Diverse artiesten moeten worden ingehuurd … En niet alleen voor Pride of Black History Month

Search

In 2019 meldde het U.S. Census Bureau dat kunstenaars 3,6 keer zoveel kans hebben als andere werknemers om als zelfstandige te werken. Veel van de artiesten die je kent en waar je van houdt, zijn natuurlijk kunstenaars, maar ze zijn ook accountants, marketingmanagers, administratieve experts, distributie- en logistieke specialisten en meer.

Voor degenen die hun levensonderhoud bouwen op het creëren, is hun ambacht evenzeer verbonden met hun klantenkring. Het vinden van een nieuw optreden, verschijnen in een nieuwe tentoonstelling of het lesgeven aan een nieuwe klas kan het verschil betekenen tussen het hebben van een keuken vol boodschappen of het betalen van een rekening.

En voor kunstenaars met verschillende achtergronden – in een industrie die is gedocumenteerd als 82 procent wit, volgens een rapport uit 2019 van Americans for the Arts – kan het verwerven van nieuwe zaken nog moeilijker zijn.

Een gevarieerde collectie kleurpotloden in verschillende kleuren en maten
Illustratie door Johnathan Huang voor de Goodnewspaper

People of Craft is een digitale directory van creatievelingen van kleur die hun ambacht in ontwerp, reclame, technologie, illustratie, belettering, kunst en meer laat zien. Het werd mede gecreëerd door kunstenaars Timothy Goodman en Amélie Lamont.

“Het is tijd om te herdefiniëren hoe een advertentie eruit ziet”, luidt de website van The People of Craft. Mensen kunnen op de site bladeren voor makers op basis van hun medium of specialiteit, evenals hun locatie.

Diverse makers ervaren echter nog steeds een barrière om aangenomen te worden: tokenisme.

Velen van ons zijn elk jaar bekend met de “regenboogwassing” van bedrijven en organisaties tijdens Pride Month, omdat bedrijven hun logo’s opnieuw ontwerpen om een regenbooggradiënt op te nemen, en nog verontrustender, velen hebben banden met anti-LGBTQ + politieke financiering of lobbygroepen. Zelfs nog steeds zullen sommige geweldige organisaties queer artiesten inhuren voor Pride-gerelateerde projecten – en kunnen ze het doel missen.

Carra Sykes, een queer art director en illustrator, zei dat het allemaal draait om het ontwikkelen van een echte relatie met de kunstenaar.

“Als je een artiest getalenteerd vindt en ze zijn LGBTQ +, huur ze dan niet alleen in voor het Pride-project, er zijn tal van andere kansen om een relatie met een artiest voort te zetten,” zei Sykes.

“Ze hebben zoveel te bieden dat verder gaat dan alleen hun identiteit. Ik hou ervan om queer kunst te maken en ingehuurd te worden om kunst te maken die de LGBTQ + -gemeenschap viert. Val op als bondgenoot en doe het hele jaar door iets.”

Pride is niet de enige gelegenheid waarbij klanten op zoek zijn naar diverse makers. Illustrator en grafisch kunstenaar Danielle Coke zei dat ze haar hele aanpak van projecten voor vakanties zoals Black History Month of Juneteenth heeft moeten veranderen.

“Voor veel zwarte artiesten en makers kan het opwindend voelen om door een groot merk of organisatie te worden gecontacteerd voor een optreden, maar het kan vaak last-minute overkomen, en ik heb een paar merken laten aandringen op gehaaste tijdlijnen en onrealistische verwachtingen rond deze feestdagen,” zei ze.

“Het kan erg stressvol zijn en zorgt ervoor dat velen van ons zich niet alleen de rest van het jaar ondergewaardeerd voelen als artiesten en makers, maar ook als tokens worden behandeld.”

Dus, hoe kunnen bureaus en partners diverse artiesten beter ondersteunen?

Huur het hele jaar door diverse stemmen in

Evenementen zoals Pride en Black History Month zouden een tijd moeten zijn om opnieuw te onderzoeken en opnieuw vorm te geven aan hoe deze gemeenschappen worden behandeld. Neem deze tijd om een langetermijnplan te maken voor het inhuren en behouden van diverse creatieve partners. Ontwikkel een budget om deze mensen op elke mogelijke manier uit te breiden en te empoweren.

“Makers uit historisch uitgesloten gemeenschappen zijn het waard om het hele jaar door te worden opgenomen, ondersteund en erbij te horen,” zei Coke. “Deze vakanties zijn geen kansen om af en toe van deze groepen te huren – ze zijn herinneringen aan waarom we deze groepen het hele jaar door verheffen en ondersteunen.”

Wees bedachtzaam en weloverwogen over hoe je projecten benadert

Veel kunstenaars werken graag aan projecten die hun identiteit benadrukken, maar het probleem is hoe het project wordt benaderd.

Makers hebben doorlooptijd, middelen, billijke beloning en voortdurende ondersteuning nodig om projecten te voltooien, en overhaaste deadlines kunnen een stressvol project creëren dat de maker die is ingehuurd niet langer aanmoedigt.

“Ik zou willen dat klanten en merken prioriteit zouden geven aan het geven van meer ruimte aan kunstenaars om te creëren, in plaats van het kunstwerk in een paar weken nodig te hebben,” zei Sykes.

“Wees open over je budget en sta open voor het aanpassen van de projectomvang. Het zal hopelijk een betere projectervaring creëren voor jou en de kunstenaar.”

Maak voor elke diverse maker die je inhuurt ruimte voor verdere empowerment

Dus je hebt een diverse maker ingehuurd en ontwikkelde een doordachte projectomvang – hoera! Het beste wat je nu kunt doen, is hen verder in hun kracht zetten.

Beveel ze aan voor toekomstige kansen, centreer hun ervaring en expertise in het creatieve proces, maak een interne directory van hun aanbevolen collega’s, moedig anderen in uw branche aan om prioriteit te geven aan diverse wervingspraktijken en zorg ervoor dat u de groei van deze artiest financieel, professioneel en sociaal kunt ondersteunen.

Kun je doneren aan een cultureel belangrijke organisatie naar keuze van de kunstenaar? Hoe zit het met het opzetten van een retainer contract? Kun je trauma-geïnformeerde ondersteuning en voordelen bieden?

Iemand inhuren is slechts stap één in het ontrafelen van een systeem dat lang is gebouwd op de arbeid van historisch gemarginaliseerde mensen.

Een versie van dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in The Art Edition van de Goodnewspaper.

Krijg je eigen Goodnewspaper door vandaag nog een goednieuwsabonnee worden.