Deze twee jonge ondernemers bestrijden voedselverspilling met heerlijke veganistische koekjes

Search

Als voedselverspilling een land zou zijn, zou het de op twee na grootste uitstoter van broeikasgassen zijn, na de Verenigde Staten en China, zeggen de Verenigde Naties. Volgens World Vision zou de voedselverspilling in de wereld 2 miljard mensen kunnen voeden.

Over de hele wereld zien we een groeiend bewustzijn van de enorme omvang van ons voedselverspillingsprobleem.

Het is nu illegaal voor supermarkten in Frankrijk om eetbaar voedsel weg te gooien. Zuid-Korea, een land dat vroeger slechts 2 procent van zijn voedselafval recycleerde, recycleert nu 95 procent.

Don't Waste (met een veganistisch koekje als letter O)
Illustratie door Carra Sykes voor de Goodnewspaper

Hier in de Verenigde Staten wordt tot 40 procent van het voedsel weggegooid – $ 161 miljard aan voedsel in 2010, volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

Een in San Diego gevestigd bedrijf vindt een manier om voedselverspilling te nemen en er iets nieuws van te maken.

Reyanne Mustafa en Kristian Krugman werkten als serveersters toen ze merkten hoeveel voedsel restaurants aan het einde van de dag weggooien. Mustafa, wiens achtergrond in voeding en duurzaamheid ligt, en Krugman, met een achtergrond in milieuwetenschappen en psychologie, wisten dat ze iets konden doen om te voorkomen dat ze zoveel eetbaar voedsel weggooiden.

Ze begonnen SoulMuch, een bedrijf dat koekjes maakt met onaangeroerde overtollige ingrediënten van andere lokale bedrijven.

“Dit is duidelijk geen restjes van het bord van mensen in een restaurant, maar gewoon hun extra producten die ze aan het einde van de nacht hebben,” zei Krugman.

Ze werken samen met lokale restaurants en leiders in de voedingsindustrie – zoals sapbedrijven en supermarkten – en verzamelen overgebleven bruine rijst, quinoa en sappulp, drogen het uit in hun faciliteit, malen het tot rijstmeel en maken glutenvrije, veganistische koekjes vrij van kunstmatige zoetstoffen en verpakt in composteerbare materialen.

Krugman beschrijft de koekjes als een mix tussen een eiwitreep en een koekje – niet overdreven zoet, “een verzadigend, gezond alternatief tussen de maaltijden door.”

De twee ondernemers begonnen het bedrijf in november 2017 door zich te vestigen op boerenmarkten en hebben nu een indrukwekkend e-commercebedrijf plus verschillende groothandelsaccounts in de omgeving van San Diego. Het was hun passie voor duurzaamheid – niet een liefde voor snoep – die hen ertoe bracht een koekjesbedrijf te starten als een manier om voedselverspilling tegen te gaan.

“Onze missie is om voedselverspilling te verminderen en tegelijkertijd een creatieve manier te laten zien om te upcyclen,” zei Krugman. “We waren geen koekjesbedrijf dat op zoek was naar een duurzame oplossing. We waren gefrustreerd over het probleem [of food waste].”

Mustafa en Krugman hopen hun bedrijf ook te gebruiken als een platform om anderen te informeren over het belang van upcycling en het verminderen van voedselverspilling. Ze zien onderwijs als een kernwaarde van hun bedrijf en integreren onderwijs in hun displays op boerenmarkten, schoolbeurzen en andere evenementen.

“Als je kleine, tastbare stappen zet, hebben mensen meer kans om aan boord te komen en kun je sneller grotere systematische veranderingen aanbrengen,” zei Krugman. “Ik hoop dat we anderen kunnen inspireren en mensen kunnen laten zien dat we dingen anders kunnen doen.”

Tot op heden heeft SoulMuch meer dan 15.000 pond afval omgeleid om hun producten te maken.

In de afgelopen jaren zijn soortgelijke bedrijven opgedoken die op dezelfde manier voedselverspilling proberen te verminderen – zoals Too Good To Go en ReGrained.

Je kunt SoulMuch koekjes en rijstmeel kopen op hun website, soulmuchfoods.com.

Een versie van dit verhaal verscheen oorspronkelijk in Augustus 2020 in The Food Edition van de Goodnewspaper. De Goodnewspaper is onze maandelijkse gedrukte krant vol met goed nieuws.
Je kunt lid worden van duizenden abonnees die toegang krijgen tot meer exclusieve verhalen zoals deze, onze privécommunityruimte, een gratis inspirerende poster en nog veel meer. Word vandaag nog abonnee.