid van deze drank in twijfel trekt. Maar maak je geen zorgen – je hoeft je favoriete soja latte niet over te slaan. Hoewel sojamelk verbindingen bevat die structureel vergelijkbaar zijn met oestrogeen, functioneren ze niet precies hetzelfde als dit hormoon. Voor veel mensen kan sojamelk deel uitmaken van een voedzaam, uitgebalanceerd dieet en kan het zelfs een paar gunstige effecten hebben.

Sojamelk Oestrogeen

Sojamelk bevat geen oestrogeen, maar wel fyto-oestrogenen. Deze zijn voornamelijk aanwezig in de vorm van drie verschillende isoflavonen, daidzeïne, genisteïne en glyciteïne. Het aantal isoflavonen in sojamelk (en andere sojaproducten) kan worden beïnvloed door landbouwomstandigheden, de sojateelt en de verwerking. Ongeacht de specifieke concentraties isoflavonen in uw glas sojamelk, kunt u er zeker van zijn dat fyto-oestrogenen niet hetzelfde zijn als oestrogeen.

Oestrogenen vs. Fyto-oestrogenen

Oestrogenen zijn een groep steroïde hormonen, meestal geclassificeerd als vrouwelijke geslachtshormonen. De drie primaire oestrogenen die in het vrouwelijk lichaam worden geproduceerd, zijn:

 • Estrone (E1)
 • Estradiol (E2)
 • Estriol (E3)

De meest prominente is estradiol, ook wetenschappelijk bekend als 17β-oestradiol.

Fyto-oestrogenen – de isoflavonverbindingen die in soja worden aangetroffen – zijn niet-steroïde plantenhormonen die structureel vergelijkbaar zijn met oestrogeen. Ze kunnen zich binden aan de twee soorten oestrogeenreceptoren in het lichaam, bekend als ERα en ERβ,en geeft meestal de voorkeur aan de laatste van die twee receptoren.

Wanneer fyto-oestrogenen zich binden aan deze receptoren, kan uw lichaam op dezelfde manier of anders reageren dan wanneer oestrogeen zich eraan bindt. Wanneer estradiol zich bijvoorbeeld bindt aan de ERβ-receptor, wordt gedacht dat het de groei van bepaalde kankercellen bevordert.Maar wanneer bepaalde isoflavonen zich binden aan de receptor, wordt verondersteld dat ze de groei van die kankercellen kunnen voorkomen.

Soja fyto-oestrogenen en lichaam oestrogeen niveaus

Het meeste onderzoek suggereert dat matige consumptie van sojaproducten, waaronder sojamelk, geen invloed heeft op oestrogeenspiegels. Dit is aangetoond bij premenopauzale vrouwen in een grote meta-analyse.

In dezelfde analyse waren er ook geen statistisch significante veranderingen bij postmenopauzale vrouwen. Er was een lichte niet-significante toename van estradiol bij postmenopauzale vrouwen die aanvullend onderzoek kan rechtvaardigen. Toch merken de auteurs op dat het ontbreken van andere hormonale veranderingen waarschijnlijk “pleit tegen een fysiologisch belangrijk oestrogene effect.”

Hoe zit het met sojamelk en mannen?

Als er één angst is die de neiging heeft om alomtegenwoordig te zijn, is het de ongefundeerde bewering dat sojamelk hoge oestrogeenspiegels en feminiserende bijwerkingen bij mannen zal veroorzaken.

Hier zijn een paar belangrijke feiten om deze misvattingen op te helderen:

 • Ondanks de perceptie dat oestrogeenhormonen beperkt zijn tot vrouwen, produceren mannen van nature ook oestrogeen – alleen op niveaus die veel lager zijn dan die in het vrouwelijk lichaam.
 • Mannen hebben deze kleine niveaus van oestrogeen eigenlijk nodig om een goede gezondheid van de botten te ondersteunen. Hoge niveaus van oestrogeen bij mannen kunnen echter het risico op hart- en vaatziekten verhogen, beroerte en seksuele disfunctie.
 • Matige sojaconsumptie veroorzaakt geen hoge oestrogeenspiegels bij mannen. Een literatuuronderzoek in Vruchtbaarheid en steriliteit vond geen verband tussen soja-inname bij mannen en veranderde oestrogeenspiegels of veranderde testosteronniveaus.

Er zijn zeldzame casestudy’s die hormonale veranderingen hebben opgemerkt bij extreem niveaus van sojaconsumptie. Bijvoorbeeld een casestudy gepubliceerd in Endocriene praktijk vond verhoogde oestrogeenspiegels en gevoelige borsten bij een 60-jarige man, waarvan wordt gedacht dat deze verband houdt met zijn sojamelkinname.

Hij poetste echter drie liter – of 12 kopjes – sojamelk per dag weg. Zelfs gezondheidsbevorderende voedingsmiddelen kunnen schadelijk zijn in overmatige hoeveelheden (vergelijkbaar met hoe water essentieel is voor het leven, maar schadelijke effecten kan veroorzaken bij overmaat).

Over het algemeen is aangetoond dat matige consumptie van sojamelk veilig is bij mannen zonder risico op feminisatie of andere negatieve gezondheidseffecten.

Fyto-oestrogenen en kankerrisico

Een groot deel van het debat rond sojamelk en oestrogeen kwam voort uit vroege bezorgdheid dat fyto-oestrogenen oestrogeen zouden nabootsen en het risico op hormoonafhankelijke kankers zouden verhogen. Bepaalde kankers van de borst, bijvoorbeeld, worden geassocieerd met hoge oestrogeenspiegels.

Troost je met het feit dat de fyto-oestrogenen in sojamelk niet in verband zijn gebracht met een verhoogd risico op borstkanker. In feite kunnen die isoflavonen zich binden aan de oestrogeenreceptoren, waardoor de activiteit van het krachtigere oestrogeenhormoon mogelijk wordt geblokkeerd. Volgens de American Cancer Society kan dit het risico op borstkanker en andere vormen van kanker verminderen.

Blijf echter bij het krijgen van je soja-fix uit voedingsmiddelen, in plaats van isoflavonensupplementen. Hoge dosis isoflavonensupplementen kunnen verschillende effecten in uw lichaam veroorzaken – zoals het oude gezegde luidt, kan er “te veel van het goede” zijn.

Andere zorgen over sojamelk

Er zijn twee andere zorgen met betrekking tot sojamelk en fyto-oestrogenen die het onderzoeken waard zijn.

Sojamelk en schildklier gezondheid

Er bestaat controverse over de impact van soja op de gezondheid van de schildklier.De juiste aanbeveling hangt waarschijnlijk af van uw huidige schildkliergezondheid:

 • Als u borderline hypothyreoïdie heeft, sommige experts suggereren het minimaliseren van soja-inname. Er zijn zorgen over soja-interactie met de schildklier op een manier dat het een persoon voorbij de drempel kan duwen in volledige hypothyreoïdie. Dit is niet bewezen, maar kan een strategie zijn die door bepaalde artsen of voedingsdeskundigen wordt gebruikt.
 • Als u hypothyreoïdie heeft, en worden behandeld met synthetisch schildklierhormoon, moet u het drinken van sojamelk of het eten van andere sojaproducten binnen 4 uur na het innemen van uw medicatie vermijden.
 • Als u een normale schildklierfunctie heeft, en je krijgt elke dag voldoende jodium binnen, kan het waarschijnlijk geen kwaad bij matige sojaconsumptie.

Soja formule en baby’s

Experts hebben hun bezorgdheid geuit over de mogelijke hormonale effecten van de fyto-oestrogenen in soja-eiwitformule. Deze formules worden vaak gebruikt als alternatieven voor op koemelk gebaseerde formules, en schattingen zijn tussen 20 en 25% van de zuigelingen die kunstvoeding krijgen, krijgen een babyvoeding op basis van soja.

De fyto-oestrogenen in sojaformules worden geabsorbeerd door zuigelingen en kunnen leiden tot proportioneel hoge niveaus in hun relatief kleine lichamen. Er zijn vragen over de vraag of dit de reproductieve ontwikkeling tijdens deze kritieke tijd kan beïnvloeden, vanwege hun vermogen om zich te binden aan oestrogeenreceptoren.

Sommige studies hebben aangetoond dat sojaformule tijdens de kindertijd leidde tot zwaardere of langere menstruatiebloedingen tijdens de jonge volwassenheid bij vrouwen.Aan de andere kant kan vroege blootstelling aan soja-eiwit leiden tot enkele van de gunstige beschermende effecten tegen hormoonafhankelijke kankers.

De huidige positieverklaring van de American Academy of Pediatrics stelt dat “Geen sluitend bewijs van dierlijke, volwassen menselijke of zuigelingenpopulaties dat soja-isoflavonen in de voeding de menselijke ontwikkeling, voortplanting of endocriene functie nadelig kunnen beïnvloeden.”

Niettemin is meer langetermijnonderzoek op dit specifieke gebied gerechtvaardigd. Het is belangrijk op te merken dat alleen sojaformules – geen commerciële sojamelkdranken – moeten worden gebruikt als opties voor zuigelingenvoeding.

Voordelen van sojamelk

Ondanks de hierboven beschreven controverses, kan voor de meeste mensen matige consumptie van sojamelk een voedzame aanvulling of vervanging van het dieet zijn. Overweeg deze extra voordelen:

 • Bevat veel eiwitten: In vergelijking met andere melkalternatieven heeft het het meest vergelijkbare voedingsprofiel als koemelk. Een kopje bevat een vergelijkbare hoeveelheid calorieën en 7 tot 8 gram eiwit(een voedingsstof die de meeste andere melkalternatieven, zoals rijstmelk of amandelmelk, missen).
 • Helpt PCOSSommige onderzoeken suggereren dat sojaproducten gunstig kunnen zijn voor mensen met polycysteus ovariumsyndroom (PCOS).
 • Verbetert cholesterol: Soja-eiwit verlaagt LDL-cholesterol. Hoewel de hoeveelheid bescheiden is, geloven experts dat het in het bereik ligt van een vermindering van 3 tot 5% bij het eten van 25 gram soja-eiwit per dag.Je kunt dit eiwit vinden in voedingsmiddelen zoals sojamelk, tofu en edamame.
 • Vermindert symptomen van de menopauze: Soja-eiwit kan de ernst en frequentie van opvliegers tijdens de menopauze verminderen.