Global Running Day: wanneer het is en hoe je het kunt vieren

Global Running Day: wanneer het is en hoe je het kunt vieren
Vrouwen die in een park rennen

Getty Images / Catherine Falls Commercial


 • De geschiedenis van Global Running Day
 • Hoe te vieren
 • Veelgestelde vragen

Hardlopen heeft veel voordelen, en niet alleen de endorfines. Het is gebleken dat het je humeur versterkt, de geestelijke gezondheid verbetert en je cardiovasculaire gezondheid verbetert. Je hoeft geen competitieve hardloper te zijn om deze voordelen te oogsten – zelfs een korte of snelle run in het park heeft zijn voordelen.

Om het hardlopen te vieren, trekken eens per jaar mensen van over de hele wereld hun sneakers aan en gaan ze op pad ter ere van Global Running Day. En er zijn veel manieren om de gelegenheid te markeren. Lees verder voor een dosis inspiratie.

De geschiedenis van Global Running Day

Voorheen gelanceerd als National Running Day in de Verenigde Staten in 2009, vindt Global Running Day elk jaar plaats op de eerste woensdag van juni. Tijdens het inaugurele evenement klokten meer dan 2,5 miljoen hardlopers, verspreid over 177 landen, samen een duizelingwekkende negen miljoen mijl samen af.

Het wereldwijde evenement verenigt mensen van over de hele wereld om niet alleen samen te rennen, maar ook om de geestelijke gezondheid, het welzijn en de fitnessaspecten van de sport in de schijnwerpers te zetten. Het maakt niet uit of je een beginner of een professional bent – de dag is een open feest voor iedereen.

Hoe nationale hardloopdag te vieren

Global Running Day brengt niet alleen bewustzijn van het belang van een actieve levensstijl, maar het is ook een kans om samen met familie, vrienden en leden in uw gemeenschap deel te nemen aan verschillende evenementen.

Hier zijn enkele ideeën om de viering aan het rollen te brengen.

Neem deel aan een hardloopevenement

Wat is een betere manier om de dag te eren dan door je belofte te doen op de officiële Global Running Day-website en deel te nemen aan de virtuele 5K-run van Strava? Registratie is gratis en je kunt de race binnen een week voltooien. U kunt ook bekijken welke runs er in uw regio plaatsvinden en meld u aan!

Ga hardlopen met familie of vrienden

Studies hebben aangetoond dat sporten met een trainingspartner emotionele en sociale steun biedt, waardoor zelfregulatie en zelfeffectiviteit worden verbeterd.

Dit hoeft geen groot, uitgebreid evenement te zijn – rekruteer vrienden en familie om samen te rennen in het park, langs een pad of waar dan ook dat de groep aanspreekt. Maak er een ochtend of middag van door te stoppen om foto’s te maken langs de route en geniet samen van een ontbijt of lunch na het hardlopen.

Daag jezelf uit met een nieuwe route

Als je de motivatie mist om je gebruikelijke route te nemen, verfraai het dan met een beetje verandering. Of het nu gaat om het verhogen van je kilometers, het toevoegen van wat heuvels of het nemen van nieuw terrein, er zijn veel manieren om je hardlooproutine nieuw leven in te blazen.

Stel nieuwe doelen

Als een workout funk je vooruitgang belemmert, gebruik dan Global Running Day als inspiratie om je doelen opnieuw te evalueren. Of het nu gaat om het lopen van een nieuwe afstand, het verbeteren van je sprinttempo of het opnieuw uitvinden van je huidige trainingsroutine, maak dit de dag om je opnieuw te concentreren.

Een manier om uw training opnieuw te definiëren, is door SMART-doelen te stellen – specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden – wat een nuttig hulpmiddel is dat fitnessprofessionals met klanten gebruiken om uw motivatie opnieuw te richten.

Vrijwilliger voor een race

Als hardlopen niet je sterkste kant is, kun je de gelegenheid nog steeds markeren door vrijwilligerswerk te doen bij een race. Er zijn tal van rollen voor het grijpen, waaronder tascontroles, het uitdelen van drankjes bij een hydratatiestation of het beantwoorden van vragen voor deelnemers op de dag.

Als extra voordeel heeft onderzoek aangetoond dat regelmatig vrijwilligerswerk je mentale welzijn kan verbeteren.

Een woord van bodymindspirit Fit

Hardlopen is gunstig voor zowel lichaam als geest en is een actieve manier om je dagelijkse gezondheid en mentaal welzijn te verbeteren. Zelfs een korte run in je week is genoeg om deze positieve effecten te zien. Als je nieuw bent in de sport, zorg er dan voor dat je een goed paar hardloopschoenen koopt en ontspan jezelf langzaam om te voorkomen dat je spieren belast of jezelf verwondt.

Als u een chronische ziekte heeft, zoals artritis of kniepijn, neem dan contact op met een zorgverlener voordat u met nieuwe routines begint. U kunt ook overwegen om een hardloopcoach in te huren om een geschikt programma op te zetten om u op weg te helpen.

Veelgestelde vragen


 • Wanneer is Global Running Day?

  Global Running Day vindt elk jaar plaats op de eerste woensdag van juni en wordt gevierd door mensen van over de hele wereld die deelnemen aan evenementen en zelf-ofgeorganiseerde activiteiten.


 • Wat is de Nationale Maand van de Loopveiligheid?

  National Running Safety Month vindt elk jaar in november voorafgaand aan de winter plaats als een herinnering aan de loopveiligheid in koudere maanden. Tips voor hardlopen tijdens verkorte dagen en duiktemperaturen zijn het dragen van de juiste kleding voor warmte, reflecterende kleding en algemeen veiligheidsbewustzijn.


 • Wanneer is hardlopen uitgevonden?

  Hoewel er wordt beweerd dat hardlopen in 1748 werd uitgevonden door Thomas Running die “twee keer tegelijk probeerde te lopen”, gaat de geschiedenis veel verder terug tot het begin van de tijd. Mensen hadden het vermogen nodig om te rennen om op prooien te jagen en indien nodig te vluchten. daarom is hardlopen, in plaats van uitgevonden, een natuurlijke progressie van de menselijke soort.