Dieren- en vredesactivisten reageren op de bom van 40.000 pond van de Amerikaanse marine in de oceaan

Zeezoogdierexperts dit week uitte diepe bezorgdheid over de potentieel verwoestende effecten van de recente ontploffing van 40.000 pond explosieven voor de Atlantische kust van Florida op het zeeleven door de Amerikaanse marine, terwijl progressieve waarnemers de misplaatste uitgavenprioriteiten van de regering noemden.

“Sommige kleinere soorten zeezoogdieren zouden naar verwachting binnen één tot twee kilometer na de ontploffing sterven, en … [others] zou letsel oplopen inclusief gehoorverlies tot 10 kilometer.”
– Michael Jasny, NRDC

De marine veroorzaakte de enorme ontploffing – die zich registreerde als een aardbeving met een kracht van 3,9 op de wal – op 18 juni ongeveer 100 mijl uit Palm Coast als de eerste in een reeks volledige scheepsschokproeven op de USS Gerald R. Ford, een nucleair aangedreven vliegdekschip van $ 12,8 miljard dat in 2017 in gebruik werd genomen.

“De Amerikaanse marine voert schokproeven uit van nieuwe scheepsontwerpen met behulp van levende explosieven om te bevestigen dat onze oorlogsschepen kunnen blijven voldoen aan veeleisende missievereisten onder zware omstandigheden die ze in de strijd kunnen tegenkomen,” legde de marine uit in een persbericht.

De verklaring beweerde dat de explosie plaatsvond “binnen een smal schema dat voldoet aan de vereisten voor milieumitigatie, met respect voor bekende migratiepatronen van het zeeleven in het testgebied.”

De regio is de thuisbasis van verschillende soorten zeezoogdieren, waaronder tuimelaars, bultruggen en Noord-Atlantische noordkapers. Hoewel walvissen meestal niet worden gezien voor de kust van Noord-Florida in juni, uitten mariene experts niettemin hun bezorgdheid over mogelijke schade aan zoogdieren en ander zeeleven.

“De eigen modellering van de marine geeft aan dat sommige kleinere soorten zeezoogdieren naar verwachting binnen één tot twee kilometer na de ontploffing zullen sterven, en dat sommige zeezoogdiersoorten letsel zouden oplopen, waaronder gehoorverlies tot 10 kilometer van de ontploffing,” Michael Jasny, directeur van het Marine Mammal Protection Project van de Natural Resources Defense Council (NRDC), vertelde De Voogd. “Dat geeft een idee van de kracht van de explosieven waar we het over hebben.”

“Een grote walvis moet misschien binnen een paar honderd meter van de ontploffing zijn om te sterven, terwijl een klein zoogdier een paar kilometer verderop kan zijn,” voegde Jasny eraan toe, die zei dat zelfs als de dieren de ontploffing overleven, potentieel gehoorverlies nog steeds een ernstig risico vormt voor soorten die dat zintuig gebruiken om voedsel en hun metgezellen te lokaliseren.

De Amerikaanse marine is eerder onder vuur komen te liggen vanwege het gebruik van onderzeese sonar, die zeezoogdieren kan verwonden en doden. In 2015 stemde de marine ermee in om het gebruik van onderwatersonar en explosieven in bijzonder gevoelige gebieden voor tientallen kwetsbare soorten te beperken.

Terwijl tal van waarnemers zich zorgen maakten over de effecten van explosietests op het zeeleven, uitten anderen hun bezorgdheid over misplaatste overheidsprioriteiten, met de belangenbehartigingsgroep Public Citizen Tweeting dat “94% van de leraren op openbare scholen hun eigen geld uitgeven aan schoolbenodigdheden.” Sommige gebruikers van sociale media reageerden op CBS Nieuws‘ tweet over de explosie waarin wordt betreurd dat de Verenigde Staten nog steeds geen universele gezondheidszorg hebben.

Janet Weil, een activiste bij de vredesgroep CodePink en de Portland, Oregon tak van Extinction Rebellion, genaamd de tekst een ‘verspilling van belastinggeld en middelen’.

Dit verhaal is oorspronkelijk gepubliceerd door Gemeenschappelijke dromen.