Gwen Stefani’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Geboren in Fullerton en opgegroeid in Anaheim, Californië, is de geboortedatum van zangeres en songwriter Gwen Renée Stefani op 3 oktober 1969. Gwen is vooral bekend als een van de oprichters, leadzangeres en belangrijkste songwriter van rockband No Doubt. Hoewel Gwen oorspronkelijk in 1986 lid werd van de band (oorspronkelijk opgericht door haar broer Eric) als back-up vocals, werd ze al snel leadzangeres en het bekendste lid. No Doubt is vooral bekend om hun ska (een voorloperstijl van rocksteady en reggae) en alternatieve rockmuziekstijl. Het eerste, titelloze album van de band werd uitgebracht in 1992, maar werd als een mislukking beschouwd omdat er ongeveer 30.000 exemplaren van werden verkocht.

De volgende twee albums van de band, beide uitgebracht in 1995, De Beacon Street Collectie (die onafhankelijk door de band werd geproduceerd) en Tragisch Koninkrijk, begon langzaam steeds meer mainstream aandacht te brengen voor de band. Op het derde album, dankzij de singles “Don’t Speak” en “Just a Girl”, had No Doubt kritisch en commercieel succes behaald, met nummers die de toplijsten over de hele wereld bereikten. De plaat verdiende de band Grammy-nominaties voor Best New Artist en Best Rock Album en wordt beschouwd als een van de grootste rockalbums aller tijden.

No Doubt’s vierde studioalbum, Terug naar Saturnus, werd uitgebracht in 2000 en duwde de band verder in roem. Het jaar daarop ging de band in première met hun volgende album, Rots stabiel, die ook positieve recensies en Grammy-nominaties ontving. Gedurende deze tijd werkte Gwen ook samen aan singles met andere artiesten zoals Moby en rapper Eve. Het album werd opgevolgd door een greatest hits-collectie, waaronder covers van het populaire nummer “It’s My Life”, de bekendste vertolking tot nu toe. Het nummer leverde haar ook een van de vele Grammy Award-nominaties op tijdens haar muzikale carrière. In 2003 begon Stefani te werken aan haar soloproject, wat resulteerde in haar eerste studioalbum. Liefde. Engel. Muziek. Baby., die dook in de popmuziek, een verandering van het gebruikelijke geluid van de band. Het album was een groot succes, met singles “What Are You Waiting For?”, “Rich Girl” en “Hollaback Girl” die de top van de hitlijsten bereikten.

Gwen’s tweede studioalbum werd uitgebracht in 2006 onder de naam De Zoete Ontsnapping, dit keer met een meer elektronisch en dance muziekgeluid, en het volgende jaar ging op een wereldwijde tour om het album te promoten. Na een lange onderbreking debuteerde No Doubt zijn zesde en laatste studioalbum, Duwen en duwen, in 2012 en herenigd voor een laatste tournee. Daarna ging de band voor onbepaalde tijd in een pauze. Gwen bleef haar solocarrière voortzetten en bracht nog twee albums uit, Dit is hoe de waarheid voelt (2016) en Je laat het voelen als Kerstmis (2017.)

Vanaf juni 2018 nam Stefani een concertresidentie in Las Vegas aan, die in 2021 werd afgesloten. In 2019 werd ze gecast als coach in het zangwedstrijdprogramma. De Stem tijdens het 17e seizoen en keerde later ook terug voor het 19e seizoen. In 2020 kondigde ze aan dat ze aan haar vijfde studioalbum werkte en bracht ze in de maanden na de aankondiging twee singles uit.