Feta Kaas Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Feta Kaas Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Feta kaas voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Feta Nutrition Feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Fetakaas is een Griekse kaas die vaak wordt gemaakt van schapenmelk, maar het kan ook gedeeltelijk met geitenmelk worden gemaakt. Het is de bekendste van alle Griekse kazen.

De naam feta, die letterlijk “plak” betekent, is vermoedelijk ontstaan in de 17e eeuw in Griekenland. Historici geloven dat de kaas deze naam kreeg vanwege de praktijk van het snijden van de kaas en het plaatsen in vaten – een traditie die vandaag de dag nog steeds wordt beoefend.

In de 20e eeuw, toen Grieken begonnen te emigreren naar verschillende andere landen, waaronder Australië, de Verenigde Staten, Canada en Duitsland, brachten ze fetakaas mee. Sindsdien is het een populaire kaas geworden in andere delen van de wereld. Dit is wat u moet weten over fetakaas.

Feta Nutrition Feiten

Deze voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor 1 kopje verkruimelde fetakaas.

 • Calorieën: 398
 • Vet: 32.2 g
 • Verzadigde fat: 20 g
 • Natrium: 1.710 mg
 • Koolhydraten: 5.8 g
 • Vezel: 0 g
 • Suikers: 0 g
 • Eiwit: 21.3 g
 • Calcium: 740 mg

Koolhydraten

Feta is zeer laag in koolhydraatgehalte, goed voor minder dan 1% van uw dagelijkse waarde van koolhydraten. Dit komt omdat het bijna geen suiker of vezels bevat. Feta is ook laag in suikergehalte, wat gunstig kan zijn voor mensen die bepaalde eetplannen volgen.

Vetten

Ongeveer de helft van het vet in fetakaas is verzadigd vet. Verschillende methoden voor het maken van fetakaas kunnen resulteren in verschillende hoeveelheden zout en vet, maar alle fetakaas heeft meestal een hoog gehalte aan verzadigd vet.

Verzadigde vetten zijn bedoeld om met mate te worden gegeten. Indien mogelijk moet u verzadigde vetten vervangen door onverzadigde vetten. Omdat zuivelproducten echter een complexe biochemie hebben, hebben ze een neutrale of omgekeerde relatie met het risico op hart- en vaatziekten, zelfs in volvette producten.

Eiwit

Een kopje fetakaas bevat 21,3 gram eiwit. Dit is goed voor 43% van je dagelijkse inname van eiwitten, waardoor fetakaas een redelijk goede bron van eiwitten is.

Een deel van dit eiwitgehalte is te wijten aan het dierlijke stremsel dat wordt gebruikt om fetakaas te maken. Dierlijk stremsel is een enzym gemaakt van de maag van een kalf, wat betekent dat fetakaas niet geschikt is voor vegetariërs.

Vitaminen en Mineralen

Fetakaas is rijk aan calcium en vitamine B12, die goed zijn voor je botten en natuurlijke energie leveren. Fetakaas bevat ook fosfor, koper, zink, mangaan, selenium en vitamine B6. Het heeft ook relatief lage hoeveelheden ijzer, magnesium, kalium en vitamine A.

Vanwege het lage ijzergehalte van zuivelproducten zoals feta, wordt onderzoek gedaan om te bepalen of er voordelen zijn van het versterken van fetakaas met meer ijzer. Fetakaas is ook rijk aan natrium, waar de meeste mensen al meer van krijgen dan hun dagelijkse waarde.

Calorieën

Er zitten 398 calorieën in 1 kopje fetakaas.

Gezondheidsvoordelen

Omdat fetakaas een aantal vitamines en mineralen bevat, kan het een gunstig onderdeel zijn van een voedzaam eetplan. Hier zijn enkele potentiële voordelen van fetakaas.

Kan de spijsvertering verbeteren

Een studie testte 29 stammen van Lactobacillus, een bacterie gevonden in zuivelproducten, en ontdekt dat ze probiotische eigenschappen bevatten. Dit betekent dat zuivelproducten de spijsvertering kunnen helpen bevorderen. Hoewel je waarschijnlijk hebt gehoord dat yoghurt de spijsvertering bevordert, kan dit ook van toepassing zijn op fetakaas en andere zuivelproducten.

Verder meldde een test van gistmonsters van fetakaas dat ze lage pH-omgevingen verdragen, zoals de binnenkant van je maag. Dit betekent dat de goede bacteriën in fetakaas in je maag zullen overleven en nog steeds de spijsvertering zullen bevorderen, zelfs als je een lege of maagklachten hebt.

Ondersteunt de gezondheid van de botten

We vertellen kinderen vaak dat zuivelproducten goed zijn voor je botten, en dit is in feite waar. Calcium en eiwitten zijn enkele van de belangrijkste voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde botgroei.

Fetakaas is rijk aan zowel calcium als eiwitten, waardoor het een goede voorstander van gezonde botten. Het krijgen van voldoende van deze voedingsstoffen kan ook botbreuken en osteoporose voorkomen, wat vooral nuttig is voor volwassen personen.

Kan cardiometabole ziekten voorkomen

Ondanks het hebben van een hoog gehalte aan verzadigd vet, kan het eten van zuivelproducten helpen bij het voorkomen van levensbedreigende cardiometabole ziekten (CMD’s). Zuivelproducten bieden voedingsstoffen die veel aandoeningen bestrijden, zoals insulineresistentie, hoge bloeddruk en obesitas. Daarom kan het eten van zuivel zoals fetakaas het risico op de diagnose hart- en vaatziekten en diabetes verminderen.

Helpt bij vitamine-absorptie

Vetoplosbare vitamineS D, A, K en E vereisen voedingsvet zoals dat in fetakaas om door het lichaam te worden getransporteerd en door het lichaam te worden opgenomen. Zonder voldoende vet in uw dieet, kunt u het risico lopen op een in vet oplosbaar vitaminetekort, zoals vitamine D-tekort.

Vitamine D-tekort is een wereldwijd gezondheidsprobleem. Het is mogelijk dat het toevoegen van fetakaas aan uw maaltijdplan kan helpen bij de opname van deze essentiële vitamines, met name met vitamine D.

Kan helpen bij gewichtsbeheersing

Als het gaat om gewichtsbeheersing, denken niet veel mensen aan kaas als een mogelijk hulpmiddel. Maar de meeste kazen – inclusief fetakaas – zijn een rijke bron van calcium, waarvan is aangetoond dat het helpt het lichaamsgewicht te behouden of zelfs te verminderen.

In feite heeft onderzoek naar calciuminname aangetoond dat calciuminname via de voeding vaak wordt geassocieerd met gewichtsverlies. Het werkingsmechanisme is echter nog niet bepaald, dus er is meer onderzoek nodig.

Allergieën

Fetakaas wordt niet aanbevolen voor mensen met een melkallergie. Melkallergieën behoren tot de meest voorkomende soorten voedselallergieën bij zowel volwassenen als kinderen. Interessant is dat mensen met een koemelkallergie ook allergisch kunnen zijn voor melk van andere dieren zoals schapen en geiten. Dus als u allergisch bent voor koemelk, is het waarschijnlijk dat u allergisch bent voor de melk die wordt gebruikt om fetakaas te produceren.

Symptomen van een allergische reactie treden op kort na het consumeren van melk of een melkeiwit. Deze symptomen kunnen netelroos, maagklachten, braken en zelfs levensbedreigende anafylaxie omvatten. Als u vermoedt dat u allergisch bent voor melk, praat dan met een zorgverlener over uw symptomen.

Mensen die lactosegevoelig of lactose-intolerant zijn, moeten een bepaalde hoeveelheid fetakaas kunnen verdragen zonder negatieve bijwerkingen omdat het een laag lactosebevattend product is. Feta bevat minder dan 0,024 gram lactose per kilogram gewicht. Het is ook minder waarschijnlijk om problemen te veroorzaken omdat het meestal niet geïsoleerd wordt geconsumeerd, waardoor de lactose tot de totale voedselverhouding afneemt.

Als u lactosegevoelig bent, overweeg dan een lactasesupplement en neem het bij de eerste hap. Als u na 30-45 minuten fetakaas blijft eten, neem dan een ander supplement.

Het is belangrijk om ook op te merken dat lactose-intolerantie niet hetzelfde is als een melkallergie, maar net zo ongemakkelijk kan zijn.

Opslag en voedselveiligheid

Net als de meeste andere kazen moet fetakaas in de koelkast worden bewaard om de versheid te behouden. Het wordt vaak ook opgeslagen in een verzegelde container, om schimmelvorming of vochtverlies te voorkomen. Er staat vaak een “use by” datum op de container geschreven, maar een goede vuistregel is om het een week nadat het is geopend weg te gooien.

Hoe zich voor te bereiden

Feta kaas komt in een aantal verschillende vormen. Droge, verkruimelde fetakaas is goed om op salades of pizza’s te strooien. Blokken feta, meestal ondergedompeld in pekel, kunnen worden afgetapt en gebruikt voor veel verschillende recepten, zoals pasta.

 • Calorieën: 398
 • Vet: 32.2 g
 • Verzadigde fat: 20 g
 • Natrium: 1.710 mg
 • Koolhydraten: 5.8 g
 • Vezel: 0 g
 • Suikers: 0 g
 • Eiwit: 21.3 g
 • Calcium: 740 mg