Een sportschoen maken

Een sportschoen maken

De anatomie van een schoen is misschien niet iets dat u prioriteit geeft bij het winkelen voor nieuwe sportschoenen, maar door vertrouwd te raken met bepaalde termen en onderdelen, kunt u ervoor zorgen dat u de beste pasvorm kiest voor uw individuele voeten en biomechanica.

Of je nu hardloopschoenen of wandelschoenen koopt, ze hebben terminologie gemeen. Laten we het maken van een sportschoen en de basisschoenanatomie ontleden.

1

Bovenwerk van de schoen

Close-up van sportschoenen op de weg
Sawitree Pamee / EyeEm / Getty Afbeeldingen

Het bovenwerk van de schoen is het stoffen of leren gedeelte van de schoen dat je voet omhult. Het wordt genaaid of gelijmd op de tussenzool. Een belangrijk onderdeel van het bovenwerk van de schoen is de teendoos, die je tenen herbergt en hen in staat stelt kracht naar voren te sturen. Als de teendoos strak aanvoelt en je vaak blaren rond je teennagels krijgt, heb je waarschijnlijk baat bij breedzittende schoenen die een bredere teendoos bieden.

Het bovenwerk van schoenen heeft vaak elementen gestikt voor versterking of gewoon voor stijl. Om irritatie hiervan te voorkomen, hebben sommige schoenen ze gevormd zonder naden erin. Zoek naar naadloze ontwerpen als irritatie een probleem voor u is.

Het bovenwerk van de schoen houdt je voet veilig en biedt vaak ingebouwde technologie die zweet laat verdampen.

Materiaal: Voor sportschoenen is het bovenwerk meestal gemaakt van ademend mesh-materiaal. Mogelijk ziet u leer of kunststoffen die leer imiteren voor wandelschoenen, comfortschoenen, trailschoenen en laarzen. Waterdicht bovenwerk heeft een voering van Goretex of vergelijkbaar materiaal.

Het is mogelijk om schoenallergieën te hebben voor de materialen die in schoenen worden gebruikt, zoals lijmen, lijmen, leerlooierijmiddelen en kleurstoffen.

2

Tussenzool

Tussenzool van hardloopschoen

Carlos Alvarez / E+ / Getty Images


De tussenzool bevindt zich tussen de buitenzool (die contact maakt met de grond) en het bovenwerk van de schoen. Het is gemaakt van materialen en elementen die zijn ontworpen om de schoen verschillende graden van demping, ondersteuning en flexibiliteit te geven. De tussenzool biedt extra comfort en demping voor je voet en is vooral van cruciaal belang als je lange kilometers maakt.

Materiaal: Tussenzolen van sportschoenen zijn meestal gemaakt van ethylvinylacetaat (EVA) en polyurethaan.

Verschillende kleuren materialen tonen de verschillende dichtheden. Over het algemeen is het dichtere en meer ondersteunende polyurethaan grijs, met de lichtere en cushier EVA in het wit. Hoe grijzer ze zijn, hoe meer ondersteuning ze bieden. Hoe witter je ziet, hoe flexibeler en gedempt je schoenen zijn.

De tussenzool bevat ook andere dempende elementen zoals gel en ingekapselde lucht. Motion control schoenen en stabiliteit schoenen kunnen een thermoplastische urethaan (TPU) mediale post hebben om extra stabiliteit en controle overpronatie toe te voegen.

3

Buitenzool of buitenzool

Zool van hardloopschoenen

P_Wei / E+ / Getty Images


De schoenzool, te vinden op de onderkant van een sportschoen, is waar de voet de grond ontmoet. Het is meestal gemaakt van koolstofrubber, geblazen rubber of een combinatie van beide. Koolstofrubber is stijver, gaat langer mee en kan worden gebruikt in de slijtvaste delen van de zool, met het zachtere geblazen rubber in andere gebieden.

Omdat de buitenzool het deel van je schoen is dat de grond raakt – of dat nu bestrating, rubber of trail is – biedt het tractie voor grip en bescherming tegen de elementen.

4

Blijvend

Duurzame schoen aan de binnenkant

Wendy Bumgard


De schoen die meegaat is de laatste laag tussen de tussenzool en de binnenzool of inlegzool. Het is waar het bovenwerk aan de zool is bevestigd. Er zijn verschillende soorten, waarbij Strobel-duurzaamheid de meest voorkomende is in sportschoenen. Als je de sokzak verwijdert, zie je meestal het stiksel van het bovenwerk tot het laatst.

Schoen die meegaat, houdt je voet comfortabel en dient als springplank elke keer dat je afstapt, zodat je energie kunt behouden terwijl je beweegt.

5

Binnenzool of inlegzool

Brooks Schoen met Inlegzool Verwijderd

Wendy Bumgard


De binnenzool of inlegzool is een dunne schuimlaag of inzetstuk in de schoen boven de tussenzool en gaat mee. Het beschermt je voet tegen wrijven tegen de naden of gelijmde verbinding van de duurzame naar het bovenwerk. Het is vaak verwijderbaar en misschien wilt u het vervangen door de binnenzool van uw keuze of een steunzol of boogsteun.

6

Hiel counter

Achterkant van hardloopschoen

Carlos Alvarez / E+ / Getty Images


De hielkap is stijve steun aan de achterkant van de hiel boven de zool. Het is ingekapseld in de achterkant van het bovenwerk. Het biedt stabiliteit aan de beweging van de hiel, waardoor de achterkant van je voet veilig in de schoen blijft.

7

Hiel kraag

Hiel kraag van atletische schoen

Olivier Blondeau / E+ / Getty Images


De hielkraag of hielmanchet omringt je enkel aan de bovenkant van de schoen. Het houdt de schoen op zijn plaats. De kraag is meestal dikker dan de rest van het bovenwerk en kan worden opgevuld voor extra comfort.

De hielkraag strekt zich vaak verder uit tot aan de achterkant van de enkel en kan een achillespees inkeping hebben om de achillespees te ondersteunen. Het kan een vingerlus hebben zodat u de schoen gemakkelijker kunt aantrekken.

8

Schoen Tong

Schoen tong en veters

Creatief bijsnijden / Photodisc / Getty Images


De tong van de schoen is bevestigd aan het bovenwerk van de schoen onder de vetersluiting en oogjes. Het beschermt de bovenkant van de voet tegen wrijven tegen het vetersysteem. Het kan worden opgevuld om extra comfort te bieden, of het kan erg dun zijn (zoals te zien is in minimalistische schoenen). Bij trailschoenen is de tong vaak volledig bevestigd aan elke kant van de schoen om te voorkomen dat trailresten in de schoen terechtkomen.

De schoentong kan spleten en een flap of een genaaid stuk hebben om je schoenveters er halverwege de tong doorheen te rijgen. Dit wordt gebruikt om te voorkomen dat de tong van links naar rechts glijdt.

9

Oogjes en schoenvetersysteem

Schoenveters

Glowimages / Getty Afbeeldingen


Met het vetersysteem kunt u de pasvorm van de schoen aanpassen. Het aantal en de opstelling van de oogjes maken min of meer aanpassing mogelijk.

Oogjes die zich verder in de hielkraag uitstrekken, bieden u meer flexibiliteit bij het verkrijgen van een veilige vetersluiting met behulp van verschillende vetertechnieken. Schoenveters kunnen rond of plat zijn en een zekere mate van elasticiteit hebben.

Het is mogelijk om schoenallergieën te hebben voor de materialen die in schoenen worden gebruikt, zoals lijmen, lijmen, leerlooierijmiddelen en kleurstoffen.