Dit schoolbusmuseum eert slachtoffers van wapengeweld

Search

In 2018 verloren Manuel en Patricia Oliver hun zoon Joaquin in de massale schietpartij op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida.

In hun genezingsproces startte het paar een non-profitorganisatie genaamd Change the Ref (CTR), met de missie om het bewustzijn van massale schietpartijen te vergroten en de publieke invloed van Amerika’s grootste wapenlobbygroep, de National Rifle Association (NRA), te verminderen.

In de loop der jaren heeft CTR gewerkt aan het versterken van “Future Leaders” door stedelijke kunst en geweldloze creatieve confrontaties te gebruiken om de effecten van massale schietpartijen in Amerika bloot te leggen.

Met hulpmiddelen zoals onderwijs, conversatie en activisme deelt CTR de corruptie van de NRA en werkt het aan het vinden van oplossingen om genezing te brengen – en uiteindelijk een vreedzamere toekomst.

Zwarte tekst met de tekst '4368 Lives Lost Since 2020' op een gele achtergrond
Sinds 2020 hebben vuurwapens auto-ongelukken ingehaald om de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen te worden en meer dan 4368 levens te kosten. / Grafische met dank aan Change the Ref

Wat is het Yellow Bus Project?

Het nieuwste initiatief van CTR is het NRA Children’s Museum, of The Yellow Bus Project, een mobiel museum gemaakt van 52 lege schoolbussen, ter ere van de 4.368 kinderen wier leven sinds 2020 verloren is gegaan door wapengeweld. De stoet bussen is een mijl lang.

Tientallen schoolbussen geparkeerd in de vorm van een geweer, met de woorden NRA Kindermuseum
Foto met dank aan Change the Ref

Sommige bussen bevatten tentoonstellingen van artefacten, foto’s, video’s, audio-opnames en persoonlijke herinneringen aan de kinderen die hun leven verloren aan wapens.

De eerste stop van het project? Het huis van senator Ted Cruz uit Texas.

Cruz is een belangrijke door de NRA gesteunde politicus en heeft veel te wensen overgelaten in zijn reacties op de pandemie van wapengeweld. Organisatoren zeiden dat ze zijn huis kozen als de inaugurele locatie voor de busstoet omdat hij een topontvanger is van financiering van de NRA in Texas.

Dit is vooral relevant na de recente massale schietpartij op een basisschool in Uvalde, Texas.

“Om dit gruwelijke historische moment te herdenken, laten we de Amerikaanse kiezers de tol zien die deze politici hebben geëist van het leven van onze kinderen met dit al te echte archief,” zei Manuel Oliver in een persbericht.

“En dit is nog maar het begin. We zullen niet stoppen met senator Ted Cruz. Aan elke politicus die heeft toegekeken, NRA-geld heeft aangenomen en heeft geweigerd te luisteren naar de mensen die ze vertegenwoordigen: het museum is op weg om je vervolgens te eren.”

Manuel Oliver, staande tussen gele schoolbussen
Manuel Oliver, staande tussen gele schoolbussen / Foto met dank aan Change the Ref

Het doel van de krachtige visual is om jonge mensen in heel Amerika uit te nodigen om strengere wapenwetten te eisen – en politici de gevolgen van hun passiviteit te laten zien.

“We willen voor de kiezers die deze politici in functie houden, de gevolgen van die keuzes laten zien. We willen dat kiezers onthouden welke politici in de zak van de NRA zitten wanneer ze in november de stembusgang bezoeken,” zei Patricia Oliver in een persbericht.

“We dringen er bij iedereen op aan om zich bij ons aan te sluiten in onze missie om te vechten voor elke onschuldige ziel die verloren is gegaan door wapengeweld en om universele achtergrondcontroles op wapenverkopen te eisen.”

Als onderdeel van de demonstratie overhandigden de Olivers senator Cruz een “geschenk” van hun overleden zoon: een brief die hij schreef toen hij 12 jaar oud was, waarin hij vroeg om achtergrondcontroles op wapenverkopen.

De brief, van een jonge Joaquin, luidt:

“Beste Amerikaanse wapenbezitter,

Ik schrijf deze brief om met u te praten over hoe we deze wapenwetbeweging gaan oplossen. De meesten van jullie hebben een probleem met het idee van een universele back ground check. Waarom ben je boos dat er een back ground check is als het voor je eigen bestwil is? Misschien ben je dol op het hebben van gekke mensen met doodsmachines. Je moet niets tegen back ground checks hebben als je onschuldig bent.

Bedankt
Joaquin Coral Springs”

Nog geen vijf jaar na het schrijven van de brief werd Joaquin gedood door vuurwapengeweld.

In hun persbericht delen de Olivers dat ze hopen dat het ontvangen van dit geschenk zal spark een besef en begrip dat het ontvangen van politieke donaties van wapenlobbyisten het leven van een onschuldig kind niet waard is.

Waarom is het NRA Kindermuseum goed nieuws?

Hoewel het hartverscheurend is dat er demonstraties als deze moeten plaatsvinden, en dat er überhaupt lege stoelen op deze schoolbussen zijn, is wat CTR en The Yellow Bus Project doen een moedige en creatieve daad van verzet die gevierd moet worden.

Een gele schoolbus met de tekst STOP wapengeweld in Amerika
[STOP] Wapengeweld in Amerika / Foto met dank aan Change the Ref

Specifiek in Texas is wetgeving voor universele achtergrondcontroles een hervorming van de wapenwet met gezond verstand die een overweldigend percentage van de kiezers steunt, inclusief Republikeinse kiezers. Vanaf juni 2021 steunde 71% van de Texanen, waaronder 61% van de Republikeinen, dergelijke maatregelen, volgens het Texas Politics Project.

Dit project laat zien dat mensen bereid zijn om (letterlijk) te mobiliseren voor verandering.

Hoe kun je het verschil maken?

Ten eerste roept CTR alle supporters op om een petitie te ondertekenen om te eisen dat wetgevers actie ondernemen om universele achtergrondcontroles te eisen. Bovendien kunnen supporters snel bellen, tweeten of e-mailen naar senator Cruz vanaf een knop op de website van het project.

We raden ook aan om te doneren aan CTR, zodat ze het geweldige werk kunnen voortzetten om jonge mensen te ondersteunen met creatief activisme.

Er zijn echter zoveel manieren om het werk te ondersteunen om kinderen te beschermen tegen wapengeweld. Of het nu gaat om het bellen van uw vertegenwoordigers, meer te weten te komen over wapengeweld, het organiseren of bijwonen van een amnestie-evenement voor wapens, of het doneren aan organisaties en leiders in de frontlinie, we hebben een volledige gids met manieren waarop u kunt helpen wapengeweld te stoppen.