Gemiddelde genezingstijden voor veel voorkomende sportblessures

Gemiddelde genezingstijden voor veel voorkomende sportblessures
man raakt gewonde knie aan in brace

PhotoAlto / Odilon Dimier / Brand X Pictures / Getty Images


Volgens onderzoek van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) komen er elk jaar gemiddeld 8,6 miljoen sport- en recreatiegerelateerde blessures voor. Mannen (61,3%) en mensen tussen de vijf en 24 jaar (64,9%) vormen meer dan de helft hiervan.

Hoewel de meeste sportblessures oppervlakkig zijn of worden veroorzaakt door laaggradige verrekkingen of verstuikingen, is niet minder dan 20% het gevolg van een botbreuk of ernstiger letsel.

Overzicht

Genezing van sportblessures kost tijd, afhankelijk van de locatie van de blessure en de omvang van de huid-, gewrichts-, pees-, spier- of botschade. Botbreuken hebben de neiging om langer te duren dan verstuikingen of verrekkingen, terwijl de volledige scheuring van pezen of spieren maanden kan duren voordat u volledig weer actief bent.

Gelukkig hebben atleten de neiging om sneller te genezen, simpelweg omdat ze in een betere fysieke conditie zijn en meer geneigd zijn om de tijd te nemen om te revalideren. Bovendien zorgt een betere cardiovasculaire gezondheid voor een sterkere bloedtoevoer, waardoor de genezing van de wond wordt versneld.

Het enige dat je mogelijk terug kan brengen, is niet de tijd nemen om te herstellen of weer te gaan sporten voordat je botten of weefsels volledig genezen zijn.

Gemiddelde genezingstijden

Als u in redelijke fysieke conditie bent en geen gelijktijdig optredende ziekte of beperking heeft, is dit wat u kunt verwachten bij het herstellen van de volgende sportblessures:

Botbreuken

In de sport treedt het hoogste aantal botbreuken op bij voetbal en andere contactsporten. De meeste zijn gecentreerd rond de onderste ledematen, maar kunnen ook betrekking hebben op de armen, ribben, nek en schouderblad.

 • Samengestelde fracturen waarbij een bot op verschillende plaatsen is gebroken, kunnen een operatie vereisen om het bot te stabiliseren en maar liefst acht maanden om te genezen.
 • Gebroken sleutelbeen (sleutelbeen) kan vijf tot 10 weken duren om volledig te genezen en vereisen de immobilisatie van de schouder en bovenarm.
 • Gebroken vingers of tenen genezen meestal binnen drie tot vijf weken.
 • Gebroken ribben hebben meestal ongeveer zes weken nodig om te genezen en vereisen pijnstillers en ademhalingsoefeningen als onderdeel van het behandelplan.
 • Nekfracturen kunnen betrekking hebben op een van de zeven nekwervels en kunnen tot zes weken duren voordat ze gezond zijn, hetzij met een nekbrace of een halo-apparaat dat in de schedel is geschroefd voor stabiliteit.
 • Eenvoudige fracturen duren over het algemeen minstens zes weken om te genezen, afhankelijk van de leeftijd en gezondheid van de persoon en het type en de locatie van de pauze.

Verstuikingen en verrekkingen

Een verstuiking is een uitrekken of scheuren van ligamenten (de taaie banden van vezelig weefsel die twee botten met elkaar verbinden bij een gewricht). Een verrekking is het overbelasten of scheuren van spieren of pezen.

Volgens het CDC-rapport zijn verstuikingen en verrekkingen goed voor 41,4% van alle sportblessures.

 • Acute nekspanning, zoals whiplash veroorzaakt door een tackle, kan een paar weken tot zes weken duren om volledig te genezen.
 • Kalverstammen geclassificeerd als graad 1 (mild) kunnen binnen twee weken genezen, terwijl een graad 3 (ernstige) stam drie maanden of meer nodig kan hebben om volledig te genezen.
 • Verstuikte enkels kunnen vaak binnen vijf dagen genezen als ze ongecompliceerd zijn. Meer ernstige verstuikingen met gescheurde of gescheurde pezen kunnen drie tot zes weken duren om te genezen.

Andere sportblessures

 • ACL-tranen, waarbij de voorste kruisband betrokken is, vereisen meestal maanden van herstel en revalidatie. Bij een operatie duurt volledig herstel zes tot 12 maanden, afhankelijk van een aantal individuele factoren (waaronder het type activiteit waarnaar u terugkeert). Zonder operatie is er geen specifieke tijdlijn voor revalidatie; het is sterk afhankelijk van de patiënt.
 • Achillespeesrupturen treden op wanneer de pees geheel of gedeeltelijk gescheurd is. Na het horen van de gevreesde “pop” van de eerste breuk, zult u waarschijnlijk worden geconfronteerd met een operatie en een hersteltijd van niet minder dan vier tot zes maanden. Het gaat om een zware blessure.
 • Snijwonden en scheuren kunnen een week tot een maand duren om te genezen, afhankelijk van de diepte en locatie van het letsel. Je hebt meer tijd nodig om te genezen als een diepe snee hechtingen vereist. Bij afwezigheid van een begeleidend letsel kunnen de meeste hechtingen worden verwijderdd binnen twee tot drie weken.
 • Milde kneuzingen (kneuzingen) worden veroorzaakt door een klap op de huid, waardoor bloedvaten breken. In de meeste gevallen zal de kneuzing vijf tot zeven dagen duren om te genezen.
 • Schouderscheidingen, indien goed behandeld, duren meestal ongeveer twee weken rust en herstel voordat u weer actief kunt worden.

Een woord van bodymindspirit

Om uw tijd aan de zijlijn te verminderen, krijgt u onmiddellijk een eerste hulpbehandeling voor elke sportblessure. Nadat de initiële ontsteking en zwelling onder controle zijn, zal uw arts een behandelplan aanbevelen dat bijna altijd fysieke revalidatie omvat (hetzij zelf uitgevoerd of onder toezicht van een fysiotherapeut).

Om opnieuw letsel te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat uw arts uw gezondheid aftekent voordat u terugkeert naar sport of inspannende fysieke activiteit.

Hoewel de meeste sportblessures oppervlakkig zijn of worden veroorzaakt door laaggradige verrekkingen of verstuikingen, is niet minder dan 20% het gevolg van een botbreuk of ernstiger letsel.

Het enige dat je mogelijk terug kan brengen, is niet de tijd nemen om te herstellen of weer te gaan sporten voordat je botten of weefsels volledig genezen zijn.

Volgens het CDC-rapport zijn verstuikingen en verrekkingen goed voor 41,4% van alle sportblessures.