11 manieren om immigrantenfamilies te helpen aan de grens tussen de VS en Mexico

Kort voor 18.00 uur op maandag 27 juni reageerden de autoriteiten van San Antonio op een oproep van een werknemer die meldde dat hij een noodkreet hoorde die uit een tractor-trailer op een binnenweg van de stad kwam.

De autoriteiten ter plaatse troffen zesenveertig mensen dood aan in een verlaten trekker-oplegger. Volgens rechter Nelson Wolff van Bexar County stierven er later nog vier nadat ze naar nabijgelegen ziekenhuizen waren gebracht.

Onder de doden waren 39 mannen en 11 vrouwen – naar verluidt migranten.

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard bevestigd op Twitter dat degenen die onder de doden werden geïdentificeerd uit Mexico, Guatemala en Honduras kwamen.

Mexicaanse functionarissen konden de nationaliteit van de andere 19 migranten die levend werden gevonden niet bevestigen – van wie velen worden behandeld voor hitteberoerte en uitputting – waaronder vier minderjarigen.

Brandweercommandant Charles Hood vertelde de Associated Press dat degenen die naar het ziekenhuis werden gebracht warm aanvoelden en uitgedroogd waren.

Met temperaturen tot 103 graden en zonder water of airconditioning – waar lokale en Amerikaanse autoriteiten geen tekenen van konden vinden – werden degenen in de trailer blootgesteld aan onpeilbare hitteomstandigheden.

Tragisch genoeg is dit niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. In 2017 werden negen migranten dood aangetroffen in een vrachtwagen die geparkeerd stond bij een Walmart in San Antonio, en in 2003 werden 19 migranten gevonden in een snikhete vrachtwagen ten zuidoosten van de stad.

Migranten – en immigranten – worden echter aan veel meer dan hittegerelateerde problemen onderworpen.

Of ze nu op de vlucht zijn voor armoede, geweld of vervolging, ze hebben vaak weinig tot geen andere keuze dan hun huizen te verlaten – sommigen verlaten zelfs voorouderlijke landen – op zoek naar veiligheid en kansen op werk.

Sommigen storten hun hele spaargeld en riskeren hun leven voor de kans om zichzelf en hun families een toekomst te bieden.

Het is vermeldenswaard dat hoewel veel van de aandacht rond onrecht bij migranten in de afgelopen jaren is gericht op kinderen en gezinnen, iedereen het verdient om hun fundamentele menselijke waardigheid te behouden en het recht op veiligheid.

Van het veiligstellen van veilig werk en huisvesting tot toegang tot gezondheidszorg, migranten blijven achter op onbekend terrein met beperkte tot geen middelen.

Veel van deze problemen en onrechtvaardigheden zijn het gevolg van een verouderd en vaak onmenselijk immigratiebeleid in de Verenigde Staten en systemische wortelproblemen in Midden-Amerika.

Gelukkig is verandering mogelijk. Organisaties en belangenbehartigers aan de grens hebben ijverig hulp geboden en gewerkt aan onmiddellijke oplossingen.

We hebben een reeks actiestappen verzameld die ieder van ons kan nemen om migrantengezinnen aan de grens tussen de VS en Mexico te ondersteunen.

Hoe maak je een verschil voor gezinnen, kinderen en alle migranten aan de grens tussen de VS en Mexico:

Meer informatie

Bekijk een documentaire over de huidige immigratiecrisis tussen Texas en Mexico

Leer meer over de verraderlijke passage die veel migranten maken door Brooks County, Texas – ongeveer 70 mijl ten noorden van de grens.

“Missing in Brooks County”, een documentaire geregisseerd door Jeff Bemiss en Lisa Molomot, schetst een portret van hoe duizenden sterven aan uitdroging en dodelijke blootstelling aan hitte, allemaal om de interne controlepost van de Border Patrol in de buurt van Falfurrias, Texas, te vermijden.

“Missing in Brooks County” is te huur.

Luister naar deze Pulitzer-winnende podcastaflevering

This American Life won de allereerste Pulitzer Prize ooit gegeven aan audiojournalistiek, voor zijn “onthullende, intieme journalistiek die de persoonlijke impact van het ‘Remain in Mexico’-beleid van de Trump-regering belicht.”

De winnende aflevering, “The Out Crowd”, die afgelopen november werd uitgebracht, nam luisteraars mee in het leven van individuen aan beide zijden van het Remain in Mexico-beleid.

Lees een korte geschiedenis van immigratie aan de grens tussen Texas en Mexico

Effectieve, oplossingsgerichte actie begint met het begrijpen van de oorsprong van een probleem. En hoewel velen van ons een geschiedenisles misschien verachten, is het moeilijk om echt tot de kern van een probleem te komen zonder wat huiswerk te maken.

Time’s artikel “De situatie aan de grens tussen de VS en Mexico kan niet worden ‘opgelost’ zonder de oorsprong ervan te erkennen” is een goed startpunt.

Lees meer over vreemdelingenrecht

Als u geïnteresseerd bent in het ondersteunen van migranten en immigranten zonder papieren in uw gemeenschap, is het Immigrant Legal Resource Center (ILRC) een geweldige bron die een breed scala aan hulpmiddelen biedt van ervaren advocaten.

Hun Community Resources-pagina biedt gratis gidsen voor immigratieparaatheid, juridische dienstverlening providers in uw omgeving, en “ken uw rechten” kaarten – uitgerust om te pleiten voor migranten en immigranten.

Lees “The Devil’s Highway: A True Story” door Luis Alberto Urrea

Als Texaanse Latina die opgroeide aan de grens, kende ik de obstakels en gevaren die gepaard gaan met het oversteken van de grens. Ik hoorde veel van die verhalen uit de eerste hand.

Het was echter pas toen ik “The Devil’s Highway: A True Story” van Luis Alberto Urrea las, dat ik een dieper begrip en hernieuwd gevoel van respect en belangenbehartiging voelde voor degenen die zijn omgekomen en hun leven hebben geriskeerd voor de hoop op veiligheid en zekerheid.

Dit gruwelijke waargebeurde verhaal deelt de reis die een groep maakte door een van de dodelijkste regio’s op het continent: een plaats genaamd de Devil’s Highway. Urrea neemt zijn lezers mee naar de kleine stadjes en onverharde steden ten zuiden van de grens. Het is een triest maar nauwkeurig beeld van de reis die veel migranten maken om de grens over te steken, en ik raad ten zeerste aan om dit toe te voegen als een hulpmiddel om dieper inzicht in het probleem te krijgen.

Schenken

Doneer aan RAICES

RAICES is een in Texas gevestigde non-profitorganisatie die gratis en goedkope juridische diensten biedt aan achtergestelde immigrantenkinderen, gezinnen en vluchtelingen.

De organisatie beschrijft het huidige immigratie- en grensbeleid van de Verenigde Staten als “opzettelijk ontmenselijkend”, vecht om individuen vrij te laten uit ICE-detentiecentra, juridische diensten te verlenen aan gedetineerde kinderen aan de grens en personeel, vrijwilligers en pro-deo advocaten te organiseren om immigrantenfamilies in het Amerikaanse rechtssysteem te ondersteunen.

Uw donatie aan RAICES stelt hun team in staat om te blijven vechten voor immigratierechten en de waardigheid van asielzoekers, immigranten en vluchtelingen te verdedigen.

Doneer aan Sueños Sin Fronteras

Sueños Sin Fronteras is een latinx- en mensen van kleur geleide wederzijdse hulp collectief dat werkt op het snijvlak van reproductieve rechtvaardigheid en immigrantenrechtvaardigheid.

Ze streven ernaar om gelijke toegang tot gezondheidszorg te bieden aan immigranten en gemeenschappen zonder papieren in San Antonio, Texas.

Donaties kunnen worden verzonden naar Sueños Sin Fronteras via Venmo, Cash App of PayPal. Fondsen gaan rechtstreeks naar hun programma’s die toegang tot transport, gemeenschapszorg, reproductieve gezondheidsdiensten en educatieve workshops omvatten.

Doneer aan Corazón San Antonio

De Corazon Migrant Shelter is een overlevingsmechanisme geworden in tijden van crisis of voortdurende ontheemding voor asielzoekers die door San Antonio reizen.

Corazón San Antonio heeft als doel om gratis hulp te bieden aan migrerende bevolkingsgroepen en toegang tot medelevende zorg en ondersteuning. U kunt doneren aan de lokale inspanningen van Corazón San Antonio om migranten veilige opvang, vervoer en maaltijden te bieden.

Doneer om de problemen in Midden-Amerika op te lossen

Hoewel het belangrijk is om immigranten te ondersteunen zodra ze de VS bereiken, is het net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen zichzelf minder in een gevaarlijke situatie hoeven te plaatsen op zoek naar een veiligere, veiligere plek om te wonen en te werken.

Doneer aan de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties om hun werk te ondersteunen bij het oplossen van de onderliggende oorzaken in Midden-Amerika die ervoor zorgen dat mensen hun thuisland ontvluchten.

Onderneem actie

Bel uw gekozen functionarissen

Het is in feite tientallen jaren geleden dat het Congres enige vorm van zinvolle immigratiewetten heeft aangenomen. Sinds 1986 is er veel veranderd, maar het Congres heeft voortdurend gefaald om op te treden.

De op geloof gebaseerde organisatie voor immigrantenrechten, We Welcome, heeft het voor u gemakkelijk gemaakt om uw wetgevers te vertellen dat ze een zinvolle, tweeledige immigratiehervorming moeten ondersteunen.

Ze raden aan contact op te nemen met uw gekozen functionarissen (per telefoon of e-mail) met een bericht als dit:

Dierbaar [Representative/Senator Name],

Als kiezer dring ik er bij u op aan om de bijdragen van immigranten die een integraal onderdeel zijn van onze gemeenschappen permanent te consolideren en zinvolle, tweeledige immigratiehervormingen door te voeren. Ik ben diep verontrust door veel van de retoriek van wetgevers in de afgelopen weken, die migranten ontmenselijkt en asielbescherming aan de zuidelijke Amerikaanse grens probeert te blokkeren. Ik dring er bij u op aan om aan de andere kant van het gangpad te werken om oplossingen te vinden die de menselijke waardigheid hooghouden en de belangen van het Amerikaanse volk ondersteunen.

Ongeveer 78% van de landarbeiders, die onze voedselvoorziening hebben onderhouden en ervoor hebben gezorgd dat Amerikanen voedsel op hun tafel hebben tijdens de COVID-19-pandemie, zijn buiten de Verenigde Staten geboren. Dit omvat de ongedocumenteerde, tijdelijke gastarbeiders, groene kaarthouders en genaturaliseerde burgers.

Ongeveer 130.000 houders van een tijdelijke beschermde status (TPS) zijn curreBijna 30.000 DACA-ontvangers werken in de gezondheidszorg in de VS, maar beide groepen worden geconfronteerd met onzekerheid over hun toekomst in de Verenigde Staten.

Ik dring er bij u op aan om wetgeving te ondersteunen die Dreamers en TPS-houders bescherming zou bieden tegen deportatie en een mogelijkheid om een permanente wettelijke status te verkrijgen, en elke wetgeving die ons huidige visumprogramma voor landarbeiders zou hervormen en moderniseren, ervoor zou zorgen dat werknemers bevoegd zijn, extra bescherming van werknemers bieden en een pad naar burgerschap creëren voor huidige onbevoegde landarbeiders.

Verder vraag ik u om niet mee te werken aan de inspanningen om het gebruik van titel 42 als immigratieafschrikmiddel af te dwingen, maar in plaats daarvan te werken aan het creëren van permanente, tweeledige oplossingen die een ordelijk grensbeheer vergemakkelijken en tegelijkertijd het wettelijke recht om asiel aan te vragen beschermen.

Meer dan ooit dring ik er bij u op aan om langverwachte actie te ondernemen om deze noodzakelijke immigratiehervormingen door te voeren.

[Your name here]

Voer gewoon uw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres in op het formulier van We Welcome en stuur binnen enkele seconden een bericht naar uw gekozen functionarissen.

Vrijwilliger aan de grens

Als je in een grensstaat woont, kun je je tijd en energie gebruiken om persoonlijk een positieve impact te maken.

Historisch gezien hebben we vrijwilligerswerk aanbevolen met vrijwilligerswerk bij katholieke liefdadigheidsinstellingen om te zorgen voor niet-begeleide minderjarigen in San Antonio.

Helaas (of eigenlijk gelukkig) hebben ze overweldigende steun en interesse gekregen van vrijwilligers – en hebben ze momenteel niet meer vrijwilligers nodig.

We zullen deze gids bijwerken wanneer de mogelijkheid om IRL aan te bieden in de toekomst beschikbaar komt.