Deze tribale apotheek verstrekt gratis medicijnen en vult gaten voor indianen

Weggestopt in een zijstraat in de buurt van het centrum, biedt de Mashkiki Waakaa’igan Pharmacy zijn Indiaanse klantenkring de diensten van elke gewone drogisterij – het verstrekt kritieke medicatie en biedt advies over behandelingen.

Maar er zijn twee belangrijke verschillen: elke Mashkiki-patiënt krijgt gratis recepten – zonder contante kosten – en heeft toegang tot zorg die zich bewust is van culturele tradities.

Mashkiki wordt beheerd door de Fond du Lac Band van Lake Superior Chippewa en is een volledig door stammen gefinancierde apotheek voor leden van federaal erkende stammen die in de Minnesota-provincies Hennepin en Ramsey wonen, ongeacht hun verzekeringsstatus.

Het heeft bijna 10.000 geregistreerde patiënten en ongeveer 3.500 actieve patiënten, en die aantallen groeien. Volgens de volkstelling van 2020 vormen indianen ongeveer 1% van de bevolking in de twee provincies, die de thuisbasis zijn van Minneapolis en St. Paul.

Toen Mashkiki in 2007 werd geopend, vulde apotheker-verantwoordelijke Kellie Milich slechts zeven recepten per dag. Vandaag delen zij en de andere apothekers dagelijks 300 tot 400 recepten uit.

De apotheek vraagt al haar klanten om te proberen een receptverzekering te krijgen. Een medewerker zal hen helpen bij het aanvragen van Medicaid indien nodig. Als klanten echter geen toegang hebben tot een verzekering, bedient de apotheek hen met behulp van tribale fondsen die zijn afgeleid van ondernemingen zoals gaming. Geld wisselt nooit van eigenaar en er is geen contant geld ter plaatse.

“We proberen een verzekering te factureren om het programma draaiende te houden, maar als een verzekeringsmaatschappij een medicijn dat een patiënt moet gebruiken niet dekt, heeft Fond du Lac besloten dat de gezondheid van de patiënt belangrijker is dan de betaling,” zei Milich. “En dus eten we gewoon de kosten van de medicatie op.”

Dit model is niet zonder uitdagingen.

De apotheek heeft medicijnen voor de meeste chronische aandoeningen, maar vanwege financieringsbeperkingen heeft de apotheek een beperkte inventaris van geneesmiddelen. Milich zei dat leden van het 17-koppige personeel contact opnemen met providers om te proberen vervangers te vinden voor recepten die ze niet kunnen invullen en breidt het aantal medicijnen dat Mashkiki bijna elke maand aanbiedt uit.

“Het is een fijne balans, weet je,” zei Samuel Moose, de divisiedirecteur human services bij de Fond du Lac Band. “We moeten proberen de deuren open te houden en de lichten aan te houden. Maar het is iets waar we heel succesvol in zijn geweest.”

Al meer dan 20 jaar voert Moose tribale gezondheidszorgprogramma’s uit voor Fond du Lac, dat deel uitmaakt van de Chippewa-stam en een reservering heeft op ongeveer twee uur rijden ten noorden van Minneapolis, in de buurt van Duluth. Fond du Lac bezit en exploiteert twee andere apotheken in andere delen van de staat. In tegenstelling tot Mashkiki gebruiken die twee apotheken echter directe IHS-financiering.

De Indian Health Service – een agentschap binnen het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services – is verantwoordelijk voor het verlenen van zorg aan indianen in meer dan 570 federaal erkende stammen, maar de financiering is beperkt, vooral voor degenen die weg van reservaten en in stedelijke gebieden wonen.

De meeste stamleden die in de omgeving van Minneapolis wonen, hebben moeite met het verkrijgen van geneesmiddelen op recept via de IHS, omdat de dichtstbijzijnde IHS-faciliteiten allemaal een paar honderd mijl van de stad liggen.

Stedelijke inboorlingen die in Minneapolis wonen, kunnen echter zorg ontvangen van de Indian Health Board of Minneapolis, een stedelijk Indiaas gezondheidscentrum dat zowel medische als tandheelkundige diensten biedt , maar geen apotheek heeft.

Dr. Sheila Thorstenson, een tandarts bij de IHB, leidt patiënten die medicijnen op recept nodig hebben naar Mashkiki. “We hebben eigenlijk veel mensen die niet eens wisten dat die apotheek bestond, gekoppeld aan het hebben van een apotheek waar ze naartoe kunnen gaan en hun medicijnen kunnen halen,” zei ze.

De Amerikaanse senator Tina Smith (D-Minn.), een lid van de Senaatscommissie voor Indiase zaken, merkte op dat onvoldoende financiering voor de gezondheidsdiensten van indianen een oud probleem is.

“Het is opvallend om de omvang van het probleem te begrijpen als, wanneer je corrigeert voor inflatie, het budget van de Indiase gezondheidsdienst sinds 1983 vlak is,” zei Smith. “Dus de Indiase gezondheidsdienst besteedt minder dan $ 4.000 per jaar per gebruiker. Dat is het laagste van alle federale [health] programma. Voor perspectief, aan de bovenkant heb je Medicare, dat is $ 12.000 per jaar. “

Moose zei dat Fond du Lac probeerde die ongelijkheid te helpen verlichten door de apotheek te financieren. “We hoorden de verhalen”, zei hij over mensen die gedwongen werden moeilijke keuzes te maken om geld te besparen. “Pillen doormidden hakken en proberen te kijken hoe ze bepaalde uitgaven in hun leven gaan elimineren om hun medicatie te betalen.”

Milich heeft soortgelijke anekdotes gehoord van patiënt”Je hoort elke dag over hoe hoog de medicijnkosten zijn,” zei Milich. “Voor veel van onze patiënten, als we hier niet waren, zou het een kwestie zijn van: ‘Geef je je geld uit aan je insuline? Of geef je je geld uit aan eten?'”

Potawatomi stamoudste Roger Deragon zei dat het gebruik van de apotheek een groot voordeel is geweest voor stamleden met diabetes. “Ik denk dat als mashkiki er niet was geweest, ik niet geloof dat veel van onze inheemse ouderen met diabetes zelfs hun insuline zouden kunnen betalen,” zei hij.

Mashkiki biedt ook cultureel competente zorg. Mashkiki biedt bijvoorbeeld een programma voor het stoppen met roken dat zich richt op commerciële tabak, terwijl het erkent dat sommige mensen tabak willen gebruiken voor heilig ceremonieel gebruik.

“We willen hun cultuur zoveel mogelijk onderdeel van hun zorg houden,” zei Milich.

Ouderling Kathy Mishow van de White Earth Band of Ojibwe zei dat haar man via Mashkiki voorgeschreven zorg en regelmatige follow-updiensten kreeg om te stoppen met roken. “Ze doen het geleidelijk, en ze volgen hem op, en hij is nu al bijna twee jaar rookvrij,” zei Mishow.

Ook vormen indianen ongeveer de helft van het personeel, zei Milich, die niet native is.

Dat is geruststellend voor indianen, wiens vertrouwen in nationale gezondheidszorgprogramma’s is uitgehold door historisch onrecht en geweld, zei Moose. Hij zei dat zijn tante tegen haar zin was gesteriliseerd onder de hoede van een federaal programma. “Het is moeilijk om diensten te verlenen aan deze bevolking omdat er zoveel trauma is,” zei Moose.

Moose groeide op onder invloed van inheemse gezondheidszorg – culturele drumceremonies en inheemse genezingspraktijken – en begrijpt de noodzaak om westerse en inheemse geneeskunde te combineren.

“Ons belang is ervoor te zorgen dat we tijd doorbrengen met onze gemeenschap, we brengen tijd door met ouderen, we brengen tijd door met mensen die verkeerde informatie hebben. [about health care],” zei Moose.

Dit is vooral belangrijk gezien het feit dat indianen “waarschijnlijk elke ongelijkheid in de gezondheidszorg leiden die we volgen”, zei Moose.

Volgens de IHS sterven indianen aan hartaandoeningen en nierziekten met hogere snelheden dan de algemene bevolking, en ze sterven aan diabetes met drie keer het tarief en aan leverziekte met vijf keer het tarief.

“Het is echt belangrijk voor ons om die ongelijkheid te blijven wegsnijden” door een patiëntgerichte focus te pushen en over de hele linie te investeren in inheemse gezondheid, zei Moose. “Helaas hebben we nog een lange weg te gaan.”

KHN (Kaiser Health News) is een nationale newsroom die diepgaande journalistiek over gezondheidskwesties produceert.

Samen met Beleidsanalyse en Peiling is KHN een van de drie grote operationele programma’s bij KFF (Kaiser Family Stichting).

KFF is een begiftigde non-profitorganisatie die informatie verstrekt over gezondheidskwesties aan de natie.