De voordelen van diepe ademhaling bij Pilates-oefeningen

De voordelen van diepe ademhaling bij Pilates-oefeningen
Het gebruik van een oefenbal tijdens Pilates.

Adam Gault / Getty Afbeeldingen

Diepe ademhaling is een essentieel onderdeel van Pilates-oefeningen. En niet alleen een grote inademing, maar ook wanneer je een bewuste poging doet om volledig uit te ademen, elk beetje muffe lucht kwijt te raken en frisse, verkwikkende lucht binnen te laten stromen. Joseph Pilates was onvermurwbaar over diep ademhalen.

Overweeg dit citaat uit zijn boek Terugkeer naar het leven door contrologie” Luie ademhaling verandert de longen, letterlijk en figuurlijk gesproken, in een begraafplaats voor de afzetting van zieke, stervende en dode ziektekiemen en biedt een ideaal toevluchtsoord voor de vermenigvuldiging van andere schadelijke ziektekiemen.”

Is dat niet eng?

Voordelen van diepe ademhaling

Afgezien van de angstaanjagende implicaties van het niet volledig ademhalen, overweeg dan enkele van de vele voordelen van diep ademhalen. Zuurstof maakt deel uit van bijna elke chemische reactie in je lichaam, dus je hebt er veel van nodig. Als je calorieën wilt verbranden, heb je zuurstof nodig. Sterker nog, als je überhaupt energie wilt hebben, moet je zuurstof hebben.

Omgekeerd is koolstofdioxide een afvalproduct en diep ademhalen helpt je er vanaf te komen. Niet alleen dat, maar diepe ademhaling stimuleert de interne organen, waaronder het hart. Wanneer het hart op gang komt, waardoor de bloedsomloop toeneemt, krijg je vers bloed dat door het lichaam stroomt, zuurstof en voedingsstoffen naar elke cel transporteert en afvalproducten verwijdert.

Diep ademhalen is je gemakkelijkste en meest beschikbare interne reinigingsmechanisme.

Geen enkele discussie over de voordelen van bewuste diepe ademhaling zou compleet zijn zonder het integratieve aspect van lichaam en geest aan te pakken. Dit geldt met name voor Pilates, waar de “volledige coördinatie van lichaam, geest en geest” het ideaal is dat letterlijk de ontwikkeling van de beoefening inspireerde.

Volledig ademhalen, met aandacht en intentie, centreert ons. Het verheldert en kalmeert de geest, vermindert stress en maakt de weg vrij voor een grotere, holistische ervaring. Werken met de ademhaling brengt ook een natuurlijk ritme naar een beweging die de effectiviteit en ervaring van een training aanzienlijk verbetert.

Oefeningen en diepe ademhaling

Bij Pilates leidt de ademhaling de beweging en geeft deze kracht. Alle klassieke matoefeningsinstructies van Joseph Pilates zijn afgestemd op de ademhaling en de meeste apparatuuroefeningen worden ook met ademhalingspatronen onderwezen.

Over het algemeen ademen we uit op het deel van de oefening dat de meeste inspanning vereist, gebruikmakend van de natuurlijke samentrekking van de buikspieren op de uitademing.

Bij Pilates-oefeningen helpt de ademhaling ons de wervelkolom te verlengen en te decomprimeren. De samentrekking van een uitademing kan worden gezien als een zachte, verlengende knijp van de romp rond de wervelkolom.

Vervolgens is er bij de inademing, met de ondersteuning van de extensorspieren, een algehele uitbreiding in lengte en breedte. Je zou je kunnen voorstellen dat een cilinder langer en ronder wordt.

Typisch, wanneer mensen denken aan diep ademhalen, vullen ze hun bovenste borstkas. Bij Pilates willen we echter alle ademruimte gebruiken die we tot onze beschikking hebben. We gebruiken daarom bewust twee gerelateerde maar enigszins verschillende soorten ademhaling:

  • Diafragmatische ademhaling: Dit is diepbuikademhaling waarbij we de adem helemaal in het lichaam brengen waardoor de buik kan uitzetten met de inademing en leegloopt met de uitademing. Diafragmatische ademhaling is een “best practice” adem voor het leven in het algemeen.
  • Laterale ademhalingSoms, bij Pilates en andere soorten oefeningen, doen we gerichte training met buikspieren op een manier die het onmogelijk maakt om de buik te laten stijgen met de instroom van lucht. Laterale ademhaling leert ons om onze ribbenkast en rug uit te breiden om een volledige luchtinlaat mogelijk te maken.

Nu je herinnerd wordt aan het belang van de grote, mooie adem, gebruik het! Wees niet verlegen om volledig te ademen in pilatesles. Dat is wat Joseph Pilates bedoelde en is volledig trouw aan het werk.

In feite is adem een van de Pilates-principes; een reeks leidende principes voor Pilates-beoefening, rechtstreeks gedestilleerd uit de lessen van Joseph Pilates.

Diep ademhalen is je gemakkelijkste en meest beschikbare interne reinigingsmechanisme.