Hands-on review: wat is de beste Kobo E-reader?

Search

Dit artikel maakt deel uit van een doorlopende serie over het minimaliseren of elimineren van Amazon-gebruik uit ons leven. We zetten de beste in de schijnwerpers Amazon alternatieven voor mensen met ethische, morele of milieuproblemen met het biljoenenbedrijf.

Toen Sony in 2004 de eerste mainstream handheld e-reader debuteerde, leidde dit tot discussies over de beste manier om een boek te lezen. Printpuristen betoogden dat het nodig is om een batterij op te laden om een boek te lezen vervelend zou zijn, lezen vanaf een scherm zou niet hetzelfde gevoel hebben als een fysiek boek en niet elk boek zou beschikbaar zijn in een digitaal formaat.

Natuurlijk heeft e-readertechnologie de afgelopen twee decennia een lange weg afgelegd (batterijen gaan bijvoorbeeld al weken mee) – en dat geldt ook voor de culturele perceptie van het lezen van een boek op een digitaal apparaat.

E-readers zijn geweldig omdat:

 • Ze maken lezen toegankelijker voor mensen die een grotere tekstgrootte nodig hebben of liever een dyslexievriendelijk lettertype gebruiken
 • Je kunt meer boeken overal mee naartoe nemen
 • U zult waarschijnlijk op de lange termijn geld besparen omdat e-boeken meestal goedkoper zijn
 • Ze helpen afleiding tijdens het lezen te verminderen
 • Ze elimineren de noodzaak voor alle verzending van fysieke boeken
 • Er worden geen bomen geschaad bij het maken van e-boeken – en u elimineert ook de gevolgen van het boekbindproces
 • Kleine, onafhankelijke en ondervertegenwoordigde auteurs kunnen meer lezers bereiken omdat ze niet hoeven te concurreren om schapruimte

E-readers hoeven niet de perfecte keuze te zijn voor elke boekenliefhebber – en je hoeft ook niet bij elke gelegenheid een digitaal boek te kiezen. Maar voor degenen die de voordelen zien van het bezitten van een e-reader-apparaat, wordt de volgende vraag: welke e-reader is geschikt voor mij?

Ten eerste, waarom kiezen voor Kobo?

Kobo e-reader opties
Foto door Branden Harvey for Good Good Good

De meesten van ons zijn zich zeer bewust van de grootste speler in het e-readerspel: Amazon’s Kindle. Het apparaat werd gelanceerd in 2007 en heeft tientallen miljoenen apparaten verkocht.

Amazon stapte eerder uit de poort – maar in de jaren sinds de lancering hebben een aantal bedrijven betere e-readers met meer functies ontwikkeld.

Nu, met toenemende kritiek op de ethische en duurzaamheidskwesties van Amazon, proberen veel lezers over te schakelen naar een nieuw merk voor hun volgende (of eerste) e-reader.

Dit is waarom we Kobo leuk vinden:

Hoge kwaliteit

Elk Kobo-apparaat dat ik heb beoordeeld, voelt stevig, goed gemaakt en … niet goedkoop. Andere e-reader-apparaten kunnen erg “plastic-y” aanvoelen, maar Kobo-apparaten zijn gewoon voelen hoge kwaliteit.

Compensatie van koolstofemissies

Ik kwam er onlangs achter dat Kobo 100% van de koolstofemissies compenseert die gepaard gaan met het verzenden van hun e-readers. (Ze zeggen dat dit het equivalent is van het voeden van meer dan 900 huizen met hernieuwbare energie per jaar.)

Ze doen dit momenteel in samenwerking met het Coastal First Nations-Great Bear Initiative op het Great Bear Forest Carbon Project. (Ik vind het geweldig dat dit initiatief de inkomsten uit koolstofkrediet verdeelt over verschillende First Nation-gemeenschappen.)

Eenvoudige software

Kobo e-reader interface
Foto door Branden Harvey for Good Good Good

Vanaf de eerste unboxing zijn Kobo-apparaten gemakkelijk te gebruiken en te navigeren. Hoewel Kobos eigenlijk veel functies hebben die andere e-readers niet hebben (zoals OverDrive, Pocket en donkere modus), zitten de extra tools nooit in de weg.

OverDrive-integratie

Tekst op Kobo e-reader: Tik op de knop [...] Meer pictogram op de pagina met itemdetails van een titel die beschikbaar is in uw openbare bibliotheek voor de optie Lenen of Een blokkering plaatsen met OverDrive
Tik op de knop […] Meer pictogram op de pagina met itemdetails van een titel die beschikbaar is in uw openbare bibliotheek voor de optie om te lenen of een blokkering te plaatsen met OverDrive / Foto door Branden Harvey for Good Good Good

Een van mijn favoriete dingen over Kobo-apparaten is dat ze native integreren met OverDrive (het moederbedrijf van Libby), zodat je boeken rechtstreeks vanaf je apparaat uit je lokale bibliotheek kunt lenen – gratis.

Hoewel dit mogelijk is op Kindles, moet je boeken van je telefoon bekijken en vervolgens verschillende stappen doorlopen om ze op je apparaat te krijgen. Op Kobo kun je eenvoudig naar een boek zoeken en het toont je de optie om het in de Rakuten-winkel te kopen of het in je bibliotheek te bekijken als het beschikbaar is.

Ik geef toe dat het proces onvolmaakt is (en ik wou dat ze rechtstreeks samenwerkten met Libby in plaats van OverDrive) – maar ik vind het nog steeds leuker dan de Kindle-ervaringence.

Pocket Integratie

Kobo e-reader met Pocket artikelen
Foto door Branden Harvey for Good Good Good

Ik ben al jaren een fervent gebruiker van Pocket. Met de gratis app kunt u eenvoudig artikelen en blogposts “bookmarken” die u later wilt lezen – en biedt vervolgens een afleidingsvrije pagina om later in die artikelen te duiken.

Ik gebruik de app elke dag om goednieuwsartikelen op te slaan die ik wil bespreken met het Good Good Good-team en als een manier om op de hoogte te blijven van updates van non-profitorganisaties waar ik om geef.

Nu, in plaats van deze artikelen op de iPhone-app te lezen (waar ik, toegegeven, vaak afgeleid raak), kan ik mijn telefoon in de andere kamer laten liggen en in deze artikelen duiken op mijn Kobo-apparaat.

Natuurlijk licht

Eén apparaat toont warm licht en een ander apparaat toont koel licht
Foto door Branden Harvey for Good Good Good

Alle Kobo-apparaten die ik tot nu toe heb beoordeeld, bieden een “natuurlijk licht” -functie, waarmee je eenvoudig de temperatuur van het licht van het scherm kunt wijzigen (wat technisch gezien geen achtergrondverlichting is, maar een “voorlicht”).

Dit geeft je overdag een helder, gedurfd voorlicht en een warm, vibey voorlicht wanneer je in slaap valt. (Ze beschrijven de warmere temperatuur als “oranje kaarslicht”, wat ik erg schattig vind.)

U kunt zelfs de automatische instelling inschakelen en deze gedurende de dag aanpassen – of een bedtijd instellen die automatisch overschakelt naar de warmste temperatuurinstelling.

Statistieken lezen

Ik ben een enorme datanerd en vind het echt motiverend om informatie te hebben over mijn gewoonten. Terwijl u op uw Kobo leest, houdt het apparaat bij hoeveel uur u hebt gelezen, het gemiddelde aantal minuten per sessie en de gemiddelde pagina’s per minuut.

Het geeft je ook prijzen voor het bereiken van bepaalde mijlpalen, wat ook handig is als je van dat soort dingen houdt. (Ik, een nerd, ben erg van dat soort dingen.)

E-recycling programma

Hopelijk lees je jarenlang met je Kobo-apparaat, maar als het tijd is om afscheid te nemen, is het fijn om te weten dat Kobo een gratis mail-in recyclingoptie biedt. Het merk zal uw apparaat in iets nieuws veranderen en ervoor zorgen dat zoveel mogelijk wordt afgeleid van stortplaatsen.

Good Good Good’s Kobo Beoordeling

Review van de Kobo Clara 2E

Kobo Clara 2e
Kobo Clara 2E / Foto door Branden Harvey for Good Good Good

Hier is hoe Kobo de Kobo Clara 2E beschrijft:

Ontmoeten Kobo Clara 2e, een meer milieubewuste eReader met grote upgrades in een klein pakket. Kobo Clara 2E is onze eerste eReader gemaakt van oceaangebonden en gerecycled plastic. Verdwaal in uw laatste boek op een geüpgraded 6″ HD E Ink Carta 1200 touchscreen met Dark Mode en ComfortLight PRO. Lees ’s nachts zonder uw slaapkwaliteit te beïnvloeden met vermindering van blauw licht. De 16 GB opslagruimte van de Kobo Clara 2E bevat uw volledige bibliotheek met eBooks en Kobo-audioboeken, en met draadloze Bluetooth-technologie® kunt u luisteren wanneer u maar wilt. Kobo Clara 2E is waterdicht en klaar om te lezen in de badkuip of voor onverwacht morsen. Maak de betere keuze met Kobo Clara 2E, een meer milieubewuste eReader.

Technische specificaties:

 • 6″ HD E Inkt Carta 1200 touchscreen
 • 300 PPI, 1448 x 1072 resolutie met donkere modus
 • 16GB opslag
 • 1 GHz CPU
 • Batterij geeft u over het algemeen weken van levensduur van de batterij
 • Laadt op met USB-C
 • 12 verschillende lettertypen en meer dan 50 lettertypestijlen

Onze gedachten:

Pros

Gemaakt van gerecycled plastic

Mijn grootste zorg met e-readers (en nieuwe technische apparaten in het algemeen) is hun impact op het milieu. Elk apparaat dat we kopen, moet honderden kleine onderdelen van over de hele wereld samenvoegen, nieuw plastic maken en alles samenvoegen en vervolgens naar u verzenden. Bovendien zullen de meeste apparaten op een gegeven moment verouderd raken en op een stortplaats moeten belanden (of hopelijk worden gerecycled).

Daarom was ik enthousiast om te zien dat Kobo een apparaat uitbracht dat gemaakt was van 85% gerecycled plastic.

Volgens de website van het merk is het apparaat gemaakt van 10% oceaangebonden plastic – en in de loop van een jaar is Kobo van plan om meer dan 200.000 plastic flessen uit oceanen om te leiden en meer dan een miljoen cd’s en dvd’s van stortplaatsen.

(Als een leuke bonus, de verpakking waarin het werd geleverd, was gemaakt met FSC-gecertificeerd gerecycled papier en bedrukt met inkt op basis van soja. Het enige plastic in de verpakking was het bevredigende filmblad dat ik van het scherm heb afgepeld en de kleine twist-tie die het netsnoer omwikkelde.)

Het is waterdicht

Hoewel voor de meeste mensen het belangrijkste voordeel van het feit dat dit apparaat waterdicht is, waarschijnlijk is dat het perfect is om te lezen in bad of tijdens het zitten aan het zwembad.

Maar voor mij, ik zal gênant toegeven, ben ik opgewonden omdat dit betekent dat het apparaat ongevalsbestendig is. Ik kan je niet vertellen hoe vaak ik per ongeluk water op mijn dienbladtafel heb gemorst, bijna een stuk technologie heb overstroomd – of per ongeluk een e-reader als achtbaan heb gebruikt zonder het te beseffen.

De waterdichtheid betekent dat dit apparaat jaren meegaat en je het in veel meer contexten kunt gebruiken dan je anders zou kunnen.

Ondersteunt audioboeken
Kobo Clara 2E met de tekst: Introductie audioboeken - Probeer audioboeken in de Kobo Store en luister naar verhalen met je hoofdtelefoon, autoradio of luidspreker die is uitgerust met draadloze Bluetooth-technologie
“Introductie van audioboeken – Probeer audioboeken in de Kobo Store en luister naar verhalen met je hoofdtelefoon, autoradio of luidspreker uitgerust met draadloze Bluetooth-technologie” / Foto door Branden Harvey for Good Good Good

Ik ben een grote fan van audioboeken – en heb constant een verteller die me een boek voorleest terwijl ik dagelijkse taken doe. Er is iets heel bevredigends aan het hebben van een apparaat dat volledig is gewijd aan lezen (in al zijn vormen) en dat te gebruiken in plaats van een audioboek-app op mijn telefoon.

Het aansluiten van mijn AirPods op het apparaat was eenvoudig – en dat gold ook voor het overschakelen van het afspelen van een audioboek op het Kobo-apparaat naar het afspelen van hetzelfde audioboek op de iOS Kobo-app.

Tegens

Bluetooth-bereik is niet zo lang als ik zou willen
Voor wat het waard is: Het was eenvoudig om mijn AirPods rechtstreeks aan te sluiten op de Kobo Libra 2 / Photo by Branden Harvey for Good Good Good

Op een dag luisterde ik naar een audioboek op mijn Kobo en stond op van de bank om gerechten weg te zetten in mijn keuken. Toen ik de kamer verliet, merkte ik dat mijn bluetooth-hoofdtelefoon begon uit te schakelen. (Ik heb dit probleem nog nooit gehad bij het luisteren naar iets op mijn telefoon.)

Het was geen groot probleem; Ik droeg mijn Kobo gewoon van de bank naar het aanrecht – maar het is waarschijnlijk goed om je ervan bewust te zijn dat de Kobo bedoeld is om in de buurt van je koptelefoon te worden gebruikt.

(Ik heb wat getest en het lijkt erop dat de algemene regel is dat je een duidelijke zichtlijn moet hebben tussen het apparaat en je hoofdtelefoon. Het werkt niet door muren heen.)

Ik heb een paar frustrerende audioboekervaringen gehad

Hoewel de meeste van mijn ervaringen met het luisteren naar audioboeken op de Kobo Clara 2E positief zijn geweest, heb ik een paar gelegenheden gehad waarbij mijn luistervoortgang niet lijkt te synchroniseren. Ik zal terugkeren om naar mijn audioboek te luisteren, wetende dat ik bijvoorbeeld vijf minuten in hoofdstuk 12 zou moeten zijn – maar Kobo zal vanaf het begin van het hoofdstuk beginnen te spelen … of erger nog: het begin van het boek.

Hoewel ik hoop dat dit een eenvoudige storing is die in een toekomstige software-update zal worden opgelost, is het vermeldenswaard omdat het geen positieve luisterervaring is.

Review van Kobo Libra 2

Kobo Libra 2 in wit
Kobo Libra 2 / Foto door Branden Harvey for Good Good

Hier is hoe Kobo de Kobo Weegschaal 2 beschrijft:

De volgende generatie Kobo Weegschaal 2 is de belichaming van je leesstijl. Met meer opslagruimte, een sneller E Ink-scherm en draadloze Bluetooth-technologie®, zodat u naar Kobo-audioboeken* kunt luisteren, is Kobo Libra 2 een integraal onderdeel van uw rijke leesleven. Kobo Libra 2 zit boordevol functies en persoonlijkheid – en 32 GB opslagruimte voor al je eBooks – en is gemaakt om meer te doen. Een ergonomisch ontwerp houdt je leesleven bij de hand – en knoppen voor het omslaan van pagina’s houden het verhaal gaande terwijl je van je koffie nipt, je kenmerkende pastasaus roert of je pasgeboren baby verzorgt – zodat je steeds verder kunt lezen, wat er ook gebeurt. Personaliseer je Kobo Libra 2 door te kiezen tussen zwart en wit en opvallende SleepCover kleuren. We hebben Kobo Libra 2 gemaakt met je passie voor lezen en je leven in gedachten. Je eReader, jouw verhaal.

Technische specificaties:

 • 7″ HD E Inkt Carta 1200 touchscreen
 • 300 PPI, 1448 x 1072 resolutie met donkere modus
 • 32 GB opslag
 • 1 GHz CPU
 • Batterij geeft u over het algemeen weken van levensduur van de batterij
 • Laadt op met USB-C
 • 12 verschillende lettertypen en meer dan 50 lettertypestijlen
 • Verkrijgbaar in witte of zwarte kleuren

Kobo e-reader met energiebesparende instellingen
Ik heb ontdekt dat beide kobo e-readers die ik heb geprobeerd een ongelooflijke levensduur van de batterij hebben gehad. Ik vind het geweldig dat ze energiebesparende instellingen hebben die je kunt wijzigen om de levensduur van de batterij verder te optimaliseren / Foto door Branden Harvey for Good Good Good

Onze gedachten:

Pros

Het scherm kan draaien
De Libra 2, gedraaid
Foto door Branden Harvey for Good Good Good

Kobo omschrijft de vorm van de Libra 2 als “ergonomisch” en ik denk dat dat een goede manier is om ernaar te kijken. Soms is het gewoon comfortabeler om te lezen in de ‘landschapsmodus’.

Bovendien is het scherm een volledige 7 inch (vergeleken met 6 inch op de Clara 2E) en het voelt gewoon fijn om meer tekst op elke pagina te hebben.

De knoppen zijn eigenlijk erg handig

Hoewel de Libra 2 een aanraakscherm heeft, vond ik het eigenlijk erg handig om pagina’s te kunnen omdraaien door op de knoppen voor het omslaan van de pagina te drukken – vooral als je ’s nachts in bed ligt.

Tonnen opslag

De Libra 2 heeft 32GB aan opslagruimte (vergeleken met de 16GB van de Clara 2E). De opslaggrootte maakt niet echt uit of je alleen e-boeken leest, maar als je ooit PDF’s (met afbeeldingen) of vooral audioboeken gebruikt , is dit echt belangrijk.

Het is waterdicht

Dezelfde opmerking als hierboven – het is erg leuk om te weten dat de Libra 2 waterdicht is.

Ondersteunt audioboeken

Dezelfde opmerking als hierboven – ik vind het geweldig om naar audioboeken te kunnen luisteren op de Libra 2.

Tegens

Te groot voor zakken

Dit is natuurlijk de andere kant van de medaille als het gaat om schermgrootte. Ik lees graag thuis met dit apparaat, maar ik merkte dat ik het naar minder plaatsen bracht omdat het gewoon een beetje omvangrijker is.

Ik weet dat dit waarschijnlijk niet wordt aanbevolen, maar jarenlang heb ik mijn e-reader in de achterzak van mijn jeans gegooid toen ik naar een coffeeshop rende of in de bus pendelde. De Kobo Libra 2 is daar helaas te groot voor. Geen enorme deal, maar het vermelden waard.

Bluetooth-bereik is niet zo lang als ik zou willen

Dezelfde opmerking als hierboven – het lijkt erop dat beide Kobo-apparaten ongeveer hetzelfde bluetooth-bereik hebben.

Ik heb een paar frustrerende audioboekervaringen gehad

Dezelfde opmerking als hierboven – het lijkt erop dat beide Kobo-apparaten een vergelijkbaar probleem hebben, wat misschien goed nieuws is omdat het kan worden opgelost met een toekomstige software-update.

Conclusie: Kobo Libra 2 vs. Kobo Clara 2E

Kobo Libra 2 (links) en Kobo Clara 2E (rechts)
Kobo Libra 2 (links) en Kobo Clara 2E (rechts)

Uiteindelijk denk ik niet dat je met een Kobo e-reader fout kunt gaan. Na wekenlang uitgebreid te hebben gelezen op verschillende van deze apparaten, voel ik me erg goed om Kobo aan te bevelen als een platform voor vrienden (en nu: jij).

De software is eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken, toegang tot boeken uit de ebook store en mijn bibliotheek is supereenvoudig en de aanpasbaarheid van lettertypen, helderheid en lichttemperatuur zorgen ervoor dat lezen goed aanvoelt.

Als u al een e-readergebruiker bent en u bent klaar voor een nieuw apparaat, is Kobo de juiste keuze. Hetzelfde geldt voor nieuwe mensen die op het punt staan hun eerste e-reader te kopen.

Voor de vraag welke e-reader je moet gebruiken, is dit waar het lastiger wordt. Beide apparaten die ik heb beoordeeld, zijn fantastisch – en uiteindelijk lijken ze echt op elkaar.

Ik zou de verschillen echt als volgt kunnen samenvatten: De Kobo Libra 2 heeft een groot draaibaar scherm en knoppen; de Kobo Clara 2E heeft een standaard schermformaat, de helft van de opslagruimte en is gemaakt van gerecycled plastic. De Kobo Libra 2 is ongeveer $ 30 duurder.

Uiteindelijk, tenzij je actief op zoek bent naar een groter scherm, zou ik kiezen voor de Kobo Clara 2e. Het heeft allemaal dezelfde software, waterdichtheid en levensduur van de batterij , maar u bespaart geld en kunt zich beter voelen over de milieu-impact van het apparaat. Mogelijk moet u van tijd tot tijd audioboeken of grote bestanden van uw apparaat verwijderen om ruimte te maken voor nieuwe downloads, maar dat is geen groot probleem.

Ik zal ook opmerken dat Kobo twee andere tabletten aanbiedt die ik niet heb beoordeeld voor dit artikel: Kobo Sage en Kobo Elipsa. Deze apparaten zijn duurder, maar bieden de mogelijkheid om een stylus te gebruiken om op het scherm te schrijven en e-boeken te markeren. Ze hebben ook allebei ondersteuning voor Dropbox, wat handig is als je eenvoudig documenten heen en weer wilt overbrengen tussen je computer, telefoon en e-reader. Ze zouden goed passen als je meer wilt doen dan alleen e-boeken en audioboeken lezen.

Ongeacht wat je kiest, je kunt je goed voelen over het lezen over het ecosysteem van Kobo.

Een paar andere opmerkelijke vermeldingen:

 • Ik raad zeker aan om Kobo’s Certified Refurbished-winkel te bekijken. U kunt eerder gebruikte (maar volledig gerenoveerde) apparaten kopen , waardoor u geld bespaart en een rol speelt bij het creëren van een circulaire economie.
 • Als je een Kobo Clara 2E ophaalt, heb ikraad ook aan om een SleepCover op te halen. Ze zijn er in schattige kleuren, veranderen in een kleine leesstandaard en zijn gemaakt van 97% gerecycled plastic.