Eminems verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Eminem staat over de hele wereld bekend als een van de meest geprezen rappers van zijn tijd en werd geboren als Marshall Bruce Mathers III op 17 oktober 1972 in St. Joseph, Missouri. Zijn ouders scheidden toen hij klein was, en hij woonde met zijn moeder in verschillende steden en vestigde zich uiteindelijk in Detroit, Michigan. Eminem was altijd al geïnteresseerd in verhalen vertellen en begon op 14-jarige leeftijd met rappen met een vriend van school. Hij nam deel aan freestyle rap battles in de lunchroom en woonde open mic-wedstrijden bij, waar hij succes probeerde te vinden in een overwegend zwarte industrie. In 1988 ging Eminem onder de artiestennaam MC Double M, waaronder hij zijn eerste stappen in het bedrijf zette, deelnam aan een band met vrienden, uiteindelijk de groep The Dirty Dozen (D12) vormde in 1996 en hun eerste album uitbracht in 2001, Duivelsnacht. Ondertussen had Eminem’s solocarrière hem ertoe gebracht om te tekenen bij F.B.T. Productions en het debuut van zijn eerste album, Oneindig, die geen commercieel succes werd.

Het was pas in 1997, met de creatie van zijn Slim Shady alter ego en de release van de Slanke Shady EP, dat het geluk van Eminem zou veranderen. De EP kwam in handen van rapper en producer Dr. Dre, oprichter van Aftermath Entertainment, die zijn potentieel zag en besloot hem te contracteren, waardoor een langdurige samenwerking tussen beide artiesten begon. In februari 1999 bracht Eminem uit. De Slim Shady LP, dat een van de meest succesvolle albums van het jaar werd, hoewel de recensies gemengd waren. Datzelfde jaar richtte hij ook zijn eigen platenlabel op, Shady Records, dat het eerste album van D12 produceerde. Eminems derde studioalbum, De Marshall Mathers LP, ging in première in 2000 en brak Amerikaanse records voor het snelst verkopende hiphopalbum. Het succes van het album werd opgevolgd door De Eminem Show in 2002, waarvan in de eerste week meer dan een miljoen exemplaren werden verkocht. Eminem maakte zijn filmdebuut toen hij in 2002 speelde in het Amerikaanse drama 8 mijl, waaraan hij ook muzikaal een bijdrage leverde. De film was een kritisch en commercieel succes en leverde hem een Academy Award voor Beste Nummer op.

Eminem bracht in 2004 zijn vijfde studioalbum uit, genaamd Toegift, hoewel het net zo succesvol was als de vorige, en hij lanceerde ook Shade 45, een satellietmuziekkanaal. In 2005 en 2006 bracht hij een greatest hits album uit, Curtain Call: De Hits, en een compilatiealbum met nummers van artiesten onder zijn platenlabel, Eminem Presents: De Re-Up. Na een onderbreking van twee jaar na de dood van vriend en medewerker, rapper Proof, presenteerde Eminem zijn nieuwe album, Instorting (2008), het ontvangen van gemengde beoordelingen. Het zou nog twee jaar duren voordat zijn zevende album bevestigd werd, Terugwinning (2010,) dat een van de best verkochte albums van dat jaar werd en positief werd beoordeeld door critici. Verder dankzij Terugwinning, Eminem brak het record voor de meest opeenvolgende Amerikaanse topalbums van een soloartiest.

Tot op heden heeft Eminem nog vier studioalbums uitgebracht, wat zijn status als een van de meest productieve rappers van zijn tijd verder bevestigt. Volgende albums waren De Marshall Mathers LP 2 (2013,) Herleving (2017,) Kamikaze (2018) en Muziek om door vermoord te worden (2020.)In de loop van zijn carrière heeft Eminem ook samengewerkt met andere rap- en popartiesten, en albums uitgebracht met zijn hiphopgroep D12 en ook het duo Bad Meets Evil. Hoewel hij een controversieel figuur is vanwege zijn gewelddadige en vaak beledigende teksten en liedjes, heeft hij toch status verworven als een van de grootste rappers aller tijden. Hij is de ontvanger van tal van onderscheidingen, waaronder vijftien Grammy Awards, acht American Music Awards, zeventien Billboard Music Awards en een Primetime Emmy Award. Eminem werd in 2022 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.