Heb ik echt hydratatiesupplementen nodig?

Heb ik echt hydratatiesupplementen nodig?
Mannelijke atleet die hydratatie supplement drank drinkt

Drazen Lovric / Getty Images


 • Wat zijn hydratatiesupplementen?
 • Wat zegt het onderzoek?
 • Hoe hydratatiesupplementen op natuurlijke wijze in uw dieet op te nemen
 • Een woord van bodymindspirit
 • Veelgestelde vragen

Je weet waarschijnlijk dat het een goed idee is om veel water te drinken na een lange run, tijdens een middag in de zon of tijdens het omgaan met de buikgriep. Maar kunnen er momenten zijn waarop het drinken van water niet genoeg is om je te hydrateren? In de afgelopen jaren zijn hydratatiesupplementen op de markt gekomen met de belofte om te doen wat water alleen niet kan – herstel je vochtbalans en vervang verloren elektrolyten.

Toch heb je je misschien afgevraagd of deze supplementen echt nodig zijn, of wanneer het het beste is om ze te gebruiken. Als je vragen hebt over deze kleurrijke pillen en poeders, hebben we de antwoorden. Lees verder om erachter te komen of extra elektrolyten slim is voor je gezondheid.

Wat zijn hydratatiesupplementen?

Elektrolyten zoals natrium, kalium, chloride en magnesium zijn vitale mineralen die verloren gaan wanneer we zweten, plassen, braken of diarree hebben. Ze dienen belangrijke functies in het lichaam, zoals het helpen van spieren en zenuwen om goed te functioneren, het stabiliseren van de pH en het reguleren van de vochtbalans.

Al tientallen jaren zijn sportdranken een favoriete drank voor atleten of iedereen die zijn elektrolytenbalans opnieuw wil kalibreren. Hoewel sportdranken zeker worden beschouwd als voedingssupplementen voor hydratatie, heeft een nieuwere categorie elektrolytproducten zijn eigen niche uitgehouwen, volgens de term ‘hydratatiesupplementen’.

“Een hydratatiesupplement wordt geleverd in tablet- of poedervorm en moet worden gemengd met water voordat het wordt gedronken, terwijl een sportdrank klaar is om te drinken,” legt Frances Largeman-Roth, RDN, een diëtist, auteur en voedingsadviseur van hydratatiesupplementmerk Cure uit.

Mensen kunnen deze producten om verschillende redenen gebruiken – vaak om dezelfde redenen waarom ze naar een fles Gatorade of Powerade zouden grijpen. De voordelen van het gebruik van hydratatiesupplementen omvatten elektrolytvervanging en snellere rehydratatie na zweten of in een droge omgeving zijn, zegt Largeman-Roth.

“Veel mensen kunnen baat hebben bij het praten over een hydratatiesupplement, van alledaagse atleten tot reizigers, tot ouderen die het moeilijk hebben om genoeg gewoon water te verbruiken,” zegt ze.

U kunt voor het gemak de voorkeur geven aan een hydratatiesupplement boven een sportdrank, vooral omdat een poeder of tablet meestal kleiner en draagbaarder is dan een gebottelde drank. Sommige supplementen bevatten ook minder calorieën en suikers dan traditionele atletische rehydratatiedranken, waardoor ze een goede keuze zijn voor iedereen die zich zorgen maakt over calorieën, koolhydraten en suikers.

Wat zegt het onderzoek?

Er is een behoorlijke hoeveelheid onderzoek gedaan naar sportdranken, maar omdat hydratatiesupplementen in pil-, poeder- en tabletvorm relatief nieuw zijn, is er minder wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het gebruik ervan voor verschillende gezondheidsdoelen. Toch kunnen er enkele conclusies worden getrokken over hun effectiviteit. Dit is wat u moet weten.

Hydratatie supplementen voor sportprestaties en herstel

Het is duidelijk dat voor atleten een gezond dieet – inclusief voldoende hydratatie – de sleutel is tot optimale prestaties. Door je lichaam gehydrateerd te houden, kun je niet alleen de prestaties verbeteren, het helpt ook blessures te voorkomen en bevordert het herstel.

Volgens onderzoek uit 2018 kunnen functionele dranken – vooral die met glucose, fructose en natrium – de atletische prestaties verbeteren door het metabolisme te ondersteunen en de waterabsorptie te optimaliseren.

In een andere kleine studie uit 2020 (die, voor de goede orde, werd gefinancierd door hydratatiesupplementmerk Nuun), verbeterden actieve, gezonde volwassenen die Nuun-tabletten aan hun water toevoegden hun vochtbalans en hielden ze meer water vast dan degenen die niet-aangevuld water dronken.

Evenzo bleek uit een kleine studie uit 2021 dat het drinken van een sportdrank voor en na een uitputtende loopbandsessie het vermogen van mensen om aan water te hangen verhoogde, hun trainingsvermogen verbeterde en vermoeidheid verminderde.

Ondertussen concludeerde een veel grotere studie uit 2020 dat hydratatiesupplementen niet noodzakelijkerwijs ziekte veroorzaakt door elektrolytenonbalans bij atleten voorkwamen. Warmte en algehele hydratatiestatus bleken veel meer kritische factoren te zijn bij het voorspellen van natriumonbalans dan de manier of het type elektrolytensupplementen dat atleten namen.

Hydratatie supplementen voor gastro-intestinale ziekte

Of u een hydratatiesupplement moet gebruiken wanneer u of uw kind lijdt aan een maagziekte, is een kwestie van enige discussie. Volgens FP Essentials, een tijdschrift van de American Academy of Family Physicians, sportdranken en andere elektrolytvervangende supplementen kunnen worden overwogen voor mensen met iets tot milde uitdroging.

Maar ze worden niet aanbevolen voor mensen met ernstige uitdroging. Het is het beste om met een zorgverlener te praten voordat u een hydratatiesupplement gebruikt om buikgriep, voedselvergiftiging of een andere GI-verstoring te behandelen.

Hoe hydratatiesupplementen op natuurlijke wijze in uw dieet op te nemen

Als je denkt dat je misschien hydratatiesupplementen wilt proberen, is het waarschijnlijk OK om het een kans te geven. Afgezien van gezondheidsproblemen die het noodzakelijk maken om uw micronutriëntenniveaus nauwlettend in de gaten te houden, moet u ze veilig kunnen gebruiken.

“Je kunt veilig elke dag hydratatiesupplementen gebruiken”, zegt Largeman-Roth. “De meeste mensen hebben de neiging om een beetje uitgedroogd wakker te worden, dus je dag beginnen met een hydratatiesupplement in je water is een slim idee.”

Terwijl u op zoek bent naar uw ideale hydratatiesupplement, wilt u ook rekening houden met smaak. Largeman-Roth stelt voor om te experimenteren totdat je er een vindt waarvan je de smaak lekker vindt.

“Als je een hekel hebt aan de manier waarop het smaakt, zul je het nooit drinken en daarom zul je de voordelen niet krijgen,” zegt ze.

Gemak is natuurlijk een andere factor. Als u uw supplement onderweg wilt meenemen, zoek er dan een die u gemakkelijk in een sporttas of tas kunt stoppen. Dit zou niet al te moeilijk moeten zijn, omdat veel hydratatiesupplementen worden geleverd in stickverpakkingen of individuele capsules. Lees ook de ingrediëntenetiketten en controleer voedingsfeiten om er zeker van te zijn dat je het leuk vindt wat je ziet voordat je koopt.

“Zoek er een die van nature gezoet en gearomatiseerd is, zonder kunstmatige kleuren en smaken,” adviseert Largeman-Roth. “Je kunt een hydratatiesupplement gebruiken voor, tijdens en na het sporten, of wanneer je je uitgedroogd voelt.”

Een woord van bodymindspirit

Het is moeilijk om te zeggen hoeveel elektrolyten je misschien hebt verloren tijdens een inspannende training of griepaanval, dus het is niet altijd duidelijk wanneer je baat zou kunnen hebben bij het nemen van een hydratatiesupplement. Houd er ook rekening mee dat bepaalde gezondheidsproblemen (zoals hart- of nieraandoeningen) ernstig kunnen worden beïnvloed door de niveaus van mineralen in uw bloedbaan.

Als u niet zeker weet of hydratatiesupplementen geschikt voor u zijn, praat dan met een zorgverlener. Ze kunnen u adviseren of u baat kunt hebben bij hydratatiesupplementen en hoe vaak u ze misschien wilt gebruiken.

Veelgestelde vragen


 • Wat zijn de tekenen van uitdroging?

  Milde uitdroging kan gewoon aanvoelen als het gevoel van dorst of een droge mond. Naarmate de uitdroging vordert, kan dit echter leiden tot symptomen zoals donkere urine (of een onvermogen om te plassen), duizelig of licht in het hoofd, snelle hartslag, vermoeidheid, verwarring en hoofdpijn.


 • Hoe kan ik mezelf snel hydrateren?

  Als je denkt dat je uitgedroogd bent, negeer de tekenen dan niet. Als u snel vloeistoffen in uw systeem krijgt, kunt u voorkomen dat u last krijgt van de onaangename bijwerkingen van overmatige uitdroging. Naast water kunt u uw winkels aanvullen met gezonde dranken zoals melk, kokoswater of water met een hydratatiesupplement toegevoegd – die allemaal de voordelen hebben van het aanvullen van elektrolyten.