Dierlijk versus plantaardig eiwitpoeder: hoe ze vergelijken, volgens diëtisten

Dierlijk versus plantaardig eiwitpoeder: hoe ze vergelijken, volgens diëtisten
Eiwitpoeder in shakerfles

bodymindspirit / Amelia Manley


 • Voedingswaarde-informatie
 • Dierlijke eiwit poeder voordelen
 • Plantaardig eiwitpoeder Voordelen
 • Gebruik en smaak
 • Mogelijke zorgen
 • Volgende in Protein Powder Guide

  Vegan Protein Powder: soorten en voordelen

Voor een extra boost van eiwitten wordt het niet veel gemakkelijker dan een schepje eiwitpoeder in een smoothie, je ochtend havermout of zelfs je favoriete gebakken goed beslag te gooien. Talrijke soorten eiwitpoeders kunnen uw inname van deze macronutriënt uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen verhogen. Wei, caseïne, ei en collageenpoeders zijn bijvoorbeeld afkomstig van dierlijke producten, terwijl soja, erwt, hennep, pompoenpitten, bruine rijst en anderen plantaardig zijn.

Als u vaak eiwitpoeder gebruikt, heeft u misschien al een favoriet go-to-product. Maar houd een open geest – zowel plantaardige als dierlijke poeders hebben duidelijke voordelen (en een paar nadelen).

Hier is een blik op hoe ze zich verhouden voor voeding, gezondheidsvoordelen, smaak en gebruik.

Voedingswaarde-informatie

De volgende voedingswaarde-informatie is verstrekt door de USDA. Ter vergelijking, we keken naar een portie wei-eiwit van 39 gram en een portie van 40 gram erwten-quinoa-eiwitmengsel.

Wei-eiwit poeder Erwten-quinoa eiwitpoeder
Calorieën 150 140
Vet 2g 2g
Koolhydraten 7g 8g
Vezel 1g 1g
Suiker 2 mg 1g
Natrium 170 mg 290 mg
Eiwit 26g 22g
Calcium 100 mg 14 mg
Kalium 270 mg 237 mg

Voedingsovereenkomsten

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat elk merk eiwitpoeder – of het nu plantaardig of dierlijk is – wordt geleverd met zijn eigen formulering van ingrediënten. Daarom kunnen voedingsovereenkomsten en verschillen tussen poeders sterk variëren.

Over het algemeen hebben dierlijke en plantaardige eiwitpoeders echter veel gemeen, qua voedingswaarde. Het aantal calorieën per schep ligt vaak vrij dicht bij elkaar tussen de twee – ongeveer 150 tot 175 calorieën per portie. En aangezien eiwitpoeder geen voedsel is dat de meeste mensen in grote hoeveelheden eten, zullen calorieverschillen waarschijnlijk geen grote invloed hebben op uw totale dagelijkse inname. Koolhydraten en vet grammen zijn ook (vaak) redelijk gelijkwaardig tussen de twee, maar kunnen afhankelijk zijn van toegevoegde ingrediënten zoals zoetstoffen en smaakstoffen.

Voedingsverschillen

Omdat dierlijke producten de neiging hebben om meer eiwitten te bevatten dan planten, is het geen verrassing dat dierlijke eiwitpoeders meestal hoger zijn in eiwitten dan hun vegetarische tegenhangers. Hoewel het geen garantie is, bevatten poeders met een dierlijke eiwitbasis vaak aanzienlijk meer eiwitten – 4 gram meer per portie in de merken die we hebben vergeleken. Als het krijgen van zoveel mogelijk eiwitten je doel is, wil je misschien een poeder bereiken dat is gemaakt met wei, caseïne, eieren of collageen.

Je zult ook verschillen in micronutriënten vinden tussen de twee soorten poeders. Die afgeleid van de melkproducten caseïne en wei bevatten eerder calcium dan die gemaakt van planten, bijvoorbeeld. Maar afhankelijk van de formulering van het merk dat u koopt, kan een plantaardig poeder hogere hoeveelheden andere micronutriënten zoals kalium of ijzer bevatten.

Een andere micronutriënt van zorg: natrium. Eiwitpoeders kunnen verrassend hoog zijn in dit mineraal, vooral plantaardige opties die het toevoegen om de smaak te stimuleren. Het lichaam heeft natrium nodig om veel essentiële functies uit te voeren, maar te veel ervan kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Als u uw natriuminname in de gaten houdt, lees dan voedingsetiketten op eiwitpoeders en kies er een met een lager natriumgehalte.

Gezondheidsvoordelen van dierlijk eiwitpoeder

Biedt alle aminozuren

Laten we de biologie van de middelbare school even opnieuw bekijken – herinner je je essentiële aminozuren? “De negen essentiële aminozuren kunnen niet door het lichaam worden geproduceerd, daarom moeten we ze uit voedselbronnen halen”, legt geregistreerde diëtist Caroline Thomason uit. “Dierlijke eiwitten zijn de gemakkelijkste bron om alle essentiële aminozuren tegelijk te consumeren.” Sommige plantaardige producten kunnen complete eiwitten leveren, maar de meeste niet.

Kan beter zijn voor herstel van de training

Voor sommige mensen is het toevoegen van een plantaardig of dierlijk eiwitpoeder aan een smoothie of energiebeten slechts een kwestie van smaakvoorkeur. Maar voor sporters kan een dierlijk productpoeder een slimmere keuze maken. “Studies tonen aan dat dierlijke eiwitten in het algemeen en wei-eiwitpoeder in het bijzonder effectiever zijn in het stimuleren van spiersynthese na inspanning,” zegt diëtist Anne Danahy, MS, RDN, van Craving Something Healthy. ” Ik denk echter dat voor de gemiddelde consument die geen atleet of bodybuilder is, het verschil waarschijnlijk niet zo significant is. Wat belangrijker is, is om je eiwitten uit verschillende voedselbronnen te halen en niet alleen op supplementen te vertrouwen. ”

Gezondheidsvoordelen van plantaardig eiwitpoeder

Kan meer vezels bevatten

In een eetlepelsgrote schep bevatten plantaardige eiwitpoeders misschien geen tonnen vezels, maar ze hebben meestal wel een voorsprong op dierlijke poeders. Sommige sojapoeders hebben bijvoorbeeld tot 3 gram vezels per portie.

Het krijgen van meer vezels in uw dieet op de lange termijn kan een aantal indrukwekkende voordelen opleveren, zoals het versterken van gewichtsverlies en het verminderen van uw risico op diabetes type twee en darmkanker.

Kan gemakkelijker te verteren zijn

Het spijsverteringskanaal van elke persoon is uniek, maar voor sommigen kunnen plantaardige eiwitpoeders gemakkelijker naar beneden gaan dan die gemaakt met dierlijke producten, vooral zuivel. “Zuivel – zoals wei en caseïnepoeders – kan een opgeblazen gevoel of maagklachten veroorzaken,” zegt Thomason. Dit geldt echter niet noodzakelijkerwijs voor iedereen. “Voor anderen kunnen plantaardige bronnen zoals bonen, peulvruchten of soja moeilijk te verteren zijn of gas en een opgeblazen gevoel veroorzaken.” Om te bepalen welk poeder het gemakkelijkst op uw systeem is, moet u mogelijk wat experimenteren.

Geschikt voor veganisten en vegetariërs

Het meest voor de hand liggende verschil tussen deze twee poeders (het feit dat de ene dierlijke producten bevat en de andere niet) is een voordeel op zich voor mensen met een vegetarisch of veganistisch dieet. Als je ervoor hebt gekozen om dierlijke producten uit je dieet te halen, wil je het houden bij eiwitpoeders gemaakt van planten.

Gebruik en smaak

Voeding en gezondheidsvoordelen van verschillende eiwitpoeders zijn natuurlijk belangrijk, maar smaak ook! Hoewel eiwitpoeder meestal geen belangrijk ingrediënt is voor het creëren van een kenmerkende smaak, is het belangrijk om de smaak van elk product dat u kiest leuk te vinden. “Alle producten zullen smaakverschillen hebben, dus probeer een paar steekproefgroottes van verschillende merken voordat je je vastlegt,” beveelt Danahy aan. Vermijd indien mogelijk producten die kunstmatige zoetstoffen en smaakstoffen bevatten.

Naast het beïnvloeden van de smaak, kunnen verschillende poeders zich goed lenen voor verschillende culinaire bereidingen. “Sommige mensen vinden wei-eiwitmengsels gladder en gemakkelijker, terwijl plantaardige eiwitten korreliger of krijtachtiger kunnen zijn wanneer ze worden gemengd met vloeistof,” merkt Danahy op. “Ik vind dat beide soorten eiwitpoeder heel goed werken in eiwitrepen of energiebeetsnacks.”

Mogelijke zorgen

Hoewel eiwitpoeders een waardevolle aanvulling op uw dieet kunnen zijn, zijn ze technisch gezien een verwerkt voedsel. Om de beste voor uw behoeften te kiezen, leest u de ingrediëntenetiketten zorgvuldig door.

Kunstmatige ingrediënten en additieven

Veel eiwitpoeders, vooral die met smaken zoals cakebeslag of koekjesdeeg, gebruiken kunstmatige ingrediënten. “Veel eiwitpoeders zijn kunstmatig gezoet of bevatten veel additieven”, zegt Thomason. Zoek naar een gezonde optie met minimale ingrediënten en een belangrijke bron van eiwitten – 20 g per portie. ”

Op soja gebaseerde eiwitproducten en GGO’s

Bij het kiezen van een plantaardig eiwitpoeder, kunt u ook specifieke zorgen hebben over producten die soja bevatten. “Sommige mensen maken zich zorgen over de oestrogene eigenschappen van soja, hoewel er veel discussie is over de vraag of het schadelijk is. Soja is ook een belangrijk allergeen, dus niet iedereen kan het verdragen”, zegt Danahy.

Genetische modificatie voegt meer controverse toe aan de mix. “De meeste sojabonen die in de VS worden geteeld, zijn genetisch gemodificeerd, dus tenzij er biologisch of niet-GMO staat, zal je soja-eiwit GGO’s bevatten,” zegt Danahy. Onderzoek naar de impact van GGO’s op het milieu en de gezondheid is gemengd, dus of ze worden gegeten (in eiwitpoeders of elders) is een persoonlijke beslissing.

Een woord van bodymindspirit

Als je een atleet, een oudere volwassene of iemand anders bent die extra eiwitten in je dieet nodig heeft, kunnen zowel dierlijke als plantaardige poeders een handige boost geven. Afhankelijk van uw gezondheidsdoelen en smaakvoorkeuren, kunt u degene kiezen die voor u zinvol is.

Als u zich zorgen maakt over uw eiwitbehoeften of over welk eiwitpoeder misschien het beste voor u, overweeg om met een geregistreerde diëtist te praten. Bij bodymindspirit gebruiken we onze voedingssupplementmethodologie om te informeren welke eiwitpoeders we aanbevelen.

4 Bronnen

bodymindspirit Fit gebruikt alleen bronnen van hoge kwaliteit, waaronder peer-reviewed studies, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. Lees ons redactionele proces voor meer informatie over hoe we onze inhoud nauwkeurig, betrouwbaar en betrouwbaar controleren en houden.

 1. van Vliet S, Beals J, Martinez I, Skinner S, Burd N. Het bereiken van optimale post-oefening spiereiwitremodellering bij fysiek actieve volwassenen door hele voedselconsumptie. Voedingsstoffen. 2018;10(2):224. DOI:10.3390/nu10020224

 2. Miketinas DC, Bray GA, Beyl RA, Ryan DH, Sacks FM, Champagne CM. Vezelinname voorspelt gewichtsverlies en voedingstrouw bij volwassenen die caloriebeperkte diëten consumeren: de POUNDS Lost (overgewicht voorkomen met behulp van nieuwe voedingsstrategieën) Studie. J Nutr. 2019 okt 1;149(10):1742-1748. DOI: 10.1093/jn/nxz117.

 3. McRae Parlementslid. Inname van voedingsvezels en diabetes Mellitus type 2: een overkoepelend overzicht van meta-analyses. J Chiropr Med. 2018;17(1):44-53. DOI:10.1016/j.jcm.2017.11.002

 4. Kunzmann AT, Coleman HG, Huang WY, Kitahara CM, Cantwell MM, Berndt SI. Inname van voedingsvezels en risico op colorectale kanker en incident en terugkerend adenoom in de prostaat-, long-, colorectale en eierstokkankerscreeningsproef. Mevrouw Clin Nutr. 2015;102(4):881-890. DOI:10.3945/ajcn.115.113282


Door Sarah Garone, NDTR

Sarah Garone, NDTR, is een freelance gezondheids- en wellnessschrijver die een foodblog runt.


Bekijk ons redactionele proces

Maak kennis met onze Review Board