In 2015 daalde het aantal terroristische aanslagen ten opzichte van het voorgaande jaar, en ook het aantal levens dat door terroristische acties werd genomen. Het is de eerste keer sinds 2012 dat terrorisme is gedaald, dus dit is een grote positieve stap voorwaarts.

Er waren ongeveer 15.000 terroristische aanslagen in 2015, dat zijn er ongeveer 2.000 minder dan in 2014. In 2014 kwamen 43.000 mensen om het leven door terroristische acties, tegenover 38.000 in 2015.

Terrorisme in het Westen was in 2015 zelfs iets gestegen, maar aangezien de overgrote meerderheid van de terroristische aanslagen plaatsvindt in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, die de steilste daling zagen, is het wereldwijde aantal nog steeds gedaald.

Wereldwijd terrorisme is gedaald
Illustratie door Judson Collier voor de Goodnewspaper

Waarom nam het terrorisme een duik? Niemand weet het helemaal zeker. Het kan zijn dat we eindelijk een aantal positieve resultaten zien van jarenlange diplomatie, het product van antiterrorisme veiligheidsmaatregelen wereldwijd, of gewoon wat geluk. Het zou zelfs het naeffect kunnen zijn van mensen die zich verenigen in het aangezicht van terrorisme van Orlando tot Oslo, en een verenigd front tonen tegenover radicale extremisten.

Hoogstwaarschijnlijk is het een combinatie van al die factoren en nog veel meer.

Wat de reden ook is, het maakt het belangrijker dan ooit voor mensen die over terrorisme praten om slim te zijn en angstzaaierij te vermijden.

Analyse van terrorismegegevens in 2016 was niet beschikbaar vanaf publicatie, maar ongeacht wat het onthult, onthullen de meest recente gegevens een belangrijke waarheid: terrorisme wordt niet steeds erger en erger. Soms vertraagt of keert het zelfs van koers. We hebben allemaal een rol te spelen om te helpen dat zo te blijven.

Een versie van dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in nummer 01 van de Goed krantenpapier in juli 2017.