De verjaardag van Emmy Rossum

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Actrice en zangeres Emmanuelle Grey Rossum werd geboren op 12 september 1986 in New York City uit een alleenstaande moeder die als bedrijfsfotograaf werkte. Ze werd genoemd met de vrouwelijke spelling van haar overgrootvader, Emanue, en kreeg later de bijnaam Emmy, wat uiteindelijk haar artiestennaam werd.

Emmy begon haar professionele carrière op zevenjarige leeftijd als zangeres en trad op in het Children Chorus van de Metropolitan Opera. Tijdens haar vijfjarige periode bij het koor kreeg Emmy de kans om opera’s in meerdere talen te zingen en zelfs op te treden met beroemde operazangers, zoals Plácido Domingo en Luciano Pavarotti, en regisseurs zoals Franco Zeffirelli. Op twaalfjarige leeftijd raakte Rossum geïnteresseerd in acteren en begon te studeren bij een coach en volgde ook lessen aan een acteerinstituut in New York.

Op haar vijftiende besloot Emmy haar privéschool te verlaten om meer carrièremogelijkheden te krijgen. Ze studeerde vroeg af via een online-uitbreidingscursus voor hoogbegaafde kinderen gegeven door de Universiteit van Stanford en ging later naar Columbia University, waar ze kunstgeschiedenis, Frans en filosofie studeerde.

Emmy Rossum’s eerste televisieoptreden was in 1997, in de CBS-soap Terwijl de wereld draait. In 1999 acteerde Emmy in de tv-film Genie, waarvoor ze een Young Artist Award nominatie ontving. Ze speelde ook als Audrey Hepburn in de ABC-televisiefilm Het audrey hepburn verhaal (2000), waarin ze de jongere versie van de iconische actrice speelt. Emmy’s debuut op het grote scherm was in de jaren 2000 Liedjesvanger, waarvoor ze werd genomineerd voor verschillende onderscheidingen en over het algemeen positieve feedback kreeg voor haar prestaties. Ze kreeg zelfs de kans om met Dolly Parton te zingen op de soundtrack van de film.

Na bijrollen in Nola (2003) en Clint Eastwood’s Mystieke Rivier (2003), Emmy kreeg de rol die haar internationale bekendheid bracht met de sci-fi rampenfilm Overmorgen (2004). In 2004 deed ze met succes auditie voor de vrouwelijke hoofdrol in de verfilming van de wereldberoemde musical. Het spook van de opera. Emmy’s prestaties, die haar zangvaardigheden lieten zien, leverden haar een Golden Globe Award-nominatie op en wonnen haar een Critics’ Choice Award voor Beste Jonge Actrice en Saturn Award voor Beste Prestatie door een Jongere Acteur. In 2007 bracht ze ook haar eerste muzikale album uit, Binnenstebuiten, met een soort popstijl die afstand nam van haar gebruikelijke klassieke liedjes.

Emmy’s volgende acteercredits waren de films Poseidon (een remake uit 2006 van 1972 Het Poseidon Avontuur), Dragon Ball Evolutie (2009) en Durven (2009) voordat ze haar meest opvallende rol tot nu toe kreeg. Ze werd gecast in Schaamteloos, een remake van de gelijknamige Britse tv-serie, die zowel komedie als drama combineert. Haar prestaties in de show zijn unaniem goed ontvangen door critici, en Emmy bleef negen seizoenen in de show (de show eindigde na een tienjarige run met elf seizoenen.) Tijdens haar tijd in de show nam Emmy ook deel aan verschillende films, met name Mooie wezens (2013), Je bent niet jij als Bec (2014), en Voordat ik verdwijn (2014).

Emmy’s eerste grote rol na vertrek Schaamteloos was als hoofdpersonage in dramaseries Angelrien, in 2022, geproduceerd door haar man, Sam Esmail. Ze was eerder verschenen in een niet-gecrediteerde cameo in de show van haar man, De heer Robot, in 2019.