Haïti werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter – hier is hoe te helpen

Search

Op zaterdag 14 augustus trof een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter het westelijke deel van Haïti. Op het moment van publicatie is het dodental meer dan 1.400, met nog eens 6.000 gewonden. De ziekenhuizen van Haïti zijn overweldigd en patiënten werden gefotografeerd terwijl ze buiten werden behandeld vanwege de beperkte medische capaciteit.

De aardbeving deed denken aan de aardbeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter die in januari 2010 toesloeg, waarbij naar schatting 250.000 mensen om het leven kwamen en nog eens 300.000 gewond raakten, volgens World Vision.

Het land bevindt zich ook midden in politieke onrust na de moord op oud-president Jovenel Moïse op 7 juli.

Om de situatie en eventuele hulpinspanningen verder te compliceren, bevindt Haïti zich midden in het orkaanseizoen en tropische storm Grace werd voorspeld om het land dagen na de aardbeving te treffen. De storm bracht ongeveer 10 centimeter regen, wat de hulpinspanningen vertraagde, maar niet zo verwoestend was als het had kunnen zijn.

Tussen politieke onrust, de bijna constante dreigende dreiging van orkanen en tropische stormen (Haïti bevindt zich regelmatig op het pad van de stormen die zich in de Atlantische Oceaan ontwikkelen), en het nog steeds voortdurende herstel en wederopbouw na de aardbeving van 2010 maakt dit laatste liefdesverdriet nog verwoestender.

Naarmate eerstehulpverleners en medische teams hun zoekinspanningen door het puin voortzetten, zullen nieuwe behoeften ontstaan: behandeling voor gewonden, toegang tot voedsel en onderdak, wederopbouw van infrastructuur en meer.

Hier zijn enkele mensen en organisaties die in Haïti werken, en hoe u ook kunt helpen:

Ondersteuning van Haïtiaanse hulpverleners in Haïti na de aardbeving
De Kustwacht van de Verenigde Staten blijft Haïtiaanse eerstehulpverleners ondersteunen met vluchten naar gewonde Haïtianen uit getroffen gebieden naar Port-au-Prince, waar ze een hoger niveau van medische zorg kunnen krijgen. / Foto via Samantha Power &USAID

Waar komen mensen al opdagen om te helpen in Haïti?

Fred Rogers zei ooit:

Toen ik een jongen was en ik enge dingen in het nieuws zag, zei mijn moeder tegen me: “Zoek de helpers. Je zult altijd mensen vinden die helpen.”

Bij Good Good Good is dat wat we doen.
We zoeken de helpers. En we vinden ze altijd.

Op dit moment besteden degenen op de grond in Haïti het grootste deel van hun tijd en aandacht aan het reageren op deze tragedie – dus besteden ze minder tijd aan het delen van het goede dat ze doen en zien.

In de komende dagen verwachten we nog veel meer verhalen te zien van helpers die uit Haïti komen via lokale journalisten, sociale media en contacten ter plaatse – en wanneer we dat doen, zullen we dit verhaal bijwerken.

Maar tot die tijd zijn hier de helpers die we al hebben gevonden:

  1. World Central Keuken en chef-kok Jose Andres hebben een team van chef-koks georganiseerd om voedsel uit te delen aan mensen in nood, winkelen op lokale markten om Haïtiaanse boeren en verkopers waar mogelijk te ondersteunen.

Tweet: Nate Mook @natemook Jinimy studeerde in augustus 2020 af aan de culinaire school van @WCKitchen Haïti en sprongen er weer in om te helpen koken voor onze aardbevingsrespons! Op het menu vandaag? Kip &groente stoofpot geserveerd over Haïtiaanse rijst met bonen. Deze maaltijden gaan nu naar ziekenhuispersoneel en patiënten in Jeremie.

  1. Partners in Health is een wereldwijde organisatie die rechtvaardige gezondheidszorg biedt aan mensen over de hele wereld die het het meest nodig hebben, en ze werken momenteel in Haïti om onmiddellijke medische benodigdheden en zorg te bieden.
  1. Reddingsteams en artsen kwamen onmiddellijk in actie om mensen uit neergehaalde gebouwen te redden en medische hulp te krijgen – inclusief moeilijk bereikbare gebieden.
  1. Mercy Korps vertelde Good Good Good dat ze ter plaatse zijn in Haïti (en in Afghanistan) om hygiënevoorzieningen te bieden aan gezinnen die ontheemd zijn door de schade door de aardbeving. Ze gebruikten ook sms-berichten om Haïtianen op de hoogte te houden van Tropical Depression Grace en de nodige voorbereidingen om te nemen.
  1. De Amerikaanse kustwacht, Usaiden andere reddingsorganisaties werken samen met lokale eerstehulpverleners om luchtbruggen te krijgen en onmiddellijk medische hulp te krijgen voor mensen die gewond zijn geraakt bij de aardbeving.
  1. Naomi Osaka zegde prijzengeld toe ze wint in haar toernooi deze week van Haïti hulpacties.

Tweet: NaomiOsaka大坂なおみ @naomiosaka Doet echt pijn om alle verwoesting te zien die gaande is in Haïti, en ik heb het gevoel dat we echt geen pauze kunnen nemen. Ik sta op het punt om deze week een toernooi te spelen en ik zal al het prijzengeld geven aan hulpinspanningen voor Haïti. Ik weten dat het bloed van onze voorouders sterk is, we zullen blijven stijgen 🇭🇹❤️🙏🏾

  1. Catalina Lubin, een contentmaker en Haïtiaanse beautyblogger, deelde dat haar tante kookt rijst om mensen in de straten van Haïti te voeden. Ze zei: “Zelfs als ze alles kwijt is, blijft ze sterk.” Chef José Andrés, van World Central Kitchen, zag de tweet en bood steun aan haar inspanningen.

Tweet: Vlag van HaïtiSTYLEOFCATALINAFlag van Haïti @StyleofCat · Update 18 augustus 2021: Mijn tante kookte rijst om de mensen in de straten van Haïti te voeden.  Dit maakt me erg emotioneel... wauw. Zelfs als ze alles kwijt is, blijft ze sterk Smekend gezichtGevouwen hartGevouwen handenteken - Antwoord: José Andrés @chefjoseandres Reageren op @StyleofCat Vertel me waar het is en we kunnen haar misschien helpen!  @WCKitchen #ChefsForHaiti @natemook @cheftkilcoyne @SamBloch1

Hoe kan ik Haïti helpen?

Om ervoor te zorgen dat uw financiële steun het meeste goed doet – in plaats van te doneren aan grote organisaties (zoals het Rode Kruis, dat hulpfondsen verkeerd heeft behandeld), raden we aan deze organisaties te ondersteunen:

Om een lokale organisatie te steunen die armoede aanpakt en vrouwen in Haïti mondiger maakt, doneer aan Fonkoze.

Fonkoze werkt aan het doorbreken van de cyclus van armoede in Haïti door Haïtianen, voornamelijk vrouwen, te voorzien van financiële en ontwikkelingsdiensten om hun gezinnen uit de armoede te halen. Uw steun helpt hen gezinnen in het hele land te voorzien van levensveranderende hulpmiddelen, middelen en training die nodig zijn om de cyclus van armoede te doorbreken – en zich voor te bereiden op onvoorziene uitdagingen zoals pandemieën, natuurrampen en meer.

Doe hier een donatie om Fonkoze te steunen

Om een organisatie te steunen die de kinderen van Haïti helpt, doneer aan Hoop voor Haïti.

Hope for Haiti werkt al meer dan 30 jaar in Haïti en heeft als missie om de kwaliteit van leven voor Haïtiaanse mensen, met name kinderen, te verbeteren. Door hun werk implementeren ze een geïntegreerd ontwikkelingsmodel waarvan is bewezen dat het armoede vermindert door samen te werken met gemeenschapsleiders in landelijke gebieden in vijf belangrijke programmagebieden: onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur, toegang tot schoon water en economische kansen.

Doneer om de hulp bij aardbevingen en de lopende inspanningen in Haïti te ondersteunen.

Om Haïtianen van voedsel te voorzien, doe een donatie aan World Central Keuken.

Naast het verstrekken van voedsel aan mensen in nood in de nasleep van natuurrampen, waar en wanneer ze ook over de hele wereld toeslaan, waaronder nu in Haïti, startte World Central Kitchen in 2015 een professioneel trainingsprogramma voor culinaire kunsten in Haïti. Het programma biedt een 5 maanden durend curriculum dat jonge, aspirant-koks voorbereidt op hun eerste baan in de commerciële keukens van lokale restaurants, hotels, cateraars en andere instellingen zoals scholen of ziekenhuizen. 100% van de afgestudeerden van het programma in Haïti hebben stageplaatsen ontvangen en 60% heeft daarna een arbeidsbemiddeling ontvangen.

Naast het voldoen aan de onmiddellijke behoeften in Haïti, zal een donatie aan World Central Kitchen helpen bij het opleiden van de aspirant-culinaire werkers van Haïti. Doe hier een eenmalige of terugkerende donatie.

Om te voldoen aan basisbehoeften zoals water, onderdak en medische hulp, doe een donatie aan MercyCorps.

Over de hele wereld werkt Mercy Corps samen met gemeenschappen om gezinnen te helpen die getroffen zijn door rampen, conflicten en klimaatverandering. Alleen al in Haïti heeft Mercy Corps 70 toegewijde teamleden die klaar staan om te werken wanneer een ramp toeslaat – en hun teams zijn nu geactiveerd.

Doneer aan hun Humanitarian Response Fund om te voldoen aan de onmiddellijke behoeften van degenen die worden geconfronteerd met crises zoals de aardbeving, en bouw aan een toekomst waarin iedereen kan gedijen.

U kunt de mensen van Haïti helpen door uw stem en uw platform te gebruiken.

Ten slotte kun je goed doen door te praten over wat er in Haïti gebeurt:

Neem contact op met uw gekozen functionarissen om hen te laten weten dat het belangrijk voor u is om op dit moment hulp te bieden aan Haïti.

Je kunt dit verhaal ook delen op sociale media om meer mensen te helpen leren over wat er in Haïti gebeurt en actie te ondernemen ter ondersteuning van het Haïtiaanse volk.

Door samen te werken om te doen wat we kunnen en te geven wat we hebben, kunnen we een heel groot verschil maken.