Een grassroots-inspanning in Montreal, Canada ontstond om vrede en tolerantie te verspreiden, en het is veranderd in een wereldwijde beweging.

Corey Fleischer werkte bij een graffitiverwijderingsbedrijf toen hij toevallig een hakenkruis zag dat op een sintelblok was gespoten.

Aanvankelijk reed hij weg, maar hij keerde later terug en verwijderde het in een kwestie van seconden.

Haatdragende graffiti van bakstenen muur wissen (illustratie)
Erasing Hate / Illustratie door Carra Sykes voor de Goodnewspaper

Nu lokaliseert en verwijdert hij haatdragende graffiti in heel Montreal gratis. Hij noemt zijn beweging Erasing Hate.

Gewapend met zijn #ErasingHate vest en een powerwasher rijdt hij door Montreal en elimineert hij racistische, homofobe, antisemitische en islamofobe symbolen en zinnen uit openbare ruimtes zoals muren en trottoirs, en deelt onderweg zijn goede daden op Instagram, met de steun van zijn tienduizenden volgers.

Een belangrijk onderdeel van de beweging die hij is begonnen, is om de locatie van haatdragende graffiti publiekelijk te delen, zodat leden van de gemeenschap deze kunnen verwijderen.

Zijn volgers sturen vaak foto’s in en hij deelt ze samen met de locatie van de graffiti, waardoor mensen over de hele wereld worden gemobiliseerd om snel actie te ondernemen om het te verwijderen. In veel gevallen is de graffiti binnen enkele uren verdwenen nadat Fleischer het deelt.

Je kunt Corey Fleischer volgen op Instagram op @erasinghate waar hij meer dan 150.000 volgers heeft.

Een versie van dit verhaal verscheen oorspronkelijk in The Unconventional Activism Edition van de Goodnewspaper in mei 2020. De Goodnewspaper is onze maandelijkse gedrukte krant vol met goed nieuws.

Je kunt lid worden van duizenden abonnees die toegang krijgen tot meer exclusieve verhalen zoals deze, onze privécommunityruimte, een gratis inspirerende poster en nog veel meer. Word vandaag nog abonnee.