Eazy-E’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Eric Wright, alias Eazy-E, is een weinig bekende muziekartiest voor de huidige generatie. Geboren op 7 september 1964, was de rapper een van Amerika’s grootste rappers in de jaren 80. Eazy is geboren en getogen in Compton, Californië. Zijn vader werkte op het postkantoor en zijn moeder was schoolbestuurder. Hij stopte met school in de 9e klas en ging de straat op om drugs te verkopen.

Eazy groeide op in een wijk die berucht is om bendes en drugsdealers. Toen eazy hoorde dat zijn neef was neergeschoten vanwege drugs, sloeg hij een nieuw blad om en gebruikte de opbrengst van zijn illegale bedrijf om zijn muziekcarrière op te zetten. Hij besloot zich te concentreren op zijn hiphopcarrière en begon muziek op te nemen in de garage van zijn ouders. Ondanks zijn kleine opleiding was Eazy een ‘street smart’ ondernemer; hij sloot een deal met zijn manager, Jerry Heller, en begon ‘Ruthless records’. Heller was een minderheid in het bedrijf, met Eazy als de C.E.O.

Eazy werkte samen met Ice Cube en Dr. Dre en startte de groep N.W.A. Hij bracht zijn eerste soloalbum van 12 nummers uit, “Eazy-Duz-It”, dat Dr. Dre en DJ Yella produceerden. Eazy verkocht meer dan 2,5 miljoen platen en was nummer 41 in de hitlijsten. Het album droeg grotendeels bij aan het succes van N.W.A. Eazy werd populair en werd uitgenodigd voor een lunch voor het republiekssecretariaat, georganiseerd door de voormalige Amerikaanse president George W. Bush. Eazy zei dat hij voormalig president Bush steunde vanwege zijn uitstekende prestaties in de Golfoorlog.

N.W.A. bracht hun eerste album uit, “Straight Outta Compton”, in 1988 en “Niggaz4Life”, later in 1991, geproduceerd door Eazy’s Ruthless Records. N.W.A kreeg de bijnaam “’s werelds gevaarlijkste groep”. Hun muziek maakte een stempel in de hiphopindustrie en het trio staat bekend als de peetvaders van de gangster hiphop. Helaas splitste de groep zich op omdat Eazy ruzie had met Dr. Dre en Ice Cube.

Eazy werd in februari 1995 gediagnosticeerd met HIV / AIDS en stierf een maand later als gevolg van AIDS-gerelateerde complicaties. Zijn muziek schoot omhoog in de hitlijsten toen verschillende tijdschriften zijn aidsdiagnose meldden. Hij was naar verluidt $ 50 miljoen waard op het moment van zijn dood. De film “Straight Outta Compton” (2015) was een eerbetoon aan Eazy-E, met Jason Mitchell als Eazy.

Eazy was een man die stond voor waar hij in geloofde en het niet kon schelen wat mensen zeiden. Hij stond officier Theodore J. Briseno bij in het Rodney King-proces. Officier Briseno was Mexicaans-Amerikaans en Eazy verdedigde hem door te zeggen dat de officieren die Rodney King in elkaar sloegen blank waren. Zijn betrokkenheid bij de zaak leidde tot zoveel kritiek dat hij een verrader werd genoemd.

Veel mensen zagen Eazy als gewoon een gangster rapper, maar hij had ook een zwak voor kinderen. Hij doneerde veel geld aan goede doelen ter ondersteuning van behoeftige kinderen. Eazy droeg bij aan de samenleving door een documentaire te filmen die de realiteit van zijn buurt, Compton, laat zien. Zijn dood bedroefde Eazy’s fans omdat hij een goedhartige man was. Zijn muziek pionierde de groei van hiphop wereldwijd. Eric Wright zette zijn buurt op de kaart als de oorsprong van hiphopmuziek.